Cetinje

Vijesti/Luka Zeković

U danu kada bi mitropolit Joanikije trebalo da bude ustoličen u najvišeg predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, izbili su sukobi policije i crnogorskih nacionalista koji se protive da verska ceremonija bude obavljena u Cetinjskom manastiru.

Dan uoči ustoličenja, protivnici tokom dana blokirali sve saobraćajnice ka Cetinju, posebno onu koja vodi iz glavnog grada Podgorice kako najviši predstavnici srpske crkve ne bi mogli da dođu do Cetinjskog manastira.

Podgoričke Vijesti objavile su da su u nedelju rano ujutro došlo do više sukoba policije i demonstranata.

Demonstranti su policiju gađali molotovljevim koktelima, kamenicama, staklenim flašama, petarde, posle čega je policija reagovala i bacila suzavac.

Sveštenstvo podgoričkog Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja krenulo je, oko 6.30, zajedno sa predstavnicima medija, autobusima iz Podgorice ka cetinjskom manastiru na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, javio je Tanjug.

Potvrđeno je i da je ka Cetinju krenuo i patrijarh srpski Porfirije.

Cetinje je udanjeno od Podgorice oko 35 kilometara, ali su protivnici ustoličenja postavili barikade na saobraćajnicama.

Cetinje, protest

Fonet/TV

Crnogorski nacionalisti, ali i deo vladajućih struktura, poput predsednika Crne Gore Mila Đukanovića zatražili su da ustoličenje ne bude u Cetinjskom manastiru jer to doživljavaju kao pokušaj Srpske pravoslavne crkve da proširi uticaj u zemlji.

Srpska pravoslavna crkva ostaje najveća u Crnoj Gori, ali je optužena da promoviše interese Beograda.

Đukanović, pak, tvrdi da crkva pokušava da podrije nezavisnost zemlje i vrati Crnu Goru pod kontrolu Srbije.

On je od crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića u subotu zatražio da obezbedi sigurnost svima u Crnoj Gori, ali i da „kao čovek, intelektualac i premijer osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu“.

U Cetinjskom manastiru je zvanično sedište Mitropolije crnogorsko-primorske.

Šta se dešava na Cetinju?

Danima unazad, protivnici ustoličenja novog mitropolita SPC u Crnoj Gori, a među njima su i pripadnici pojedinačno najjače stranke – Demokratske partije socijalista, na čijem je čelu Milo Đukanović, tražili su da se taj čin ne obavi u Cetinjskom manastiru.

Organizovano je nekoliko protestnih okupljanja, a dan uoči ustoličenja, protivnici su sklonili policijske ograde oko Cetinjskog manastira, blokirali saobraćajnice do tog grada i dolazili iz više crnogorskih mesta kako bi izrazili neslaganje.

„Na barikadama smo jer nam je dosta što Beograd negira našu naciju i govori nam koja su naša verska prava“, rekla je demonstrantkinja Anđela Ivanović za novinsku agenciju Rojters.

„Svi verski objekti [crkve] izgrađeni u Crnoj Gori pripadaju ljudima ovde i državi Crnoj Gori“, dodala je.

Cetinje, protest

Vijesti/Biljana Matijašević
Blokirani prilazi Cetinju

Đukanović je u subotu predveče došao na Cetinje i ponovio da bi ustoličenje trebalo da bude organizovano negde drugde.

„Kao što znamo, ta crkva ima mnogo hramova širom Crne Gore, među kojima i onaj najveći u Podgorici, tako da mogu da obave taj posao, a ne mogu da to rade na silu, da to rade uz ugrožavanje slobode i prava građana Prestonice.

„Čak i kada bi to nekome pošlo za rukom, on bi se ovde uvek morao osećati kao neko ko je nasilno ostvario neku svoju želju, neko ko je silovao na neki način Prestonicu i njene građane“, rekao je crnogorski predsednik.

Za njih, ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru, predstavlja nagoveštaj „okupacije“ Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani „srpski svet“.

Oni su danima tražili od Mitropolije da se čin ustoličenja obavi u bilo kom drugom crnogorskom gradu, samo ne na Cetinju, kulturno istorijskom centru Crne Gore.

