Više od 500 radnika, stručnjaka i nadzornog osoblja na gradilištu nove topionice i fabrike sumporne kiseline u RTB Bor radi u tri smene, a s namerom da svi radovi budu završeni do 23. decembra ove godine.

Nadležni u borskom kombinatu bakra kažu da je završeno više od 70 procenata radova koje izvode domaće firme, a da startuju i radovi koje izvode strani izvođači, takozvana of-šor komponenta.

– Počela je i izgradnja nove energane, a kada bude završena, očekuje se da to bude u isto vreme kada i nova topionica i fabrika sumporne kiseline, nećemo ispuštati ni gram energije, već ćemo je pretvarati u struju i opsluživati energijom celo postrojenje nove topionice. Ovakav ekološki projekat garantuje da više neće biti dima u Boru. Uveravam građane Bora i meštane okolnih sela da će nova topionica i fabrika sumporne kiseline biti završene do 23. decembra i da posle toga sumpor-dioksida neće biti ni u tragovima – izjavio je novinarima generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Dinamika daljih radova na ovom značajnom investicionom ekološkom projektu dogovorena je na sastanku investitora, projektanata, izvođača i podizvođača radova i nadzornog organa, a predstojeći 6. avgust, Dan rudara i Dan RTB Bor, biće u znaku završetka nove topionice.

– U godini prekratnice za najveći ekološki projekat na Balkanu, projekat rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline, program obeležavanja dana kompanije podređen je i posvećen upravo novoj metalurgiji i projektu koji će biti završen do kraja ove godine i koji će gradu i Boranima doneti čisto nebo i vazduh – saznaje Danas od PR borske kompanije Gorice Tončev Vasilić, koja objašnjava da će proslava Dana RTB Bor i Dana rudara Srbije, nakon tradicionalne rudarske budilice koja će ranom zorom proći glavnim gradskim ulicama i naseljima, početi na najvećim gradilištima u Srbiji – gradilištima nove topionice i fabrike sumporne kiseline.

Za delegacije visokih zvaničnika, ambasadore i predstavnike ambasada, kao i za brojne poslovne partnere, prijatelje kompanije i predstavnike društveno-političkog života Timočke Krajine, ali i cele Srbije biće upriličen prijem, a u oficijelnom delu najboljim basenskim radnicima i ove godine biće dodeljena nagrada „Inženjer Šistek“, najviše priznanje koje RTB uručuje za doprinos razvoju kompanije. Povodom Dana rudara, 6. avgusta uveče Partbrejkersi će održati koncert u amfiteatru kod borskog Doma kulture koji je Boranima poklon od Opštine Bor, dok će u Majdanpeku praznik rudara i Dan RTB Bor biti obeležen 5. avgusta, kada će u večernjim satima na gradskom trgu biti organizovan celovečernji program, a dan kasnije, u isto vreme kada u Boru budu svirali Partibrejkersi, Majdanpečane će, naročito one mlađe, razdrmati momci iz grupe Van Gogh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari