inženjeri

Getty Images
Da li su isto plaćeni?

Rodna neravnopravnost u političkom uticaju, platama, zdravlju i obrazovanju, smanjena je tokom prošle godine, ali će potpuno nestati tek u sledećem veku, saopštio je Svetski ekonomski forum.

U poslednjem izveštaju te organizacije, Srbija je rangirana kao 39. od 153 zemlje, ali se u pojedinačnim oblastima kreće od 41. do 99. mesta.

Organizacija sa sedištem u Švajcarskoj prati globalni napredak u rodnoj ravnopravnosti.

Indeks rodne neravnopravnosti. Srbija je 39. od 153. zemlje [ 41. mesto u oblasti političke uključenosti ],[ 53. mesto u oblasti obrazovanja ] [ 62. mesto u oblasti ekonomske uključenosti ],[ 99. mesto u oblasti zdravstva ], Source: Izvor: Svetski ekonomski forum , Image:

Saopšteno je da je sve više žena uključeno u politiku u mnogim državama, ali da je istovremeno ekonomski jaz veći.

Procenjeno je da je potrebno 99,5 godina da žene budu ravnopravne s muškarcima, bez obzira na to što zauzimaju visoke funkcije u Evropskoj centralnoj banci i Svetskoj banci i što su na čelu nekoliko država, poput Finske, Nemačke, Novog Zelanda, Srbije, Hrvatske…

Napredak u oblasti politike ostaje spor, saopštio je Forum, a žene zauzimaju samo 21 odsto ministarskih pozicija širom sveta. Nadaju se da bi „efekat uzora“ mogao da dovede do bržih promena.

Organizacija je saopštila da je ekonomska rodna neravnopravnost veća u poređenju s prošlom godinom, delimično i zato što su žene nedovoljno zastupljene u gotovo svim brzo rastućim oblastima poslovanja.

Takođe, velika je verovatnoća da žene budu zamenjene mašinama, dodaje se.

Gde je Srbija?

U ukupnom indeksu Srbija je zauzela 39. poziciju od 153 zemlje koje su rangirane.

Ana Brnabić

BBC
Srbija ima premijerku

Najbolje rangirana iz regiona je Albanija, koja je na 20. mestu. Bolju poziciju od Srbije ima i Slovenija – 36. mesto. Iza Srbije su Hrvatska – 60. pozicija, Bosna i Hercegovina – 69, Severna Makedonija – 70, kao i Crna Gora – 71. mesto.

Forum je rodnu neravnopravnost posmatrao kroz četiri oblasti – ekonomija, politika, obrazovanje i zdravlje.

Vladu Srbije vodi žena, kao i četiri ministarstva, Skupštinu Srbije i Narodnu banku. Tako u oblasti politike Srbija ima najbolji plasman – 41. mesto.

U oblasti obrazovanja, Srbiji je pripalo 53. mesto, prema neravnopravnosti u ekonomiji je na 62, a u oblasti zdravlja je tek na 99. mestu.

Svaka od obih oblast ocenjivana je i u specifičnim pitanjima, pa tako Srbija deli i nekoliko prvih mesta – najviše u oblasti obrazovanja.

Tako je u oblasti profesionalnog i tehničkog rada, kao i u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju i u oceni zdravog životnog veka.

finska vlada

Getty Images
Finska je poslednja zemlja na čijem je čelu žena

Island se i ove, kao i prošle godine našao na prvom mestu. Na kraju liste su Pakistan, Irak i Jemen.


Deset zemalja sa najmanjom rodnom neravnopravnošću

  1. Island
  2. Norveška
  3. Finska
  4. Švedska
  5. Nikaragva
  6. Novi Zeland
  7. Irska
  8. Španija
  9. Ruanda
  10. Nemačka

Svetski ekonomski forum predvideo je prošle godine da je za „brisanje“ neravnopravnosti potrebno 108. godina.

Klaus Švab, osnivač Foruma, rekao je da izveštaj ukazuje na rastuću potrebu za konkretnim potezima.

„S ovim nivoom promena, potreban je gotovo jedan vek da se neravnopravnost prevaziđe, to je vreme koje jednostavno ne možemo da dozvolimo u današnjem globalnom svetu, naročito među mlađim generacijama sa naprednim pogledom na rodnu ravnopravnost“, kaže on.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk