Zoran Radojičić Foto: Beoinfo

Ipak, sve vreme nadležni iz grada uveravali su da je situacija pod kontrolom, da se snežni nanosi raščišćavaju, te da sve službe funkcionišu kako treba.

Povodom ovih nepogoda gradonačelnik Zoran Radojičić se prvi put oglasio i kao „komandant štaba za vanredne situacije“, kako ga je predstavio gradski informativni portal „Beoinfo“, iako niko nije zvanično proglasio vanredno stanje.

Ipak, komandant štaba za vanredne situacije podsetio je da je na snazi crveni meteoalarm, ali i da uprkos tome gradske službe rade „pojačano“, posipaju so i čiste glavne ulice.

Ovo je tokom vikenda ujedno i bila glavna vest na gradskom informativnom servisu uz dve vesti u kojima zamenik Gradonačelnika Goran Vesić uverava beograđane da su sve gradske službe angažovane na raščićavanju snega te da je situacija u gradu pod kontrolom.

Tek na dnu strane sa gradskim obaveštenjima našla se informacija o izmeni linija prevoza, iako je ovo za građane bila jedna od najbitnijih informacija.

Ovakve istupe gradonačelnika i njegovog zamenika oštro je kritikovao gradski odbor Nove stranke u saopštenju u kome se apeluje na vlast u prestonici “da se ne igra inteligencijom građana suludim uveravanjima kako je situacija pod kontrolom“. Oni su upozorili da je stanje iz časa u čas sve gore, da su zavejane glavne saobraćajnice a nebrojene linije prevoza skraćene.

– Ni gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ni njegov zamenik Goran Vesić nisu ni na tren pomenuli decu koja po ovim smetovima treba nekako da stignu do škole i iz nje se vrate kućama, a kamoli starije sugrađane kojima je u potpunosti onemogućeno obavljanje svakodnevnih poslova. O prigradskim naseljima da i ne govorimo. Ako je suditi po linijama javnog gradskog prevoza koje su skraćene, njih je vlast odavno otpisala, naveli su iz Nove. Oni su istakli i da će zbog ove situacije samo kulminirati nezadovoljstvo građana, posebno onih koji idu na proteste subotom, te će protestna šetnja „utabati“ sneg umesto nadležnih.

– I dok nam Vesić uporno zamazuje oči tvrdnjama da je sva raspoloživa mehanizacija već drugi dan na ulicama, a realnost je sasvim drugačija, jedini logičan zaključak koji se nameće jeste da se Beograd namerno ne čisti zbog građanskog protesta koji polako ulazi u treći mesec, naveli su iz Nove.

Grad: „Samo tri linije prevoza skraćene“

Sekretarijat za javni prevoz saopštio je u subotu u 16 sati da su skraćene tri linije javnog gradskog prevoza što je 1,8 odsto ukupnih linija, a preusmerene su četiri linije, odnosno 2,5 odsto od ukupnog broja gradskih linija. Linija 404 je skraćena i saobraća od Bele Reke do centra Ripnja, linija 406L skraćena do crkve u Belom Potoku saobraća Bulevarom oslobođenja, linija 505 skraćena i saobraća od Miljakovca do tunela Straževica, linija 34 saobraća ulicom Mihaila Avramovića umesto Omladinskom, linija 409 saobraća od Voždovca do Spomen parka Jajinci, linija 507 saobraća Kružnim putem i Ulicom Josipa Telarevića i linija 504 u smeru prema Resniku saobraća Ulicom 13.oktobra.

Povezani tekstovi