Turnir u šahu Foto: Beoinfo

Turnir organizuje Šahovski savez Beograda, pod pokroviteljstvom Skupštine grada i uz podršku Gradskog centra za fizičku kulturu, hotela „Slavija” i Šahovskog saveza Srbije, a trajaće od 3. do 13. marta. Turnir je počeo simultankom na 50 tabli, gde su naše najbolje šahistkinje igrale protiv devojčica koje se nalaze na samom početku druženja sa ovom drevnom igrom.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović je podsetio na dugu šahovsku tradiciju Beograda i poručio da mu je izuzetno drago što ima priliku da pozdravi zvanice i učesnice u ime Grada Beograda.

– Bolji početak Osmomartovskog turnira od simultanke u kojoj učestvovati 50 devojčica nismo mogli da zamislimo, a tome se mora dodati i prisustvo velikih imena ženskog šaha poput velemajstora Alise Marić i Milunke Lazarević. Beograd se ponosi ovim turnirom, koji spada u red najznačajnijih sportskih manifestacija koje se organizuju u našem gradu. Turnir se održava već pola veka i mislim da je po tome bez premca u Beogradu. Bilo je tu sjajnih partija, velikih učesnika i šampiona, a uskoro ćemo sve to moći da pronađemo na jednom mestu, u divnoj monografiji koja će biti objavljena – rekao  je Mladenović, a preneo Beoinfo. On je izrazio mišljenje da je Osmomartovski turnir poznat širom sveta i zahvalio Šahovskom savezu Srbije i Šahovskom savezu Beograda koji su ga održali u životu tokom svih ovih godina.

– Nadam se da će Beograd i u narednih 50 godina imati priliku da bude domaćin najboljim svetskim šahistkinjama, pa da jednog dana proslavimo 100 godina turnira. Ove godine na turniru učestvuje 12 takmičarki, želimo im puno uspeha i veoma smo ponosni što su naše najbolje igračice deo turnira jer imamo veoma talentovanu generaciju šahistkinja. Osmomartovski turnir  promoviše šah i nadam se da ćemo na ovaj način podstaći još dece da se oprobaju u ovom sportu. Ne mogu svi da budu prvaci sveta ili šampionke poput Alise Marić, ali je veoma važno da se deca usmere na prave aktivnosti i to bi bio veliki uspeh svih nas i ovog turnira. Hvala i roditeljima koji su doveli decu i na taj način ih uputili na bavljenje šahom – dodao je Mladenović.

Predsednik Skupštine šahovskog saveza Srbije Darko Božić pozdravio je prisutne u ime Organizacionog odbora turnira.
– Izuzetno nam je drago što je danas sa nama Milunka Lazarević, žena koja je učestvovala na prvom Osmomartovskom turniru i svojevremeno bila jedna od naših najboljih šahistkinja. Očekuje nas veoma uzbudljiv turnir kojim se Beograd vraća na spisak šahovskih metropola – rekao je Božić pre nego što je Andreji Mladenoviću i direktoru Gradskog centra za fizičku kulturu Nebojši Stojanoviću uručio priznanja za doprinos u organizaciji ove manifestacije.
Proslavljena srpska šahistkinja Alisa Marić je istakla da je Osmomartovski turnir veoma značajan za razvoj srpskog ženskog šaha, dok je Milunka Lazarević izrazila mišljenje da naše šahistkinje nisu uspele da ponovo uspehe iz godina kada je održan prvi turnir.

Događaju je prisustvovao član Gradskog veća Radenko Durković, kao i nj.e. Jan Lundin ambasador Švedeske u Srbiji, inače član šahovskog kluba Radnički, prvi sekretar ambasade Francuske Maksim Reno i Aleksej Morozov, ataše za kulturu ambasade Rusije.