Zrenjanin je ponovo raskopan a razlog su obimni radovi na saobraćajnicama, uređenju gradskog trga, obnovi toplovodne mreže na više gradskih lokacija, presvlačenju asfalta, uređenju raskrsnica.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Ovogodišnjom obnovom putne infrastrukture Zrenjanin dobija četiri nove kružne raskrsnice, što će na najavljenim lokacijama bolje regulisati saobraćaj. Prva od planiranih raskrsnica već se završava a reč je o putu na ulasku u naselje Bagljaš, na raskrsnici ulica Bogdana Teodosina i Novosadskog puta. Završni radovi su u toku a prema podacima Direkcije za izgradnju i uređenje grada koja rukovodi radovima, nakon završetka ove raskrsnice sledi uređenje kružnog toka na raskrsnici ulica Žarka Zrenjanina i Makedonske, zatim putnog pravca kod „Avale“ i na kraju izgradnja velike kružne raskrsnice na početku obilaznice na Beogradskom putu, između benzinske pumpe i Ečke.

– Ovim kružnim raskrsnicama ubrzaće se saobraćaj, ali i smanjiti rizik od saobraćajnih nesreća. Vrednost radova iznosi oko 20 miliona dinara, da nema nikakvih zastoja i da se završetak očekuje u narednih petnaestak dana – naveo je direktor „JP Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina“ Goran Kravarušić.

Prema njegovim rečima, radovi se već početkom juna sele na raskrsnicu Makedonske ulice i Žarka Zrenjanina, a saobraćaj će se odvijati i tokom radova,

– Urađen je Elaborat o regulaciji saobraćaja za vreme radova, postavljena je odgovarajuća signalizacija, a i nađi vozači se ponašaju u skladu sa tim kada prilaze raskrsnici – kaže Kravarušić.

Direkcija za započela i letnje održavanje puteva, gde prema planu radova za ovu godinu svako naseljeno mesto treba da dobije bar po jednu ulicu presvučenu novim asfaltom. U održavanje putne infrastrukture biće uloženo oko 200 miliona dinara. Pored svega navedenog, u naselju Gradnulica u toku su veliki infrastrukturni radovi, u samom naselju i van njega, gde se rešava sanacija atarskih puteva i elektromreže. U Takovskoj ulici i okolnim ulicama koje je seku radi se obimna rekonstrukciju kišne i sanitarne kanalizacije i vodovodne mreže. Za ovaj projekat pokrajina je izdvojila preko 40 miliona dinara, pa će njime širi centar Zrenjanina rešiti problem sa atmosferskim vodama. Radovi u centru grada, na infrastrukturi i postavljanju pločnika, još uvek traju. Obnavlja se drugi deo Gimnazijske ulice i Gradskog trga.

– Nije reč o šminkanju grada, kako se može čuti, na delu su obimni radovi ispod zemlje, urađena je kompletna nova infrastruktura na samom trgu, u Ulici Kralja Petra. Podsećam da se kompletna fekalna kanalizacija u Ulici kralja Petra slivala u kišnu kanalizaciju, da se smrad osećao ispred Doma učenika u ulici Slobodana Bursaća – naveo je zrenjaninski gradonačelnik Čedomir Janjić prilikom obilaska radova.

Prema urbanističkim planovima napravljenim pre popriličnog broja godina, predviđeno je da se saobraćaj potpuno izmesti iz gradskog jezgra zatvaranjem kraka koji prolazi pored Gradske kuće i spaja ulicu Kralja Petra sa ulicom Narodnog fronta. To je samo nastavak jedne arhitekture u kojoj je glavna ulica Kralja Aleksandra izgubila pre više od dve decenije saobraćaj a dobila letnje bašte i stolove, dok njen kraj krasi granitom popločan Trg Zorana Đinđića, zapravo neprirodno izdignuto od nivoa ulice stakleno zdanje Vojvođanske banke. Ta arhitektura izmestila je i reku iz grada, napravila veštačka jezera, prekrajala ulice. Zbog sveg navedenog, doći do centra Zrenjanina, parkirati kola ili bicikl, sve je teže. Jedina moguća ruta je jednosmerni pravac pored centralne apoteke, i puno, puno kruženja da se do odredišta dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari