Upozorenje! Tekst sadrži opise scena nasilja nad ljudima

Ruski Jutjuber Riflej (Reeflay) je 2. decembra dva sata strimovao uživo dok je na kauču pored njega ležao leš njegove devojke. Prethodno je izbacio devojku napolje, dok je bila samo u donjem vešu.

Dva dana kasnije, bloger koji je poznat po svojim treš strimovima, uhapšen je po optužbi za „namerno nanošenje teške telesne povrede.“

„Stase, izleči joj glavobolju suzavcem“, napisao je svoju želju jedan od pratilaca.

On je platio 45 rubalja da se njegova poruka pojavi iznad snimka.

Riflej, voditelj strima poznat i kao Panini, čije je pravo ime Stanislav Rešetnjak, uzima suzavac i prilazi Valentini Grigorjevoj, svojoj devojci i redovnoj učesnici njegovih strimova dok leži na sofi.

„Stase, ovo je opekotina oka! – govori Valentina i pokriva lice jastukom sa sofe – Pozovi mi taksi, odlazim!“

Devojka počinje da rida, a drugar sa strima lenjo pokušava da odvrati Rešetnjaka da je ne poprska suzavcem, pa ionako „joj je***(loše).“

Ne obraćajući pažnju, Jutjuber je prska suzavcem, a Valentina klizi sa kauča na pod, plačući i vrišteći: „Vodu, mleko, bilo šta!“

Kao odgovor na to, Rešetnjak je poprskao još jednom. „Ne, Statse, ubićeš je!“, pobunio se njegov drugar sa strima.

Na ekranu se pojavljuje poruka od drugog gledaoca: „Stase, zaustavi se na vreme. To je osoba koja je za tebe uradila više nego bilo ko drugi. Šta to radiš.“

Ovo su scene jednog od prethodnih snimaka na Riflejevom strimu. A, tri nedelje nakon toga, devojka koju je ismevao Rešetnjak, nađena je mrtva u njegovom stanu.

Tri hiljade da sedneš na flašu

Gledaocu koji je platio 45 rubalja „pošlo je za rukom“, da Rešetnjak (u pasošu mu je to prezime, iako se sam ponekad predstavlja kao Rešetnikov i ponekad ga u medijima spominju pod takvim prezimenom) ispuni njegov zahtev. Obično strimeri to naplaćuju mnogo više, oko dve do tri hiljade rubalja.

Riflej u jednom uglu ekrana ima ispisan cenovnik: „Da sedne na flašu košta tri hiljade, da opalim šamarčinu hiljadu.“

Jutjuber nije imao drugi stalni posao.

Ovi takozvani treš strimovi su poseban žanr na Jutjubu. Tokom tih strimova voditelj sebi, mada najčešće gostima, radi stvari koje su opasne po zdravlje ili su jednostavno ponižavajuće.

Tako je, na primer, Riflej svojim gostima lupao šamare, razbijao jaja o glavu, tetovirao imena gledaoca kome se prohte da plati za to. Ponekad bi se svađe i skandali u direktnom prenosu dešavali, a da nisu bili na zahtev gledaoca.

U još jednom direktnom prenosu, 1. decembra, iz privatne kuće u podmoskovskom naselju, Riflej se posvađao sa svojom devojkom Valentinom Genijalnom, kako se ona predstavljala u strimovima.

Isprva se u kadru vide Valentina sa drugaricom Marinom Saratovcevom kako piju šampanjac, a prema Marininoj računici svaka je popila otprilike po flašu.

Pred kraj strima Valentina izgleda već prilično pijano, počinje da ljubomoriše, odbija da Rešetnjaku spremi obrok i nekoliko puta zamahuje na mladića, a zatim pada sa fotelje na pod.

Riflej se saginje prema njoj, čuju se zvuci borbe a takođe se čuje Valentina. Devojka vrišti da hoće da uzme taksi i ode.

To je ono čega se Marina Saratovcev seća da je ostalo iza kamere. U programu Prvog kanala ispričala je da je Valentina počela da razbacuje Rešetnjakovu opremu što je zaustavilo strim.

Nakon toga je, prema rečima drugarice, izašla kroz prozor na krov kuće i počela glasno da psuje da „čuje celo mesto“. U pet sati ujutru Marina je, kako se seća, otišla, a Valentina je ostala sama sa Jutjuberom.

