Alec Balwin

Getty Images
Boldvin je koproducent filma koji se snima u Novom Meksiku

Pomoćnik reditelja filma Rđa (Rust) i oružar – rukovali su vatrenim oružjem pre nego što je glumac i producent Alek Boldvin ispalio smrtonosni hitac u koleginicu, saopštila je policija u Santa Feu.

Boldvin je nehotice ubio direktorku fotografije Galinu Hačin i ranio reditelja Džoela Souza na snimanju filma u Novom Meksiku.

„Mislim da su činjenice jasne – oružje je predato gospodinu Boldvinu. Oružje je funkcionalno i iz njega su ispanjeni pravi meci koji su ubili gospođu Hačins i ranili gospodina Souzu“, rekao je okružni šerif Adam Mendoza.

Dodao je da su sva trojica sarađivali u istrazi.

Boldvin je uvežbavao vađenje revolvera iz futrole kad je uperio oružje ka kameri tokom snimanja filma, što je dovelo do tragičnih posledica, pokazali su dokumenti iz istrage.

On je držao scenski pištolj i rekao je da nije napunjen, pokazuju dokumenti.

Souza je stajao iza Hačins kada su pogođeni, navodi se u iskazima.

„Džoel je izjavio da je Alek sedeo u klupi, koje su bile postavljene kao scenografija crkve i da je tu vežbao izvlačenje pištolja.

„Rekao je i da je gledao Galini preko ramena kada je čuo zvuk poput fijuka i zatim jak pucanj“.

Galina Hačins, 42-godišnjakinja rodom iz Ukrajine, pogođena je u grudi. Hitno je prebačena u bolnicu, ali je preminula.

Reditelj, 48-godišnji Džoel Souza je pogođen u rame i nije životno ugrožen.

Šta je rečeno na konferenciji za novinare policije i okružnog tužioca?

Okružni šerif Mendoza rekao je da je na mestu snimanja filma pronađeno 500 komada municije i da je među njima bilo ćoraka, ali i ono za šta postoji sumnja da su bojeci meci.

Prema njegovim rečima, meci tek treba da budu testirani u laboratoriji.

Šerif kaže i da je iz ramena reditelja Džoeala Souze izvučen „olovni projektil“ i da je uvršten u dokazni materijal.

Navodeći da je istraga još u ranoj fazi, on je primetio da su neki elementi u ovom trenutku jasni.

„Mislim da su činjenice jasne – oružje je predato gospodinu Boldvinu. Pištolj je funkcionalan i iz njega su ispaljeni meci koji su ubili gospođu Hačins i ranili gospodina Souzu“, rekao je on.

Okružni tužilac Santa Fea Meri Karmak-Altvis kaže da istraga još nije završena.

„Ako činjenice i dokazi potkrepe sumnje, tada ću pokrenuti krivično gonjenje“, rekla je ona.

Za ovaj incident još niko nije uhapšen niti optužen.

„U ovom trenutku su sve opcije na stolu“, kaže Karmak-Altvis.

Koja su poslednja saznanja?

„Džoel se zatim maglovito priseća da se Hačins uhvatila za stomak i požalila da je boli. Dodao je i da se zatim zateturala unazad i uz nečiju pomoć spustila na zemlju“.

Rasel, koji je u trenutku pucnja stajao do Hačins, rekao je zvaničnicima da ona nije osećala noge.

Na pitanje kako se Baldvin ophodio prema vatrenom oružju na setu, Rasel je rekao da je glumac bio vrlo oprezan, navodeći primer kada se pobrinuo da dete glumac ne bude u njegovoj blizini dok se pucalo iz pištolja.

Zvaničnici su u petak saopštili da je pomoćnik reditelja Dejv Hals predao oružje Boldvinu rekavši da je to „hladno oružje“, što znači da je bezbedno za upotrebu.

U međuvremenu, Serž Svetnoj, glavni električar na snimanju, napisao je u nedelju na Fejsbuku da je držao Hačins na rukama dok je umirala i okrivio „nemar i neprofesionalizam“ za njenu smrt.

U nedelju, članica ekipe koja je radila sa Halsom prethodno na jednom projektu rekla je da je bila zabrinuta za bezbednost i 2019. godine.

Megi Gol, rekviziterka i licencirana pirotehničarka, rekla novinskoj agenciji Asšijejted pres (AP) da je on zanemario sigurnosne protokole za oružje i pirotehniku na snimanju TV emisije i da je nastavio sa snimanjem iako im je pirotehničar izgubio svest.

Hals nije odgovorio na zahteve agencije AP za komentar.

Gol je dodala: „Ova situacija nije pitanje samo Dejva Halsa… Nema šanse da je kriva jedna osoba. To je šire pitanje bezbednosti na setu i šta pokušavamo time postići.“

Souza i Rasel su takođe opisali šta se dešavalo neposredno pre prošlonedeljne nesreće u Novom Meksiku.

„Rid je izjavio da je ekipa snimatelja imala problema sa produkcijom u vezi sa isplatama i stanovanjem“, navodi se u izjavi uz dodatak da ih je napustilo šest članova ekipe.

Šerifska kancelarija Santa Fea vodi istragu o incidentu, dok producenti sprovode i unutrašnju istragu.

Rad na setu je obustavljen sve dok se „istraga ne završi“.

Boldvinova odeća umrljana krvlju uzeta je kao dokaz zajedno sa pištoljem.

Policija je uzela i municiju i drugo oružje.

U izjavi pročitanoj na bdenju uz sveće u subotu, Metju – suprug Galine Hačins, opisao je njenu smrt „ogromnim gubitkom“.

