Foto: Pixabay/MiraLove

On je rekao i da će kazne za vlasnike ubuduće biti daleko veće nego danas kada nesavesne gazde plaćaju 10.000 dinara ukoliko „isprljanu površinu ne očiste bez odlaganja“.

– U gradu se najveći broj vlasnika ljubimaca ponaša odgovorno i vodi računa o svojim ljubimcima. Postoje, međutim, i neodgovorni vlasnici – objasnio je Vesić i zaključio da će se rigorozno sankcionisati svi oni koji svoje ljubimce vode bez povoca i puštaju u gradske parkove, iako su otvoreni posebni parkovi za ljubimce.
Iako ova ideja deluje pomalo naučnofantastična, ona je već primenjena u većini država SAD, Kanadi, Izraelu, Singapuru, Napulju (Italija), a projekat uvođenja pseće baze DNK već godinama se priprema i u – Zagrebu.

Zamenik gradonačelnika je najavio i izgradnju prvog groblja za kućne ljubimce, za koje će na jesen biti raspisan tender.

– Iz budžeta Grada Beograda za ovaj projekat izdvojen je 101 milion dinara posredstvom Direkcije za građevinsko zemljište, a nalaziće se u Bloku 51, uz Ulicu surčinski put. Radovi će trajati od rane jeseni pa do kraja godine, tako da početkom 2020. godine građani mogu da očekuju prvo groblje za kućne ljubimce – rekao je Vesić i dodao da je svestan problema koji vlasnici imaju ukoliko im ugine kućni ljubimac.

Inače ideja o groblju kućnih ljubimaca u prestonici stara je više od 20 godina, ali nikada nije bila ni blizu realizaciji.

Povezani tekstovi