U znaku “Savršenih različitosti”: Na 21. Beogradskom festivalu igre učestvuje 19 kompanija iz 14 zemalja 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Pod sloganom „Savršene različitosti“ u Beogradu, Novom Sadu i Subotici od 7. marta do 10. aprila održaće se 21. Beogradski festival igre, na kome će učestvovati 19 kompanija iz 14 zemalja sa više od 30 novih koreografija, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

– Stvorili smo festival koji publika voli i koji svake godine prati oko dvadeset hiljada posetilaca. Iza nas je više od 500 izvedenih koreografskih dela, dve decenije ozbiljnog rada i beskompromisne borbe za svako izvođenje, umetnike, publiku… Dvadeset prvi BFI ima zadatak da bude savršeno različit od svega što ga okružuje, pa i od samog sebe da bude bolji – naglasila je Aja Jung, direktorka Festivala.

Posle uvodnih obraćanja odlazećih državnih funkcionera – predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića i ministarke kulture Maje Gojković – gostovanja umetnika iz svojih država predstavili su članovi diplomatskog kora iz Švedske, Italije, Češke, Francuske, Izraela, Kanade, Nemačke, Australije.

Dvodnevno gostovanja čuvenog francuskog igrača i koreografa iz Grenobla Joana Buržoa 7. i 8. marta u beogradskom Bioskopu Balkan sa šest instalacija biće uvod u zvanično otvaranje 21. BFI 9. marta na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Ovogodišnji BFI zvanično bi trebalo da otvori grčki umetnik Konstantin Rigos, direktor Baleta Grčke nacionalne opere u Atini.

Posle njegovog obraćanja scenu će preuzeti Kompanije igre Opere iz Geteborga koja će u SNP-u gostovati dva dana, 9. i 10. marta sa koreografijama Damijan Žale “Proklizavanje” i Šaron Ejal “Saba”.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori najavio je učešće četiri italijanske trupe na 21. BFI, kao i učešće italijanskih umetnika na master klasovima i u predstavama umetničkih grupa iz drugih zemalja.

Iz Italije dolaze: Balet iz Toskane 11. marta, MM kompanija igre iz Ređo Emilije 16. i 17. marta, “Devej Del” iz Čezene 25. i 26. marta, Komoko iz Firence 28. marta.

Prema rečima ambasadora Kanade u Srbiji Žila Normana, na sceni SNP 14. i 15. marta gostovaće trupa Kid Pivot iz Vankuvera sa komadom Kristal Pajt “Skupština”.

Ova trupa gostovala je na BFI pre jedne decenije.

Iz Praga na 21. BFI dolazi pantomimičar i koreograf Radim Vizvari sa spektaklom “Solo”.

Ambasadror Češke u Srbiji Tomaš Kuhta rekao ja de Vizvari “biser češke umetnike scene koja ima puno toga da pokaže”.

Fatih Akcal, zamenik ambasadora Francuske u Srbiji, naglasio je da na BFI iz Pariza dolaze potomci slavnog fimskog glumca Čarlija Čaplina sa predstavom “Zvona i čini” 22. marta u JDP-u, kao i Kompanija Erveja Kubija iz Kana koja 24. marta gostuje u Pozorištu na Terazijama.

Iz Nemačke dolazi Balet Visbaden iz istoimenog grada, dok je ambasador Australije u Srbiji Danijel Emeri najavio gostovanje dve trupe – iz Sidneja koja prva put gostuje na BFI i Adelajda koju je beogradska publika imala prilike da vidi na ranijim festivalima.

Na programu ovogodišnjeg Festivala su i gostovanja o kojima nije bilo reči: britanske umetnice Une Doerti iz Belfasta, Kompanije Jue Jin iz NJujorka, Nacionalne kompanije Malte iz Valete.

Na 21. BFI učestvtuje i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu sa koreografskim tripitihom osmišljenim povodom 100. godišnje ove baletske kuće.

Nove scene

Ministarka Maja Gojković izjavila je juče da je organizovanje BFI skrenulo pažnju na nedostatak velikih scena u Beogradu.

Prema njenim rečima, na ovaj izazov odgovoriće se izgradnjom dve nove scene u zgradi nekadašnje Stare pošte, a očekuje se i “povratak Centra ‘Sava’”.

Slučaj Izrael

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vila objasnio je juče da umetnici iz ove zemlje učestvuju na 21. BFI uprkos ratu i taocima koje Hamas drži u Gazi iz tri razloga.

Prvi je poštovanje prema Aji Jung, koja nije imala dilemu o učešću izraelskih umetnika i trupa kojima su mnoga vrata kulture u Evropi i svetu zatvorena.

On je istakao i želju izraelskih vlasti da „Beograd i Srbija vide Izael kroz pravu prizmu, a ne samo kroz vesti o ratu“, a kao treći razlog naveo je sećanje na žtve napada 7. oktobra.

Osim gostovanja komada Majka Getmana iz Tel Aviva, komadi izraelskih koreografa u izvođenju kompanija iz Geteborga i Valete otvaraju i zatvaraju 21. BFI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari