Skupština Beograda usvojila plan za Makiš 1Foto: Beta/Hina/Velimir Ilić

Skupština grada Beograda usvojila je danas Plan detaljne regulacije za izgradnju stambenog kompleksa na području vodoizvorišta na Makišu i početne stanice metroa.

Plan o izgradnji za Makiš usvojen je sa 61 glasom za i dva glasa odbornika iz Građanskog demokratskog foruma protiv, javio je N1.

Uoči sednice, ispred Sava centra okupili su se protivnici tog projekta, a neki učesnici skupa pokušali su da uđu u salu gde je bila održana sednica, u čemu su ih sprečili pripadnici obezbeđenja.

Vesić: Usvajanje Plana detaljne regulacije za Makiško polje početak izgradnje metroa u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je ranije da će ta odluka omogućiti da Grad Beograd do kraja sledeće godine izda građevinsku dozvolu za izgradnju depoa, a ujedno i početak izgradnje metroa u prestonici.​

„Tu vest čekamo 50 godina, tačnije 4. decembra 1971. godine prvi put je Beogradu obećan metro. Za ovih 50 godina Beograd se nije pomakao dalje od ideje. Sledeće godine počinje izgradnja metroa, koji će biti završen 2028. godine“, precizirao je Vesić, a prenosi Sekretarijat za informisanje grada Beograda.​

On je istakao da usvajanje Plana detaljne regulacije za Makiško polje znači da Beograd dobija metro.​

„Odbornici koji danas budu glasali za ovaj plan, glasaju za istoriju. Glasaju da se naš grad reši saobraćajnih problema i da šinski sistem postane dominantan način prevoza u gradu“, istakao je Vesić.​​

On je podsetio da je izgradnja depoa na Makiškom polju u zoni šire zaštite vodoizvorišta i prostor u kome je bila dozvoljena gradnja što je, kako je naglasio, potvrdila i studija Instituta „Jaroslav Černi”.​​

Takođe je dodao da je 1956. godine na istom mestu izgrađeno 70 kilometara šina, 174 skretnice i depo za vozove. Kako je rekao, i blokovi 44, 45 i 70 na Novom Beogradu se nalaze u zoni šire zaštite vodoizvorišta.​

​“Uz poštovanje svih mera, takva gradnja nije uticala na kvalitet vode za piće. Nova lažna priča, koja je plasirana poslednjih dana oko ugroženog vodosnabdevanja, ima za cilj da Beograd ne dobije metro“, istakao je Vesić i pozvao odbornike da na današnjoj sednici Skupštine grada podrže usvajanje Plana detaljne regulacije za Makiško polje.

Nekoliko desetina demonstranata, koji se protive izgradnji na Makiškom polju jer smatraju da će tako biti ugroženo vodosnabdevanje Beograda, uspelo je da se probije u hodnik Sava centra gde je u toku sednica gradskog parlamenta na kojoj se raspravlja o tom planu.

Nikodijević: Lažna dilema da će se ugroziti vodoizvorišta

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da je lažna dilema da će se usvajanjem plana za Makiško polje, ugroziti vodoizvorišta, s obzirom na to da su relevantne institucije dale svoje mišljenje i uslove na taj plan.

„I baš kao što se svaki plan usvaja po određenoj proceduri, takav je slučaj i ovog puta. Na delu Makiškog polja nalazi se više decenija i ranžirna stanica sa 48 koloseka i 70 kilometara pruge i to je deo koji je od 1974. godine Generalnim planom predviđen za urbanizaciju. Ne radi se o delu koji je sa desne strane Obrenovačkog puta prema reci Savi i koji jeste vodoizvorište, već o levom delu Makiškog polja. Mi sada praktično samo razrađujemo nešto što je neko mnogo pre nas predvideo i ne postoji mogućnost da dođe do ugrožavanja vodoizvorišta, niti bilo kome pada na pamet da ugrozi snabdevanje Beograđana vodom. Radimo onako kako je struka propisala i dokle god budemo tako činili, radićemo odgovorno i u interesu građana Beograda“ kazao je Nikodijević za Studio B, a prenosi Sekretarijat za informisanje grada Beograda.

On je podsetio da će kao rezultat do sada usvojenih planova iznići nova gradilišta, investicije i infrastruktura.

„Beograd sada ima 1.100 gradilišta, na hiljade kranova je u celom Beogradu, sve se radi planski. Pokrivenost planovima u našem gradu je više od 70 odsto, što nije bio slučaj do pre pet godina. U Beograd se dosta ulaže, on svakim danom menja svoj izgled i postaje moderna evropska prestonica, a početkom izgradnje metroa Beograd ćemo konačno svrstati u red modernih i razvijenih gradova, što Beograđani svakako zaslužuju“, kazao je Nikodijević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.