Kako su beogradske opštine dobile imena? 1Foto: www.palilula.org.rs

Međutim, mnogi stanovnici nisu upoznati sa poreklom imena opština u kojima žive.

Naziv Palilula pominje se tako prvi put početkom 19. veka kao „selo smešteno na četvrt sata hoda“ od grada opasanog šancem. Ime ove opštine nastalo je tako što je u varoši, u vreme turske vladavine, bilo zabranjeno pušenje zbog opasnosti od požara. Ipak, građani koji su želeli da zapale lule morali su da odlaze van gradskih zidina, a jedno od tih mesta bio je i prostor današnje Palilule. Smatra se da je na ovom mestu bila oznaka sa nacrtanom lulom koja je ukazivala da je tu slobodno pušenje i otuda potiče i sam naziv opštine. Međutim, prema drugim izvorima, poreklo imena objašnjava se time što je ovde bio razvijen grnčarski zanat, a grnčarija se pekla u pećima koje su se zbog oblika u dimnjaka nazivale „lule“. 

Opština Stari grad nazvana je po tome što predstavlja istorijsko mesto i ulogu starog gradskog središta, iz koga se Beograd dalje razvijao. Naziv prema položaju dobio je i Savski venac, jer je opština poput venca smeštena uz samu obalu Save. Neke su, međutim, dobile ime i po kafanama. Naime, Čukarica je nazvana po mehani Stojka Čukare koja se nalazila u blizini Topčiderske reke, dok je Novi Beograd ime dobio po istoimenoj kafani otvorenoj 1924. u Ulici Tošin bunar. Takođe, od 1939. u Zemunu je izlazio i nedeljni list „Novi Beograd“.

Nazivi Voždovac, Vračar, Lazarevac, Mladenovac i Obrenovac vode poreklo od istorijskih ličnosti koje su bile na neki način povezane sa ovim opštinama. Tako Voždovac predstavlja mesto sa kojeg je vožd Karađorđe poveo svoje ustanike i 1806. prvi put oslobodio grad od Turaka. U spomen na taj događaj kraj je nazvan Voždovo predgrađe, da bi kasnije dobio današnji naziv.

Najstarija priča o poreklu imena Vračar potiče još iz 16. veka, po kojoj je u ovom delu grada kolibu imao junak-nevernik čije je ime bilo Vračar. Druga legenda kaže da ime ove opštine potiče zapravo od vrapčijih polja, jer je mnogo ptica ove vrste bilo nastanjeno na ovom mestu. Naziv opštine Lazarevac utvrđen je povodom proslave petstogodišnjice Kosovskog boja u čast cara Lazara, dok je Obrenovac nazvan po knezu Milošu Obrenoviću koji je nakon Drugog srpskog ustanka obnovio ovo mesto. Isto tako, i Mladenovac dobija naziv po izvesnom Mladenu koji je sa svoja dva brata naselio ovaj opusteli kraj nakon Kosovskog boja.

Na brdu nekadašnjeg Velikog Vračara podignuta je 1887. astronomska opservatorija sa zvezdarnicom, po kojoj je će čitav ovaj kraj kasnije dobiti naziv Zvezdara. Ime opštine Sopot staroslovenskog je porekla i znači izvor ili voda koja se obrušava. Mnogobrojni izvori i na teritoriji današnjeg Barajeva navodili su mnoge da za ovo mesto kažu „bara je ovo“ i tako je nastalo sadašnje ime opštine. Rakovica, prema predanju, dobila je ime po rakovima, koji su nastanjivali potok koji je proticao kroz ovo naselje.

Naziv opštine Grocka prvi put pominje se u 9. veku pod slovenskim nazivom Gardec, a u doba turske uprave ovo mesto nosilo je naziv Hisarlik, što znači gradilište. Zemun, nekada poznat i kao keltski Taurunum i franački Malevila, dobio je naziv prema slovenskoj reči zemlin, koja u prevodu znači zemljani grad. Za najmlađu gradsku opštinu Surčin kažu da je ime dobila od latinske reči koja znači sklonište, a iz novije istorije datira priča o šancu, prokopanom u vreme kada je ovim krajevima prolazila granica između Turske i Austrougarske.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.