Posle nekog vremena Riflej je ponovo pokrenuo strim. Sedeći pred veb kamerom ispričao je da je Valentina dobila dijareju.

Rekao je gledaocima da je zaključao vrata u delu kuće u kome se živi, devojku ostavio u hodniku, a ulazna vrata je ostavio otvorena.

„Ulazna vrata su otvorena da bi se provetrilo. Da bi joj bilo hladno, da bi bila takva temperatura da može da dođe sebi“, priča gledaocima.

Nakon deset minuta brbljanja sa gledaocima, Rešetnjak izlazi u hladni hodnik da proveri šta se tamo dešava. Te noći je u Moskvi i okolini bilo minus dva stepena.

„Val, jesi živa? Ljudi, izgleda da je ona mrtva, ***, kažem vam“, priča gledaocima iz hodnika i unosi devojku unutra, a ona se ne pomera.

Rešetnjak počinje da plače, mazi Valentinu po glavi, a zatim zove hitnu pomoć.

Za svo to vreme on nastavlja da se obraća gledaocima u direktnom prenosu i prekida strim tek kada je došla policija.

Žanr niskog kvaliteta

Stanislav Rešetnjak, prema njegovom ličnom priznanju na sajtu Batenjka, pre nego što je počeo da zarađuje strimujući, „svašta je radio“: radio je u servisu i u poreskoj, služio vojni rok, nije uspeo da postane stilista.

Počeo je da strimuje video igre 2014. (u tim strimovima je pokazivao pratiocima kako da pređu igricu), međutim, nije zadobio popularnost.

Rešetnjakov kolega VJLink smatra da se okrenuo treš strimingu zato što je išao „linijom manjeg otpora“.

Taj žanr se dobro plaća, mada ga blogeri smatraju „žanrom niskog kvaliteta“.

Predstavnici strimerske elite, oni koji imaju milione pratilaca na Jutjubu, i stotine pratilaca na Tviču, nikada ne bi prenosili tuču za novac.

Kiril Zirjanov, poznatiji kao VJLink, upoznao se sa Rešetnjakom 2017, kada ga je ovaj pozvao da zajedno strimuju igricu PUBG.

„Ja sam na kraju shvatio da je on na taj način pokušao da zadobije publiku na konto mog pojavljivanja u strimu, ja sam došao samo kao drugar, nisam tražio nikakav novac od donacija i čak sam sam plaćao svoju hranu kada smo naručivali“, priča Zirjanov za BBC.

I na kraju je Kiril shvatio da ga Riflej iskorišćava i raskinuo je saradnju.

Sada, on bivšeg drugara naziva nikako drugačije nego „pijavicom“, ističući da taj mogao da stekne popularnost samo ako se „prikači“ nekom ko je poznatiji i zanimljiviji.

Ako mu ne bi pošlo za rukom da se druži sa slavnom ličnošću, strimer bi mu predlagao da se potuku. Može da se nađe video gde Rešetnjak dolazi u dvorište uspešnijeg strimera Ma3aFaKaTV i, stojeći ispod njegovog prozora, poziva ga na tuču.

VJLink je ubeđen da je on sve to radio „zarad hajpa“.


Pogledajte video o Jutjuberima koji snimaju kako jedu:

Da li biste gledali ljude kako jedu na Jutjubu
The British Broadcasting Corporation

Dosije o „Pijavici“

U svetu strimera mnogi govore da ne podržavaju Rešetnjaka i to što on radi.

„On ima svoju publiku, ali baš ima puno hejtera. Praktično ga niko ne voli, zato što je pijavica i ostalo“, objasnio je za BBC strimer German Jagodka koji je sarađivao sa Rešetnjakom.

„Kada sam prošli put strimovao sa njim, dobio sam mnogo hejta i gomilu dislajkova. Jedva sam uspeo da se izvučem iz toga.“

Jagodka ga naziva dvoličnom osobom željnom slave i novca.

Ljudi koji nisu krili svoju zlonamernost prema Rifleju napravili su čak čitav dosije o njemu i postavili ga onlajn da bude svima dostupan.

Preplavili su internet odlomcima najnasilnijih momenata sa njegovih strimova. Na jednom od njih Rešetnjak udara šamar čoveku sa posebnim potrebama, na drugom njegovi gosti ispijaju nekoliko litara ulja. Na četiri različita video zapisa iz dosijea strimer tuče žene.

