Brisel, 21. novembar 2022.

European Union
Pregovarači Vučić (levo) i Kurti (desno) na jednom kraju stola, posrednici Borelj i Lajčak (u sredini, levo i desno) na sasvim drugom

Registarske tablice ostaju nepremostiv problem za Srbiju i Kosovo, a Evropska unija odgovornost jasno vidi u Prištini.

„Predložili smo rešenje koje je moglo da spreči negativan razvoj situacije, a koje je predsednik Vučić prihvatio, ali premijer Kurti nije, i zato sada javno tražim sledeće od obe strane:

„Očekujem da Kosovo odmah suspenduje dalje mere oko preregistracije, a Srbija da prestane da izdaje nove tablice sa oznakama gradova na Kosovu“, rekao je posle razgovora Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

On navodi da će obavestiti međunarodne partnere o nepoštovanju dosadašnjih sporazuma i nespremnosti na dogovore, naglašavajući da se to posebno odnosi na Kosovo.

Posle više od sedam sati pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, Vučić je potvrdio da dogovor nije postignut, ali da je Srbija bila spremna da prihvati predloge Brisela.

„Pred nama su besane noći, mnogo teških dana, ali ćemo mi poslušati savet i zahtev Visokog predstavnika EU.

„On je tražio da oni ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM i mi ćemo to poštovati.“

Pitanje preregistracije tablica za gradove na Kosovu koje je do sada izdavala Srbija, a koje vlasti u Prištini ne priznaju i zahtevaju da budu zamenjene kosovskim oznakama, već mesecima predstavlja nerešiv problem u pregovorima kojima posreduje evropski diplomata Miroslav Lajčak.

Kosovske vlasti prethodno su najavile da će od 21. novembra početi sa naplaćivanjem kazne od 150 evra onima koji nisu zamenili tablice, ali je dan uoči pregovora taj rok produžen – od ponoći 22. novembra.

Očekuje se da će se javnosti obratiti kosovski premijer Aljbin Kurti.

Vučić i Kurti poslednji put su se u Briselu sreli 18. avgusta kada nisu uspeli da pronađu rešenje za pitanje tablica, ali je nekoliko dana posle tog susreta pronađeno rešenje za pitanje korišćenja ličnih karata na prelazima između Srbije i Kosova.

Brisel, 21. novembar 2022.

European Union
Aleksandar Vučić (levo) i Žozep Borelj

Pročitajte sve o problemu registarskih tablica:


Kakve su poruke poslate pre sastanka?

Govoreći na televiziji Prva, predsednik Srbije je rekao da nije optimista da će doći do nekog dogovora, ali da ne želi da neko kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima.

„Ja nisam optimista, ja ću otići ne jer mislim da bilo šta možemo da uradimo, već da im ne dam takozvani Lajbnicov ‘dovoljan razlog’ da okrive Srbiju da nije želela u nečemu da učestvuje“, rekao je Vučić.

On je ponovio da Beograd traži formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa predlogom srpskog upravljačkog tima i ukidanje odluke o tablicama, ocenivši da su kosovski zvaničnici „lagali da je to nešto na šta imaju pravo“ i da to nije prvi put da „oni lažu“.

Brisel, 21. novembar 2022.

European Union
Miroslav Lajčak (levo) i Aljbin Kurti

Potrebno je prestati sa stalnim kriznim menadžmentom i napredovati ka normalizaciji odnosa, poručio je Žozep Borelj, šef diplomatije EU, uoči sastanka u Briselu.

„Potrebna nam je deeskalacija situacije, da prestanemo sa stalnim kriznim menadžmentom i počnemo da napredujemo ka normalizaciji odnosa“, napisao je Borelj na Tviteru.

Američko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se SAD nadaju da će Beograd i Priština postići dogovor „u narednim danima uz podršku specijalnog predstavnika Evropske unije (EU)“, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

„SAD su saglasne sa EU da su nedavni događaji zabrinjavajući i da su ugrozili važan napredak postignut u okviru dijaloga koji vodi EU“, navodi se u pisanom odgovoru Stejt Departmenta na pitanje RSE o očekivanjima od sastanka.


Četrnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.