U odgovoru, mitropolit Joanikije istakao je da pravo na ustoličenje u Cetinjskom manastiru pripada ne samo njemu, nego celom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Ja sam 56. episkop i mitropolit ove Svetosavske mitropolije koja je ustanovljena pre 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru“, rekao je Joanikije.

Međutim, uz povike: „E viva Montenegro“, „Ovo je Crna Gora“, „Nije ovo Srbija“, protivnici ustoličenja su u subotu blokirali sve prilaze Cetinju.

Televizija Vijesti je prenela da su demonstranti rekli da su tome pribegli kako najviši predstavnici SPC ne bi došli do tog grada.

Cetinje, protest

Vijesti/Biljana Matijašević
Blokada puta Podgorica – Cetinje

Prethodno je grupa demonstranata sklonila policijsku ogradu oko Cetinjskog manastira.

Dok traju protesti na prilazima Cetinju, oko 36 kilometara dalje, u Podgorici su se okupili vernici SPC.

U Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, patrijarh Porfirije je služio liturgiju.

blokada, cetinje

Fonet

Poruka Porfirija: Svi smo jedno

U obraćanju okupljenima ispred Sabornog hrama u Podgorici, srpski patrijarh je rekao da bi najradije sve ljude u Crnoj Gori zaključao u svoje srce i zajedno sa njima se popeo do manastira Ostrog, gde bi dobili putokaz kako dalje.

Istakao je da je mitropolit Joanikije dostojan toga položaja i da taj blagoslov i radost dele sa braćom katoličke i muslimanske veroispovesti.

„Ako u bratski zagrljaj zovemo njih, kako onda da zovemo našu braću koja nas nazivaju svakakvim imenima. Grlimo ih sa obe ruke.

„Njih baš želimo da primimo u bratski zagrljaj“, rekao je.

Patrijarh je istakao da u crkvi ima mesta za sve, bez obzira na veru, nacionalnu pripadnost.

„Pozivam i apelujem na sve krštene duše u ovoj episkopiji“, poručio je Porfirije, „da stanu ispred mitropolita Joanikija“, navodeći da je izabran legalno, „onako kako je uvek to bilo“

SPC, Crna Gora

Vijesti/Savo Prelević
Ispred Sabornog hrama u Podgorici

Uprkos pozivima političara iz vlasti, ali i opozicije da ustoličenje Joanikija u mitropolita bude u drugom gradu, iz Mitropolije je zvanično saopšteno da će ustoličenje biti na Cetinju.

Predstavnici vlasti u Crnoj Gori, pre svih premijer Zdravko Krivokapić, ali i iz Srbije, pozivali su na mir i stišavanje napetosti.

Nekoliko dana pre ustoličenja, Krivokapić je poručio da neće otići na Cetinje kako ne bi dao povoda za bilo šta.

Ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije otišao na Cetinje.

Ista poruka o smirivanju napetosti stigla je i iz Sjedinjenih Američkih Država.

„Javna bezbednost je od suštinskog značaja i svi – posebno politički lideri – treba da učine svoj deo kako bi smanjili, a ne rasplamsali napetosti.

„Crna Gora je prepoznata po zagovaranju različitosti i tolerancije – svi njeni građani treba da doprinesu kako bi se održala ta ponosna tradicija“, istaknuto je u odgovoru portparola Stejt departmenta, preneo je Glas Amerike.

Cetinje, protest

Vijesti/Biljana Matijašević

Zašto je sporan Cetinjski manastir?

Cetinjski manastir je sedište Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Ali na Cetinju je i sedište Crnogorske pravoslavne crkve, koja je kanonski nepriznata, i registrovana je kao nevladina organizacija, koja traži vlasništvo nad mnogim crkvama i manastirima koje SPC smatra svojim.

Sukob SPC i CPC traje godinama.

Crnogorska pravoslavna crkva je podržala i Zakon o slobodi veroispovesti kojim je bilo predviđeno da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine – ukoliko verske zajednice ne dokažu vlasništvo.

Zbog tog zakona, SPC je u Crnoj Gori organizovala protestne litije.

Po smeni vlasti u Crnoj Gori, zakon je izmenjen.


Pogledajte video: Kako je izgledao dan kada je Crna Gora izlasala nezavisnost

Kako je izgledao dan kada je Crna Gora postala nezavisna
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.