Još 34 miliona dinara za uređenje Trga Republike 1Foto: Bojan Cvejić

Kako piše taj portal, cena izgradnje uvećaće se za 33,8 miliona dinara „zbog dodatnih, nepredviđenih radova“, pa će na kraju iznositi 802 miliona, navodi se u odluci Direkcije za građevinsko zemljište na portalu Uprave za javne nabavke.

Kako piše taj portal, u Odluci o izmeni ugovora o javnoj nabavci navodi se da je ukupno povećanje troškova iznosilo 70 miliona dinara, ali da je bilo i umanjenja troškova od 36,2 miliona. Ovaj manjak, kako se tvrdi, „ne utiče na kvalitet ostalih radova“. Takođe, navedeno je da je do pojave viška odnosno manjka radova došlo iz više razloga, a glavni je „neusklađenost projektno tehničke dokumentacije sa stvarnim stanjem na terenu“.

„Kako je izvođač radova u toku izvođenja zemljanih radova naišao na ostatke Stambol kapije, došlo je do pojave viška radova, a po zahtevu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda koji je izdao uslove za radove na arheološkim iskopavanjima i konzervaciji ostataka Stambol kapije, a koja nisu bila predviđena projektom“, navodi se u odluci. Arheološkim iskopavanjem, stoji dalje u odluci, utvrđeno je da položaj kapije ne odgovara projektom predviđenoj lokaciji, pa je „po zahtevu Zavoda potrebno izmestiti sve instalacije iz arheološke zone“.

Najveći dodatni troškovi odnose se na izgradnju saobraćajnica, saobraćajne signalizacije i opreme, vodovoda i kanalizacije i trase telekomunikacione kablovske kanalizacije. U skladu sa tom Odlukom, sa dobavljačem će biti potpisan aneks ugovora, navodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a prenosi Nova ekonomija.

Na saznanje da će iz gradskog budžeta biti izdvojena dodatna suma novca, reagovao je saopštenjem predsednik opštine Stari grad Marko Bastać koji sumnja u navedeni razlog, negodujući zbog toga što su „lažne stručnjake iz gradske vlasti iznenadili ostaci Stambol kapije, pa će njihov amaterizam koštati Beograđane dodatnih 300 hiljada evra“.

„Večitom zameniku Vesić Goranu nije dovoljno što je građanima ukrao nekoliko dana života, koje su morali da provedu čekajući u nenormalnim gužvama zbog radova na Trgu, kao ni sve moguće i nemoguće kombinacije koje je napravio sa sebi bliskim podizvođačima, već je odlučio da dodatno ojadi gradsku kasu, koja je po priznanju Vlade Republike Srbije pred bankrotom. Sve to Vesić Goran pokušava da prikrije kampanjom koju sprovodi u paradržavnim tabloidima u kojima je insertovao flajere o Trgu republike, a koju je takođe platio našim novcem“, saopštio je Bastać u petak.

On je dodao i da će „te malverzacije biti predmet interesovanja nadležnih organa, kada Srbija postane slobodna i pravna država“.