Site name

Oštre kritike britanske premijerke na račun Rusije

Mej: Znamo šta radi Rusija, ali neće uspeti

"Vi potcenjujete sposobnost naših demokratija, slobodna i otvorena društva i posvećenost zapadnih država alijansama koje nas vezuju."

Vlada Vladimira Putina pokušava da podrije slobodna društva, kazala je danas britanska premijerka Tereza Mej obraćajući se vodećim poslovnim ličnostima na banketu organizovanom u Londonu.

6

Piše: I. Š. M.

London 14. novembar 2017. 21:43

Foto: EPA / WILL OLIVER

U dosad, kako se ocenjuje, najžešćem napadu na Rusiju, Mej je optužila Moskvu za mešanje u izbore i sprovođenje sajber špijunaže. "Bilo je to širenje lažnih priča da bi se izazvao razdor na Zapadu", kazala je Mej.

U svom velikom spoljnopolitičkom govoru, prenosi Bi-Bi-Si, koji je opisala kao "veoma prostu poruku" za predsednika Putina, premijerka Britanije je istakla da je morao izabrati "drugačiji put od onog koji je proteklih godina vodio Moskvu - aneksija Krima, izazivanje sukoba u Ukrajini i sajber napadi na vlade i parlamente širom Evrope. Rusija bi mogla biti vredan partner Zapada, ali samo "ako igra po pravilima", istakla je Tereza Mej. "Mi ne želimo da se vratimo u eru hladnog rata", dodala je ona, "niti da budemo u stanju večitog sukoba".

"Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN Rusija ima odgovornost da igra vitalnu ulogu u promovisanju međunarodne stabilnosti. Rusija može i nadam se da hoće jednog dana da izabere drugačiji put. Ali sve dok Rusija to ne učini, delovaćemo zajedno kako bi zaštitili naše interese i međunarodni poredak od kojeg oni zavise", rekla je predsednica britanske vlade.

Rusija je, istakla je ona, više puta narušavala vazdušni prostor nekoliko evropskih zemalja i vodila kampanju sajber špijunaže i remećenja, što se pre svega odnosi na mešanje u izbore i hakovanje, između ostalih, danskog ministarstva odbrane i Bundestaga. "Znamo mi šta vi radite i nećete uspeti u tome. Jer vi potcenjujete sposobnost naših demokratija, slobodna i otvorena društva i posvećenost zapadnih država alijansama koje nas vezuju." Mej navodi da dok se Britanija sprema da istupi iz EU i krene novim putem i dalje je apsolutno angažovana u NATO, a dogovorom o Bregzitu je obezbedila "jačanje naših liberalnih vrednosti". Dodala je i da bi jaka ekonomska partnerstva između Britanije i Unije bila bedem protiv ruske agitacije u Evropi.

Odgovarajući na govor britanske premijerke, bivši laburistički ministar Ben Bredšou, koji je gotovo godinu dana isticao pitanje ruskog mešanja u britanske izbore, napisao je na svom Tviter nalogu: "Pitam se zašto Mej iznenada priznaje rusko mešanje koje je već mesecima aktuelno." Aleksej Puškov, ruski senator zadužen za medijsku politiku, odbacio je komentare britanske premijerke. "Međunarodni sistem pravila mora biti spasen, ne od Rusije, već od zagovornika mešanja, pučeva i promena režima. Rusija neće prihvatiti ta pravila", naveo je Puškov. On je dodao da je "svetski poredak koji zagovara Mej, kao što je opsada Iraka, rat u Libiji, uspon ISIS i terorizam u Evropi, imao svoj dan i ne možete ga spaiti napadima na Rusiju."

Komentari šefice britanske vlade su u potpunom kontrastu sa izjavama američkog predsednika Donalda Trampa, koji je prošle nedelje izjavio da veruje da se Putin nije mešao u predsedničke izbore 2016.

 

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Koja

15. novembar 2017.

... demokratija...slobodna i otvorena društva... od 193 zemlje, članice UN samo 22 zemlje Velika britanija nije pokušala da porobi i kolonizuje?!

goran

15. novembar 2017.

nistqa novo cela istorija bitanske, pa i cele anglosaksonske politike se karakterise MRZNJOM prema Rusima i ostalim Slovenima jer ih smatraju za nizu rasu a ujedno iz se plase. To Rusi znaju, a ostali Sloveni pa i mi Srbi jos u to ne verujemo . Ko je ziveo pod enlezima to obro zna.

Fantastik

15. novembar 2017.

Sio mi ga Djuro.

Hm

15. novembar 2017.

Tereza Mej izmislja zajednickog neprijatelja VB i EU kako bi ojacala svoju pregovaracku poziciju u pregovorima sa EU.

Dragan

15. novembar 2017.

Odgovor Puskova je adekvatan.Ako se neko bori protiv tebe svim sredstvima(medijski,trgovinskom sankcijama.....)legitimno je pravo da uzvratis.To sto tzv.Zapad nije navikao do pre neku godinu na tako nesto,druga je stvar.Sad su Rusi krivi sto je Engleska izasla iz EU. "Igra po pravilima" je zavrsena.Valjda i ona to vidi i zato ovakva retorika.

Suzana

15. novembar 2017.

Amerika, UK, Nemacka, Francuska..svi rade nesto protiv Sajber rata koji je zapocela Rusija. Samo kod nas za to nema potrebe. Kod nas sama drzava radi otvoreno za Rusiju, sve dok su ekipi za to otvoreni drzavni fondovi ili neka druga profitabilna aktivnost. Osim, naravno, raje koju su ubedili da su Srbi Rusi, sto je na nivou Balkanskog spijuna, Tri karte za Holivud i Crnog Gruje. Svako ko zaista "mrzi Srbe" sigurno se moli Bogu - Dabogda im se sve zelje ostvarile.