„Dvoličan je, pokušava da profitira na račun drugih, a da sam ništa ne radi“, priča o Rifleju jedan od autora dosijea, Iljas Jusupov.

„Štaviše, on je dovodio [u strim] takve ljude koje obično ne ismevaju, nego im daju milostinju“, dodaje on.

Kaže da dosije nisu napravili sa konkretnim cilje, već zato što Rešernjak „otvoreno laže – tipa, ja to nisam uradio, nisam bio, nisam pričao. A postoje i video, i audio zapisi da je tako bilo.“

U jesen 2019. godine Riflej je u direktanom prenosu ugostio Valentina Deputata, poznatog među ljubiteljima treš striminga.

Do tog trenutka, Valentina Ganičeva 32-godišnjeg stanovnika Jaroslava sa psihičkim problemima, koristili su kako bi ga ismevali u direktnom prenosu i strimeri Vlad Demon i Škila, čak su ga i živog zakopavali u grobnicu.

Već u proleće 2020. godine grupa dobrovoljaca započela je pisanje u medijima, tvrdeći da strimeri drže Valentina kod sebe protiv njegove volje, nalivajući ga alkoholom i sprečavajući ga da kontaktira porodicu.

Drugi gledaoci pretpostavljali su da će Valentin otići ako želi, ali on nigde ne radi, već uživa u gostoprimstvu strimera i jede na njihov račun.

Valentin Deputat je živeo kod Rešetnjaka oko šest meseci. Neprijatelji strimera kažu da je Valentina ukrao ili namamio od Demona i Škile, kako bi ga i sam iskoristio kao lika koga voli javnost.

Istovremeno, deo publike nije osuđivala Rešetnjaka zbog viška u kadru, već zbog nedostatka ponižavanja. Pošto je publika negativno reagovala na prve strimove sa Deputatom, Riflej je počeo da se prema njemu ponaša oštrije.

U jednom od video snimaka Rešetnjak viče, pritiskajući na Valentina: „Ja sam tvoj gazda, ja plaćam za tebe!“

„Nisi ti gazda!“, odmahuje na njega i protestuje Ganičev. „Ne deri se kučko“, ljutito odgovara Rešetnjak i glasno mu opali šamar. Deputat se skupio i počeo da plače, držeći se za obraz.

Sada Rešetnjaku preti do 15 godina zatvora prema članu 111 Krivičnog zakonika (namerno nanošenje teške telesne povrede). Dana 4. decembra održano je suđenje kao mera zabrane, a on je upućen u istražni zatvor na dva meseca.

Istovremeno, 8. decembra, advokat strimera Jevgenij Kulagin objavio je da je uzrok smrti njegove devojke Valentine moždani udar, a ne hipotermija ili batine.

Na suđenju je Rešetnjakova majka rekla za svog sina da je „veoma dobar“: „Ni mrava ne bi mogao da zgazi… U školi je bio na dobrom glasu“.

„Optuženi ranije nije radio ništa neprimereno. Kada je otkrio da je Grigorjeva izgubila svest, uradio je sve što je bilo u njegovoj moći, pozvao je hitnu pomoć“, rekao je advokat na sudu.

„Ona nije znala šta je ljubav“

Pokojna Valentina Grigorjeva preselila se iz Krasnodara u Moskvu. Tamo je studirala glumu na učiteljskom fakultetu, ali je sanjala da se bavi manekenstvom, ispričao je njen učitelj i prijatelj Jevgenij Sumanejev.

Prema njegovim rečima, devojka je bila zabrinuta da je niskog rasta za jednog modela.

Svi prijatelji sa kojima je BBC razgovarao podsećaju da je Valentina bila veoma emotivna, vesela i volela je da se šali.

Jednom je, priseća se prijatelj iz Krasnodara, Ivan Sidorin, svom tadašnjem dečku poklonila korpu krastavaca za rođendan, pošto se on prezivao Ogorodnikov (ogorod – bašta), u društvu su ga zvali Ogorod (Bašta).

„Ako je volela neku osobu, volela je iskreno. Ako joj se osoba jako dopadala, poklanjala bi veoma zanimljive poklone, mogla bi da trči za njom“, seća se Sidorin u razgovoru za BBC.

Prema sećanjima njene drugarice Anželike Rezničenko, Valentina je odrasla u hostelu sa majkom. Žena je radila kao vozač tramvaja, sama je odgajala devojčicu.

