Foto: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT

U prilog tome svedoči podatak da lizing tržište raste, u proseku, po stopi od oko 15 odsto godišnje. Najveći rast od oko 23 odsto godišnje beleži lizing putničkih automobila (u 2017. svako treće vozilo prodato je na lizinga). Pokazatelji su još impresivniji kad je reč o lizing tržištu u Srbiji, koje je u 2017. godini ostvarilo rast od 26 odsto, pri čemu je prodaja putničkih vozila porasla za oko 40 procenata. Ovi podaci mogli su se čuti na konferenciji upriličenoj povodom obeležavanja 15 godina rada na tržištu Srbije kompanije S Lizing, članice Erste grupe.

– S Lizing je prethodnu godinu završio sa oko 50 miliona evra novih plasmana, što predstavlja rast od oko 30 odsto. Sklopili smo oko 24.000 ugovora i finansirali predmete lizinga u ukupnoj vrednosti od oko 700 miliona evra. Kad je reč o predmetima lizinga, najviše smo finansirali kupovinu putničkih vozila (39 odsto), slede komercijalna vozila (36 odsto) i mašine i oprema (25 odsto). Važno je naglasiti da fizička lica u ukupnom portfoliju učestvuju sa 50 odsto, ako se posmatra broj klijenata, i sa 13 procenata u ukupnim plasmanima. Što se pravnih lica tiče, 22 odsto ih je posredstvom lizinga nabavilo više od tri vozila – kaže Bojan Vračević, predsednik Izvršnog odbora S Lizinga.

Prema oceni Vuka Vučevića, člana Izvršnog odbora S Lizinga, početak 2018. godine nije izneverio očekivanja, s obzirom na to da je u prvom kvartalu, a u odnosu na isti period lane, registrovan rast tržišta od oko 30. On ukazuje na činjenicu da je prošle godine registrovano oko 29.000 novih vozila, i da je ukupno tržište poraslo za oko 6,5 odsto u odnosu na 2016.

– Naše procene su da će privredni rast i rast stranih investicija pozitivno uticati na tražnju za investicionim dobrima koja su predmet finansiranja lizinga. Mi ćemo se fokusirati na finansiranje MSP, ali i fizičkih lica. Kroz zajedničku prodaju usluga sa Erste bankom, pružićemo klijentima mogućnost da na jednom mestu realizuju potrebe za izvorima finansiranja. Podržavamo i ekološki održiva rešenja, kao što su električna vozila i autobusi, kar šering programi – ističe Vučević i dodaje da je plan finansiranje svakog desetog novoprodatog putničkog vozilo u narednih pet godina.

O najnovijim trendovima na lizing tržištu Austrije govorio je Gabor Niderlander, koordinator međunarodnog razvoja finansiranja automobila austrijskog S Lizinga. On je naveo podatak da su u Austriji četiri, od deset, vozila kupljena na lizing, kao i da prodaje raste dostižući nivo od oko sedam milijardi evra: „Naš portfolio rastao je u prethodne tri godine po stopi od oko 14 odsto godišnje, dok broj aktivnih ugovora premašuje 67.000 aktivnih ugovora. Naš cilj je da postanemo akter i u uslugama digitalne mobilnosti“, poručuje Niderlander.

I rumunsko tržište beleži trend rasta od oko 15 odsto godišnje, dostižući u 2017. vrednost od 2,2 milijarde evra. „Lizing kompanije u vlasništvu banaka u Rumuniji čine oko 60 odsto tržišta, dok je udeo onih čiji su vlasnici proizvođači, ili dileri, 30 odsto, a nezavisnih oko 10 procenata“, kaže Bogdan Jonut Speteanu, generalni direktor kompanije BCR Lizing iz Rumunije. On se pohvalio i podatkom da su uveli i uslugu finansiranja alternativnog prevoza, kar šering (iznajmljivanje) električnih vozila putem aplikacije, što je, inače, veoma popularno među mladima.

Doprinos investicijama

– Za dinamičniji privredni rast Srbiji su, u javnom sektoru, potrebne investicije u iznosu od 1,5 do 2,5 milijarde evra godišnje, a bar toliko trebalo bi da uloži i privatni sektor. Dakle, treba nam tri do pet milijardi evra investicija godišnje. Koliko lizing može da doprinese ostvarivanju tog cilja? U ovom trenutku godišnji obim finansiranja iznosi 400 miliona evra, uz kontinuiran rast. Zato mislim da ćemo veoma brzo dostići nivo od 600 do 700 miliona evra godišnje. Uz očekivanu dinamiku rasta, učešće lizinga u ukupnim investicijama u javnom sektoru trebalo da dostigne nivo od bar 15 procenata – procenjuje Bojan Vračević, predsednik IO kompanije S Lizing, uz opasku da je lizing industrija prirodni partner privredi i državi.

Kretanja na lizing tržištu

Tržište – Stopa rasta

Globalno – 15 odsto

Srbija – 26 odsto

Putnički automobili (globalno) – 23 odsto

Putnički automobili (Srbija) – 40 odsto