Apel univerzitetskih profesora odbornicima: Odložite plan detaljne regulacije za Makiško polje 1Makiško polje Foto: N1

Devet univerzitetskih profesora, članova Sekcije za hemiju životne sredine Srpskog hemijskog društva, uputilo je danas zvaničan zahtev odbornicima Skupštine Beograda da odlože usvajanje Plana detaljne regulacije Makiškog polja dok o tom pitanju ne pribave mišljenja relevantnih naučnih institucija u Srbiji.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine Beograda nalazi se usvajanje Plana detaljne regulacije Makiškog polja kojim će biti omogućeno da se na tom području izgradi 4,5 miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora, podzemna železnica sa stanicama i depoom za metro.

„Smatramo da je ovo pitanje jedno od najvažnijih pitanja budućnosti života u gradu Beogradu i da rizik po sistem vodosnadbevanja zahteva detaljnu analizu vodećih naučno-istraživačkih institucija u ovoj oblasti u Srbiji“, stoji u pismu profesora Univerziteta u Beogradu.

Profesori navode da je neophodno da stručno mišljenje o Planu detaljne regulacije Makiškog polja daju Rudarsko-geološki fakultet, Hemijski fakultet, Fakultet za fizičku hemiju, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Građevinski fakultet i Institut „Jaroslav Černi“.

U pismu se ističe da je grad Beograd među „privilegovanim“ gradovima u Evropi koji imaju sistem snadbevanja vodom za piće.

„Snabdevanje vodom je bazirano na podzemnim vodama iz reni bunara i zahvatanju površinske vode. Površinska voda je podložnija kontaminaciji (poplave, industrijski akcidenti), dok je podzemna voda konstantnog fizičko-hemijskog fakulteta“, ocenili su naučni radnici Univerziteta u Beogradu.

Oni insistiraju da se detaljno ispita uticaj eventualne gradnje na Makiškom polju na kvalitet vode za piće.

„Kako se Makiško polje smatra najvažnijim izvorištem podzemnih voda za snabdevanje grada Beograda, smatramo da bi trebalo sa svih aspekata ispitati uticaj gradnje na ovom zaštićenom delu na kvalitet vodosnabdevanja Beograda uz učešće svih relevantnih institucija iz ove oblasti. U suprotnom, isključiva odgovornost za budućnost vodosnabdevanja Beograda biće na donosiocima odluke o izmenama plana detaljne regulacije Makiškog polja“ zaključili su univerzitetski profesori, članovi Srpskog hemijskog društva.

Pismo upućeno odbornicima Skupštine Beograda su potpisali: predsednik Sekcije za hemiju životne sredine Srpskog hemijskog društva prof. dr Vladimir Beškoski, prof. dr Branimir Jovančićević, prof. dr Goran Roglić, prof. dr Ivana Ivančev Tumbas, prof. dr Ljubiša Ignjatović, prof. dr Mališa Antić, prof. dr Vesna Antić, prof. dr Dragan Manojlović i prof. dr Ilija Brčeski.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Apel univerzitetskih profesora odbornicima: Odložite plan detaljne regulacije za Makiško polje”

  1. Ovo što političari, zagadjivači i pljačkaši spremaju za Beli Grad je ekološki genocid. Za našu decu!

  2. Sada su našli da upućuju apel kada se nadljudskim snagama borimo protiv pandemije i kad samo što nismo ušli u zlatno doba.

    • Ovim neodgovornim a pohlepnim siledžijama NE SME da se dozvoli da rade šta hoće!!! Koju vodu piju stanovnici Beorada? Zar samo profesori reaguju? Gde su ostali? Kad se sve upropasti, kasno je?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.