Šesta Narandžasta biciklistička vožnja 8. juna u Beogradu 1Foto: Orange Bike Ride

Najmasovnija godišnja biciklistička vožnja kroz Beograd „Orange Bike Ride“ – „Narandžasta biciklistička vožnja“ koja promoviše bicikl kao zdravo, ekonomično i ekološko prevozno sredstvo, ove godine će biti održana u subotu, 8. juna, u okviru medjunarodnog biciklističkog festivala „Beograd – Velograd“.

Učesnici šeste „Narandžaste biciklističke vožnje“ u „zaštitnoj boji“ Holandije koju organizuju beogradsko društvo „Velograd“ i Ambasada Holandije u Srbiji, okupiće se od 16.00 sati na Trgu Nikole Pašića, a početak vožnje zakazan je za 17.00.

Pozdraviće ih ambasador Holandije u Srbiji Henk van der Dol – i sam strastveni biciklista, i direktor festivala „Beograd-Velograd“ i aktivista Ralf van der Zijden, Holandjanin koji se pre nokoliko godina preselio u Beograd.

Očekuje se da će više od 500 učesnika biti na toj manifestaciji koja promoviše bicikl kao prevozno sredstvo budućnosti u cilju smanjenja saobraćajne gužve i popularizacije svakodnevne vožnje bicikla.

Vožnja će biti završena u 18.30 u „Dorćol placu“ (Dorćol platz), u festivalskoj atmosferi, uz zabavu i proglašenje pobednika foto-takmičenja „Like my bike“.

Ovogodišnja tema festivala je smanjenje saobraćajne gužve, naročito u centru Beograda, jer se biciklima može brzo i lako suda stići, kao i popularizaciji svakodnevne vožnje bicikla, koja može doprineti boljem mentalnom zdravlju, smanjenju stresa, anksioznosti i depresije.

Cilj festivala „Beograd – Velograd“ je da učini Beograd bezbednijim, čistijim i srećnijim gradom smanjenjem buke i zagadjenja. Najbolji, najjednostavniji i najjeftiniji način za ostvarivanje ovih ciljeva je korišćenje bicikla kao svakodnevnog prevoznog sredstva.

Organizatori su poručili da je Festival besplatan i otvoren za sve.
„Kako bi se poboljšao kvalitet života u gradu, svako mora imati svoju ulogu: gradjani, donosioci odluka, državne institucije, nevladine organizacije, aktivisti, kompanije i političari. Beograd Velograd omogućava da se svi oni okupe, upoznaju, podele iskustva, uče jedni od drugih, saradjuju, zabave se i uživaju, i promovišu bicikl kao prevozno sredstvo“, piše u najavi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.