Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je uredbu kojom bi trebalo da se zaštiti pravo na abortus i ženama olakša pristup pilulama kojima je moguće prekinuti trudnoću.

Uredba bi trebalo da ublaži neka ograničenja, ali ne i da u potpunosti obezbedi pravo na abortus, nakon što je Vrhovni sud prošlog meseca poništio presudu Rou protiv Vejda, čime je to pravo ukinuto.

Uredbom se Ministarstvu zdravlja nalaže da obezbedi i proširi pristup lekovima za prekid trudnoće, kao i da se ženama osigura pristup hitnoj medicinskoj pomoći, stručnoj pomoći za planiranje porodice i kontracepciji, kao što su kontraceptivni implanti.

Agencija Rojters navodi uredba neće važiti u državama koje su već zabranile tablete za prekid trudnoće.

Presuda Vrhovnog suda vratila je državama mogućnost da pojedinačno zabranjuju abortus.

Od odluke Vrhovnog suda pre skoro dve nedelje, najmanje devet država je uvelo skoro potpunu zabranu abortusa, uz jedini izuzetak ako je život majke u opasnosti.

Žene koje žele da prekinu trudnoću imaju sada nekoliko mogućnosti – da odu u drugu državu u kojoj je abortus i dalje legalan, da kupe tabletu onlajn ili da se odluče za potencijalno opasan ilegalni abortus.

Nedavnu presudu Vrhovnog suda o abortusu, kojom je okončano pravo na proceduru širom zemlje, Bajden je nazvao „izvođenjem sirove političke moći“.

To je utrlo put američkim državama da samostalno odluče da li i kako da dozvole abortuse.

Bajden se suočio sa pritiskom da na presudu Vrhovnog suda odgovori hrabrijom i odlučnijom akcijom.

„Najbrži put za vraćanje (prava na abortus) je donošenje nacionalnog zakona koji menja novu presudu u slučaju Rou protiv Vejda“, rekao je Bajden.

Pre skoro 50 godina, Vrhovni sud je u slučaju Rou protiv Vejda doneo presudu koja je garantovala ustavno pravo na abortus.

Međutim, Vrhovni sud Amerike je nedavno poništio, odnosno preinačio sopstvenu presudu, čime je abortus praktično zabranjen.

Ukazao je na nedavnu vest da je desetogodišnja devojčica u Ohaju bila primorana da otputuje u susednu državu da prekine trudnoću nakon što je bila seksualno zlostavljana.

„Zamislite da ste ta devojčica, devojčica od samo 10 godina. Da li možete uopšte to da zamislite?“, rekao je on.

Nova izvršna naredba Bajdena pojačava zaštitu od potencijalnih kazni sa kojima se mogu suočiti žene koje traže abortus ako putuju preko državnih granica radi zahvata, štiti pristup kontracepciji i pruža zaštitu privatnosti pacijenata.


Pogledajte video: Nemiri na protestima zbog zabrane abortusa

Nemiri na protestu zbog zabrane abortusa u Americi
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.