Najčešće i najređe oštećeni automobili u Evropi 1Foto: Pixabay/NettoFigueiredo (Ilustracija)

Jedna od najbitnijih stvari koje treba da znate oko kupovine polovnjaka je da li je automobil bio u saobraćajnoj nesreći.

Ukoliko je automobil oštećen, njegova limarija je oslabljena, što znači da svaka sledeća nesreća je mnogo opasnija i po automobil i po putnike.

Takođe, veoma je retko da vozači adekvatno ulažu u popravke posle lupanja. Sve je više slučajeva gde se automobil jefitno popravi čisto kako bi uspeo da se proda.

Šansa da naletite i kupite vozilo koje je oštećeno varira od brenda i modela automobila.

Dok većina vozača pretenduje da kupi pouzdan i moderinji auto, mlađi neiskusni vozači sve češće bacaju fokus na jačinu motora, sportske performanse, kao i generalni izgled automobila umesto da gledaju pasivne i aktivne strane sigurnosnih specifikacija.

Metodologija istraživanja

Izvor informacija: Ovo istraživanje je bazirano na izveštajima o istoriji automobila generisanim od strane korisnika carVertical platforme.

Ova platforma pruža detaljan izveštaj istorije automobila koristeći broj šasije VIN, prema kome možete zasigurno dobiti informacije o svakoj nesreći u kojoj je auto bio, svakom oštećenom delu, kao i koliko je koštala popravka, plus još dosta toga.

Period sprovođenja studije: Od juna 2020. do juna 2021.

Uzorak informacije: Blizu milion izveštaja o istoriji automobila je analizirano.

Uključene države: Poljska, Rumunija, Mađarska, Češka, Bugarska, Hrvatska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Rusija, Belorusija, Francuska, Litvanija, Ukrajna, Letonija, Italija, Nemačka.

Top 5 Najčešće oštećenih automobila

Prema carVertical izveštajima, među markama automobila koji su najčešće oštećeni Lexus zauzima prvo mesto. Automobili ove marke su pouzdani i jaki, i baš zato vozači znaju da precene svoje vozačke sposobnosti što ih na kraju dovodi do katastrofe.

Isto važi i za Jaguar i BMW automobile. Na primer, sprotska verzija BMW Serije 3 i Jaugar XF su relativno jeftini automobili za svoju marku, a opet su previše agilni i brzi.

Na drugom mestu je Subaru koji jasno pokazuje da čak i sistemi sa pogonom na sva četri točka ne mogu uvek da vas zaštite u nezgodnim situacijama. Doduše, oni koji kupuju Subaru automobile češće voze van gradova.

Najčešće i najređe oštećeni automobili u Evropi 2
Foto: Carvertical

Njihov sofisticirani all-wheel-drive sistem (AWD) je u mogućnosti da prevaziđe gotovo bilo koji izazov, ali kada se na šumskom ili zemljanom putu odjednom nađe dosta leda ili blata, čak i tada nije sigurno da će se automobil zaustaviti dovoljno brzo.

A tu je i Dačija – jedna od najjeftinijih marki automobila na svetu. Oni proizvode minimalistične automobile gde se uglavnom vodi računa o budžetu. Baš zbog svoje priuštivosti, Dačije odlikuje slaba konjska snaga, a nezgode se mogu desiti uglavnom zbog nepažnje.

Top 5 Najređe oštećenih automobila

Alarmantno je to da se čak i ovde susrećemo sa visokim procentima; ne postoji marka automobila sa manjim procentom jer čak i kada se dogodi jedna nezgoda, prečesto je više automobila uključeno.

Najčešće i najređe oštećeni automobili u Evropi 3
Foto: Carvertical

Ovi rezultati prikazuju da popularnost marke i karakteristike automobila utiču na to da se automobil nađe u nesreći. Na primer, Fiat proizvodi samo kompaktna vozila. Citroen i Peugeot marke uglavnom pružaju pristupačne automobile sa motorima koji variraju između 100 i 150 konjskih snaga. Ovakve karakteristike gotovo nikad ne privlače vozače koji žele jako ubrzanje kako bi probijali ograničenja brzine.

Top 10 država sa najvećim procentom oštećenih automobila

Tokom ove studije, carVertical je analizirao izveštaje raznih evropskih zemalja. Rezultati u ovoj tabeli pokazuju u kojim državama je procenat oštećenih automobila najveći.

Najčešće i najređe oštećeni automobili u Evropi 4
Foto: Carvertical

Varijacije prikazane u tabeli se najvećim delom odnose na navike vozača i ekonomski nivo države. Oni koji žive u državama sa jakim bruto domaćim proizvodom (BDP-om) mogu u proseku priuštiti novija vozila.

Ali, kada govorimo o delovima Evrope gde su male plate, onda je više verovatno da se voze jeftinija vozila koja su najčešće oštećena, ili uvežena iz inostranstva.

Navike i potrebe vozača takođe utiču na ove rezultate u tabeli. Bez obzira na to što je prethodno istraživanje ilmitirano. To se dešava zbog toga što određena tržišta imaju limitiran broj podataka, što dalje dovodi do toga da osiguravajuće kuće imaju mnogo malo informacija koje se odnose na to da li je automobil oštećen i na predispozicije vozača.

Zaključak

Danas, saobraćajne nesreće su rastući problem. Pisanje poruka, obavljanje poziva, unošenje hrane i pića – vozači obavljaju mnogo drugih aktivnosti koje, pre ili kasnije, dovode do nesreća. Takođe, motori na automobilima postaju previše jaki da su ljudi na granici kontrolisanja mašine tokom vožnje.

Detaljna popravka automobila nakon sudara je veoma skupa, baš zato je ne mogu svi priuštiti. Originalno stanje automobila se mora vratiti u normalu, zaštitni jastuci da se vrate na svoja mesta, itd. To je razlog da većina vozača nađe jefitinije, manje sigurne, varijante. Baš zato je danas sve ušestalija pojava da se na putu spaze nesigurni automobili.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Najčešće i najređe oštećeni automobili u Evropi”

  1. Leksus, Jaguar, Subaru i Dacija su automobili koje niko normalan ne uvozi, jer ih niko pametan ne kupuje kao polovne iz uvoza. Dacije se dobro prodaju kao polovne, ali kupljene u Srbiji. Skoro svi automobili iz uvoza do 7000 evra su bili osteceni, ili su presli preko 350.000 km. Da biste znali da procenite auto, morate da imate ogromno iskustvo, a ako nemato potrebno znanje, povedite nekog prijatelja koji bar nesto zna.

  2. Problem je u proizvođačem,prave izuzetno snažne automobile umesto da se skoncentrisu na sigurne,štedljive,…
    Ograničenja na svakom koraku a oni proizvode automobile koji idu i duplo brže od najvecih ograničenja,ali nažalost sve jasno

  3. Pa to je dosta prosto. Zasto komplikovati? Auto do 10-15 godina nema potrebe farbati,ako je farban,jasno vam je da je bilo nesto!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.