A photograph taken on September 10 , 2022, shows Ukrainian flags placed on statues in a square in Balakliya, Kharkiv region, amid the Russian invasion of Ukraine. - Ukrainian forces said on September 10, 2022 they had entered the town of Kupiansk in eastern Ukraine, dislodging Russian troops from a key logistics hub in a lightning counter-offensive that has seen swathes of territory recaptured

Getty Images
Ukrajinska zastava na trgu u gradu Balaklaju, u regionu Harkov

Ukrajinska vojska tvrdi da su njene snage povratile 3.000 kvadratnih kilometara, triput veću teritoriju nego do sada – tokom brze kontraofanzive na severu, istoku i jugu Ukrajine.

Iako BBC ne može nezavisno da verifikuje ove ukrajinske brojke (budući da novinarima nije dozvoljen pristup frontu), rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da se njene snage povlače iz tri ključna grada.

Ako to na kraju bude potvrđeno, izgleda da je brzina kontranapada zatekla Ruse nespremne.

Evo šta do sada znamo.

Ukrajinska kontraofanziva na severu i istoku

Mapa

BBC

U četvrtak uveče (8. septembar), Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik izjavio je da je količina povraćene teritorije u kontraofanzivi 1.000 kvadratnih kilometara – kao što se vidi na mapi iznad.

U subotu uveče (10. septembra), ta cifra narasla je na 2.000 kvadratnih kilometara, a predsednik je tvrdio da je u oblasti Harkov „oslobođeno“ više od 30 naselja.

Glavni ruski okupacioni zvaničnik za Harkovsku oblast priznao je da su ukrajinske snage izvojevale „značajnu pobedu“.

U nedelju (11. septembar), prema novinskoj agenciji Rojters, šef generalštaba ukrajinske vojske general Valerij Zalužnji rekao je na Telegramu da su oružane snage njegove zemlje od početka meseca povratile kontrolu nad više od 3.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Ovaj fascinantan prodor, ako bude bio potvrđen, znači da su ukrajinske snage za nešto više od 48 sati povratile triput više od do sada deklarisano osvojene teritorije.

Istočni kontranapad doveo je do ulaska ukrajinskih trupa u vitalne gradove za snabdevanje pod ruskom okupacijom, Izjum i Kupjansk.

Ako se održi, biće to najznačajnija promena na frontu otkako se Rusija povukla iz oblasti oko Kijeva u aprilu.

Šta kaže Rusija?

Mapa

BBC

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da se njene snage povlače iz Izjuma (kao što može da se vidi na mapi gore) i Kupjanska, za šta kaže da će omogućiti njenim snagama da se „pregrupišu“ na teritoriji koju drže pro-ruski separatisti.

Ministarstvo je potvrdilo povlačenje trupa iz trećeg ključnog grada, Balaklije, kako bi „pojačalo napore“ na donjeckom frontu.

Kupjansk je služio kao glavno rusko čvorište snabdevanja na istoku, a gubitak Izjuma – koji je Moskva više od mesec dana pokušavala da zauzme na početku rata – doživeo bi se kao ogromno poniženje za predsednika Vladimira Putina.

Šef proruske administracije za Harkovsku oblast preporučio je da se ljudi evakuišu u Rusiju „da spasu živote“.

Međutim, dnevni izveštaj ruskog ministarstva odbrane u nedelju 11. septembra, prema BBC-ju na ruskom, nije pominjao povlačenje trupa u Harkovskoj oblasti.

Zvaničnici britanskog ministarstva odbrane upozoravaju da se pred tim gradovima borbe nastavljaju.

Napredovanje ukrajinskih snaga na jugu

Mapa, jug Ukrajine

BBC

Međunarodna pažnja bila je usmerena na očekivano ukrajinsko napredovanje blizu južnog grada Herson, kao što se vidi na slici gore.

Bio je to prvi grad u Ukrajini koji su zauzele ruske snage od početka invazije, ali je Ukrajina u skorije vreme pokušala da povrati tu teritoriju koristeći novu artiljeriju dugog dometa.

To je strateški važan grad ako Rusija želi da napadne ukrajinski lučki grad Odesu, a Herson je takođe ključan kao glavni snabdevač vode za Krim, koji se nalazi pod kontrolom Rusije.

Analitičari smatraju da je Rusija preusmerila deo najiskusnijih trupa na odbranu ovog grada.

Natalija Gumenjuk, portparolka južne komande ukrajinske vojske, rekla je da su na tom frontu napredovali „između dva i nekoliko desetina kilometara“.

Ali, tvrdi se da su se ruske snage koje su bore na južnom frontu ukopale u odbrambene položaje, a da su ukrajinske trupe naišle na žestok otpor od početka ofanzive.

Kakva je današnja slika?

Mapa

BBC

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski hvalio je ukrajinski prodor u severoistočnoj pokrajini Harkov kao potencijalnu prekretnicu u šestomesečnom ratu, rekavši da bi ove zime moglo doći do bržih zauzimanja teritorija ako Kijev bude dobio moćnija oružja.

Taj napredak će se takođe doživeti kao znak da je ukrajinska vojska sposobna da povrati okupirane teritorije – što je od ključne važnosti za Kijev, koji nastavlja da vrši pritisak na zapadne saveznike za vojnu podršku.

Međutim, u intervjuu za Fajnenšel tajms, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov upozorio je na potencijal ruskog kontranapada.

„Kontraofanziva oslobađa teritoriju, a posle toga vi morate da je kontrolišete i da budete spremni da je branite“, kaže Reznikov.

„Naravno, moramo da budemo zabrinuti, ovaj rat nas brine već godinama.“

Ruske snage i dalje drže pod kontrolom oko petinu Ukrajine – tako da malo ko veruje da će ovo potencijalno napredovanje ukrajinske strane značiti brzo okončanje rata.


Možda Vam ova priča bude zanimljiva

Ukrajina i Rusija: Šest meseci od početka rata
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.