On je objavio porodične fotografije sa njihovim devetogodišnjim sinom.

https://www.instagram.com/p/CVXoGlZFAKK/

Peticija protiv vatrenog oružja na snimanju

Sve su češći pozivi da se zabrani upotreba vatrenog oružja na filmskim setovima, a peticija je do ponedeljka prikupila više od 23.000 potpisa.

Glumica Olivija Vajld je među onima koji to podržavaju.

Kalifornijski senator Dejv Kortes rekao je u subotu da će pokrenuti inicijativu za zakon koji zabranjuje municiju na filmskim setovima.

„Postoji hitna potreba za rešavanjem alarmantnih zloupotreba rada i bezbednosnih prekršaja koji se dešavaju na sceni, uključujući nepotrebne uslove za rad visokog rizika, kao što je upotreba vatrenog oružja“, rekao je.

Ali neki stručnjaci iz industrije smatraju da upotreba oružja nije problem.

Stručnjakinja za oružje SL Huang rekla je da je radila na stotinama filmskih setova bez incidenata, zahvaljujući strogim sigurnosnim protokolima.

U ovom filmu Alek Boldvin je koproducent i glavni glumac.

On glumi odmetnika čiji je 13-godišnji unuk osuđen za slučajno ubistvo.

Image shows Halyna Hutchins

Reuters
Galina Hačins

Šta je rekao Boldvin?

Boldvin je rekao da je šokiran i tužan, a u poruci na Tviteru napisao je da je u kontaktu sa suprugom Galine Hačins, kao i da mu je ponudio pomoć i podršku.

„Srce mi je slomljeno zbog njenog muža, njihovog sina i svih ljudi koji su poznavali i voleli Galinu“, napisao je glumac.

On je istakao da u potpunosti sarađuje sa policijom koja istražuje kako je došlo do tragedije.

„Ne postoje reči kojima bi opisao šok i tugu zbog tragedije u kojoj je stradala Galina Hačins, supruga, majka i voljena koleginica“, napisao je Boldvin.

Portparol šerifa iz Santa Fea rekao je da je Boldvin razgovarao sa detektivima.

„Dobrovoljno je došao na ispitivanje“, rekao je portparol.

Najstariji od četiri brata – a svi su glumci – Alek Boldvin je igrao u mnogim televizijskim serijama i filmovima od 1980-tih.

Dobitnik je mnogih nagrada, a njegovo tumačenje lika bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u skeču u emisiji Subotom uveče uživo (Saturday Night Live) je bilo naširoko hvaljeno.


Pogledajte snimak sa mesta nesreće

Aerial footage shows the film set where the incident happened
The British Broadcasting Corporation

Prema njenoj veb stranici, Galina Hačins je bila Ukrajinka i odrasla je u sovjetskoj vojnoj bazi u Arktičkom krugu.

Studirala je novinarstvo u Kijevu, a film u Los Anđelesu, a časopis „Amerikan kinematografer“ ju je 2019. proglasio „zvezdom u usponu“.

Bila je direktorka fotografije za akcioni film Arhineprijatelj (Archenemy) 2020. godine, reditelja Adama Idžipta Mortimera.

Jedna od njenih poslednjih objava na Instagramu je video snimak na kojem jaše konja, uz poruku: „Jedna od prednosti snimanja vesterna je to što vikendom možete da idete na jahanje“.

https://www.instagram.com/p/CVOR_F9jZ0c/?utm_source=ig_embed

„Mnogo sam tužan što sam izgubio Galinu. I mnogo sam besan što se ovo dogodilo na snimanju filma“, napisao je Mortimer u tvitu.


Brendon Li (28), sin pokojne zvezde borilačkih veština Brusa Lija, umro je 1993. godine pošto ga je pogodio metak kalibra 44 dok je snimao scenu u filmu Vrana.

Pištolj je trebalo da ispali ćorak, ali je obdukcija otkrila metak koji se zabio blizu njegove kičme.

Reagujući na najnoviju tragediju, Šenon, sestra Brendona Lija, napisala je na Tviteru: „Srce mi je uz porodicu Galine Hučins i Džoela Souzu i sve koji su umešani u incident na snimanju filma Rast. Niko ne bi smeo da bude ubijen na snimanju filma. Tačka“.


Ona je bila naše svetlo

Aleks Fedosov, ukrajinski režiser koji radi u Holivudu i poznavao je Galinu Hačins, kazao je da je ona bila veliki profesionalac i izuzetno uspešna u poslu kojim se bavi.

„Upoznao sam je pre pet godina, mnogo je postigla. Radila je kao direktorka fotografije, a retke su žene na toj funkciji“, objasnio je Fedosov.

Naveo je da je bila voljena među ukrajinskim iseljenicima u Holivudu – od statista i glumaca, do producenata i pomoćnika režije.

„Ona je bila naše svetlo, takva je joj je bila duša. Uvek je bila nasmejana.

Pre svega je bila divna majka.

Koliko znam, njen suprug je Amerikanac koji nema veze sa filmskom industrijom i imaju sina“, objasnio je Fedosov.

On je naveo i da je vest o smrti Hačins šokirala ceo Holivud.

„Kako je ovo moglo da se desi? Radila sam sa scenskim oružjem, a američki bezbednosni standardi su veoma visoki i na setu je uvek stručnjak.“

Fedosov podseća da se pre svakog snimanja vrše provere, a ponekad se koriste ćorci zbog boljih efekata pred kamerama.

„Kada smo radili zajedno, požurivao sam je da nešto završimo, a ona je uvek imala blagi osmeh smirenosti i radila je onim ritmom koji joj odgovara jer je znala da će ostvariti zacrtano.“


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.