"Drvosek" ili planski rad 1

Valjevska javnost je uznemirena informacijom iz Udruženja „Eko Centar Medvednik-Zavojšnica“ o nekontrolisanoj seči šume na Medvedniku za šta ovo Udruženje direktno okrivljuje JP „Srbija šume“. Ovo javno preduzeće reagovalo je saopštenjem za javnost u kom tvrde da se sečenje šume radi planski.

U saopštenju za javnost članovi pomentuog udruženja navode da se od februara 2015 . godine šuma nekontrolisano seče. Kontinuirano od februara 2015.godine traje uništavanje šumskog ekosistema Medvednika koji su bitno narušili njegovu floru i faunu. Po rečima odgovornih iz Srbijašuma samo u prošloj godini isečeno je i odveženo sa Medvednika oko 3.845.18 kubnih metara.

To su njihovi zvanični odgovori, ali uvidom na licu mesta prostim sabiranjem isečenih panjeva, dolazi se do mnogo većeg broja . Nije se gledalo da li je šumi potrebno sanitarno proređivanje, uklanjanje bolesnih debala bukvi, kojih inače ima u izobilju, nego se seklo zdravo i mlado deblo pogodno za građu. I taman kada smo krajem ove godine pomislili da je konačno stalo uništavanje i nekontrolisana seča,zaprepastili smo se novim aktivnostima na seči dodatnih 4.000 m³. Dodaje se da tzv „Džeka Drvoseka“ ništa ne može isterati iz Medvednikovih šuma , sve dok svoje uporište ima u politici , raznim ličnim interesima pojedinaca i svih onih koji ćutke daju saglasnost na uništavanje nečega što je stvarano decenijama .

Srbija šume pak tvrde da je sečenje šume praćeno planskim dokumentima. „Svi radovi na gazdovanju šumamam pa i korišćenju (ceča i drugi poslovi) vrše se u skladu sa zakonom o šumama, desetogodišnjim planskim dokumentima koje usvaja nadležno ministartsvo kao i godišnjim planom koje usvaja Vlada RS. Plan i gazdovanje kao i seče na planini Medvednik je preciziran desetogodišnjom osnovom i uvid u istu može se izvršiti u Šumskoj upravi Valjevo.

Tačna količina posečenog drveta na Medvedniku: u periodu od 1.07. 2015. – 31.12. 2015 je 2. 459,36 m3 tehničkog i 1.385.82 m3 prostornog drveta; u periodu od 1.1.2016. -31.3. 2016. količina je je 2.036.48 m3 tehničkog i 3.055.46m3 prostornog drveta“, navodi se u saopštenju Srbijašuma.

Udruženje „Eko Centar Medvednik-Zavojšnica“ tvrdi da su došli do saznanja da je u planu sečenje oko 50.000 m³, i navode da je po rečima odgovornih iz ŠG Boranje finansijska dobit koja se meri desetinama miliona dinara,tačnije oko 60 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari