Radojičić: Želeo bih da kao gradonačelnik ostanem upamćen po izgradnji nove dečje bolnice u Tiršovoj 1Zoran Radojičić Foto: Beoinfo

Želeo bih da kao gradonačelnik ostanem upamćen po izgradnji nove dečje bolnice u Tiršovoj, izjavio je danas Zoran Radojičić i naveo da će početak gradnje nova klinike biti ispunjenje njegovog sna.

„Delim i san mnogih Beograđana o izgradnji metroa, a sada je definitivno da će uskoro početi radovi i da će Beograd dobiti metro“, rekao je Radojičić gostujući na TV Hepi.

On je dodao i da je jedan od njegovih prioriteta „buđenje svesti po pitanju ekologije i zaštite životne sredine“, objavila je danas gradska uprava.

„Pokrenuo sam akciju ‘Drvo za Beograd’, koja se sprovodi drugu sezonu zaredom i dosad je ukupno posađeno 2.137 stabala, uz učešće raznih društveno-odgovornih kompanija, ambasada“, rekao je radoičić i ocenio kako „t brojka sama po sebi ne predstavlja prekretnicu, ali bi trebalo da motiviše da u periodu pred nama nastavimo da ozelenjavamo Beograd“.

On je naveo da je danas sa amabsadorima Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke zasadio 30 stabala, simbolično obeležavajući tri decenije postoijanja Višehradske grupe.

„Gde god se gradi, mora doći do seče određenog broja stabala, ali otpor prema tome nije karakterističan samo za Srbiju, već za praktično ceo svet. Ipak, ravnotežu pravimo sađenjem najmanje dva stabla za svako posečeno“, istakao je Radojičić, navodeći da i „Beograd deli sudbinu veliih gradova u kojima postoji mnoštvo izazova“.

On je, navodeći da Beograd zauzima površinu od 320.000 hektara, od čega je 250.000 poljoprivredno zemljište, a 170.000 obradivo zemljište, uz 30.000 domaćinstava, ocenio da je to „ogroman potencijal“ i da je Beograd, pored Beča „jedan od retkih velikih gradova koji imaju vinograde i mogućnosti razvoja grada su neverovatne“.

„Ekološki turizam, proizvodnja zdrave hrane, sve to mora da bude maksimalno iskorišćeno kao turistički resurs grada“, rekao je Radojičić.

On je ocenio i da je gradnja metroa „jedno od najvažnijih rešenja za poboljšanje mobilnosti u Beogradu“, a „ujedno i jedno od rešenja za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu“, saopšteno je iz gradske uprave.

„Izgradnja metroa pokreće čitavu ekonomiju, stvara radna mesta i sve bi to trebalo iskoristiti. Najveći deo novca koji cirkuliše u tom procesu ostaće u Srbiji“, naglasio je Radojičić.

On je poručio i da Beograd „mora da poveća procenat zelenih površina“ i da se, uz trenutnih 2.000 gradilišta i kranova, ne sme zaboraviti zaštita životne sredine.

„Trenutno, zelene površine zauzimaju 15 odsto urbanog dela Beograda, a tu brojku moramo povećati na 25, uz uslov da se ne zaustavlja razvoj grada“, ocenio je gradonačelnik Beograda.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Radojičić: Želeo bih da kao gradonačelnik ostanem upamćen po izgradnji nove dečje bolnice u Tiršovoj”

  1. Не секирајте се, нећете остати упамћени као градоначелник.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.