Istog tog Ogoroda prijatelji smatraju velikom Valentininom ljubavlju, ali kažu, da ju je on ostavio i da je za nju to bio težak udarac.

„Kada su se razišli bila je depresivna nekoliko godina“, seća se Jevgenjij.

Pre nekoliko godina, Valentinina majka doživela je moždani udar.

„Pazila je na nju, menjala pelene, hranila je na kašiku, pazila da se ne pojavi dekubitus ali majka nije dugo živela“, rekla je prijateljica.

„Posle sahrane, koju je sama organizovala, uskoro je preminula i baka, o kojoj se Valja brinula do poslednjih dana.“

Nakon toga, devojka se i preselila u Moskvu.

„Nije znala za ljubav ni od strane muškarca ni od porodice“, kaže njena prijateljica Anželika.

„Imala je samo prijatelje kojima se nikada nije žalila na svoju sudbinu i tražila je da je ne sažaljevaju. Uvek je govorila: ‘Drugari, kod mene je sve u redu'“.


Pogledajte video o crtama ličnosti koje određuju da li ste lažov, prevarant ili ubica:

Mračno trojstvo – koje crte ličnosti određuju da li će te biti lažov, prevarant ili ubica
The British Broadcasting Corporation

„Težak čovek“

Glavne Valentinine karakterne osobine, kako kažu njeni poznanici, su emotivnost i razdražljivost.

„U jednom trenutku je mirna, posle pola sata je u histeriji, plače i smeje se, posle još sat vremena kaže da ga voli, posle pola sata joj se nešto ne sviđa, i razbija posuđe. Išla je iz krajnosti u krajnost“, priseća se Jevgenije. Takođe se seća Valentinine zavisnosti od alkohola.

Gledaoci Riflejevih strimova takođe su mogli da posmatraju njenu žestoku narav. Jednom prilikom u direktnom prenosu, Valentina je zabila nož u rame Rešetnjaku.

„Valja je samo vrlo teška osoba, razumete li? Ona je mentalno neuravnotežena. Dok sam bio tamo vrištala je vrlo glasno, mislio sam da će [komšije] pozvati policiju“, kaže strimer German Jagodka, koji je jednom prilikom prenoćio kod Rešetnjaka.

Valentina je svoju emotivnost izražavala kroz ljubav prema kućnim ljubimcima, koje je redovno kupila sa ulice, a i prema deci, priseća se Anželika: „Mnogo je volela decu, i deca su volela nju. Ne samo da im je uvek donosila poklone, već se i igrala s njima zaista onako na dečiji način.“

Prijatelji iz Krasnodara malo su znali o Valentininom novom dečku.

„Valja nam je rekla o svojoj ljubavi prema njemu, ali nije nam rekla o svim strahotama koje su se zapravo događale, nismo videli te strimove. Ali čak i iz njenih beznačajnih komentara o njemu bilo je jasno da je ne voli i ne poštuje“, seća se sada Anželika.

„Molili smo je da prestane da komunicira sa njim i da ceni sebe ali, kao što znate, zaljubljene devojke uvek idealizuju predmet ljubavi.“

Kolege strimeri kažu da se ovako nešto očekivalo od Rešetnjaka.

„Pre ili kasnije to bi se definitivno desilo. Možda ne Valentina, nego neko drugi, zato što je ovo takva vrsta aktivnosti, odnosno, treš striming“, kaže VJLink. Na svom kanalu je priredio dvosatni video sa analizom onoga što se dogodilo na strimu Rifleja.

Još jedan prenos posvećen smrti Valentine vodio je strimer Melstroj (Mellstroy). Postao je poznat izvan strimerske zajednice ove jeseni nakon što je nekoliko puta, tokom prenosa uživo, udario glavom svoje prijateljice o sto.

Sada je pod istragom zbog krivičnog dela premlaćivanja. Melstroj tvrdi da je ono što ljudi vide preko strimova samo vrh ledenog brega.

„Međutim, strimeri se suzdržavaju od prikazivanja crnjaka“, kaže on. „Ljudi bivaju zabranjeni zbog takvog sadržaja. Ipak, svi kapiraju da se mnogo gaodsti i gorih stvari dešava na žurkama.“


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

close
Rusija, Jutjuber i prenos smrti uživo: Kako je ruski Jutjuber uživo prenosio smrt svoje devojke i šta je to treš strim 1

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.