Recept nedelje: Gaspaćo - hladna španska čorba 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Gazpacho/gaspaćo – odličan obrok za vrele dane. Osvežava i okrepljuje. Gaspaćo je tradicionalna španska čorba čije se priprema razlikuje u zavisnosti od oblasti u kojoj se priprema.

Svaka oblast u Španiji ima svoju „mirođiju“ koja gaspaćo čorbi daje posebnost. Za nekoga je gaspaćo čorba, za nekoga supa, a za mene je gaspaćo obrok salata.

Sastojci:
2 veća paradaza
3 dl gustog soka od paradajza
1 manja žuta/zelena paprika
1 manji krastavac
1 mladi crni luk
1 čen belog luka
1 kašika maslinovog ulja
začini po ukusu: so, biber, bosiljak…

Recept nedelje: Gaspaćo - hladna španska čorba 2

Priprema:
Paradajz oljuštite i iseckajte.
Dodajte mu sok od paradajza, crni i beli luk.
Izblendirajte.
Dobijenu smesu možete procediti ukoliko vam smetaju semenke.
Ostatak povrća iseckajte na sitnije komade.
Sjedinite sve sastojke i ohladite čorbu u frižideru.
Prilikom služenja, dodajte kockice leda i prepečen hleb ili krutone.
Po ukusu, u čorbu možete dodati mleveni kim i ljutu (čili) papriku. Kažu da je ovo osnovni recept za gaspaćo, a svako sebi može dodati još nešto po izboru – rendani sir, parmezan, jogurt…

Gaspaćo čorbu sam obogatila prepečenim mlečnim hlebom, parmezanom, jalapeno paprikom i kimom. Gaspaćo možete pripremiti onako kako vam odgovara – ukoliko vam ne prija neki od sastojaka, slobodno ga eliminišite.

Ja sam eliminisala limunov sok. Paradajz je dovoljno kiseo, pa je po meni limunov sok suvišan. Ako ne volite komadiće povrća, gaspaćo čorbu (u ovom slučaju potaž) možete pripremiti tako što ćete sve sastojke samleti u procesoru za hranu.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari