Foto: tob.rs

Ovogdišnji, 14. po redu, festival biće otvoren izvođenjem Baleta Britanske Kolumbije iz Vankuvera u Sava Centru, a publika na Trgu Republike će imati priliku da prati predstavu, ali i oseti deo atmosfere iz Sava Centra pre početka i za vreme pauza tokom izvođenja dva komada ove renomirane baletske kompanije. Organizatori festivala, Turistička organizacija Beograda, poručuju da je ideja ovakve vrste prenosa nastala po ugledu na svetske metropole u kojima je već postalo tradicija da se građanima omogući da, besplatno uživaju u najatraktivnijim kultuno-umetničkim sadržajima.

– Po ugledu na svetske prestonice, a pre svega na Milano, Njujork i Beč, gde postoji dobra praksa prenosa operskih i baletskih predstava na ekranima koji su postavljeni na zgradama najpoznatijih teatara, Beograd prvi put nudi svojim stanovnicima i gostima besplatan prenos otvaranja jedne važne kulturne manifestacije, ali i gostovanja baletske kompanije za čiji nastup vlada veliko interesovanje – saopštili su iz TOB-a.

Prenos uživo omogućio je Grad Beograd. Pod sloganom „Velika igra“, od 24. marta do 11. aprila, beogradskoj publici će se predstaviti ukupno 15 kompanija iz 10 zemalja, sa 23 koreografska komada. Deo manifestacije je i gostovanje predstave „Brodski/Barišnjikov“ u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova. Beogradski festival igre je od osnivanja predstavio preko 300 radova poznatih koreografa, dok poslednjih godina svako izdanje prati blizu 23.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.