Šta kažu društvene mreže o kockama na Trgu republike? 1Foto: Privatna arhiva

Marko Dražić sa satiričnog portala Njuz.net upitao je kad će botovi krenuti da objašnjavaju da je i na trgovima u Lisabonu, Madridu i Parizu kaldrma sačinjena od betonskih kocki na koje su nalepljene tanke kamene pločice.

Genetičar Miodrag Stojković primetio je da je neko, izgleda, bukvalno shvatio Cezarevu sentencu „kocka je bačena“, dok je novinar Sloba Georgiev zaključio: „Trg je, kako da kažem, prekaldrmisan.“

Bane Raičević, jedan od scenarista emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“, osmislio je zanimljiv susret u centru grada: „Sreli se Gašić i Vesić na Trgu republike, a Gašić gleda, vrti glavom, mršti se, u fazonu – Brate, ko ti je radio ovo?“.

– Izgrade auto-put – ispuca im asfalt. Rekonstruišu trg – ispadaju im kocke. Urade potporni zid – sruši im se dva puta. Asfaltiraju ulice – ne menjaju stare cevi. Kupe vozilo za krpljenje udarnih rupa – rupa nikad više. Samo da se ne sete da rekonstruišu gasovod u gradovima – zapažanje je sa profila „BalkanUtopia“.

Korisnica Tvitera sa „nikom“ vagax2, upitala je da li se gradonačelnik Zoran Radojičić ne oglašava povodom kocke na Trgu zato što „nije njegov resor jer nema veze sa vrapcima“.

Novinar Dušan Mašić postavio je pitanje Tviter zajednici – „Ako mogu da se lepe pločice na kocke, zašto ne bi mogle i tapete na fasade?“

Voditeljka Tatjana Vojtehovski osvrnula se na izjavu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića kojom je najavio rekonstrukciju rekonstruisanog Trga republike.

– Evo Vesić priznaje da kocke na Trgu ništa ne valjaju. I da Trg nije prilagođen biciklistima. I da nije dobro projektovano. I da moraju da poravnaju kocke. I u pola svega toga odjednom – mi nismo Đilas da posečemo platane, mi smo odgovorni i kocke će da se preslože – napisala je Vojtehovski, uz tri emotikona koji „plaču od smeha“.

Novinar i radio-voditelj Veljko Pajović ukazao je na pomenutoj društvenoj mreži da je bez obzira na sve interese i političke pritiske, neshvatljivo da jedna firma, poput austrijskog „Štrabaga“, sebi može da dozvoli profesionalno blamiranje, ovakvim načinom ugradnje kocke na saobraćajnici uz Trg republike.

Komentarišući to što su kocke na Trgu, sudeći po snimcima, spajane masom koja podseća na silikon, tviterašica „natasaDD“ primetila je da je došlo vreme da se silikon gura svugde, u zadnjicu, grudi i – betonske kocke.

Tviteraši koji objavljuju snimke kocki tumače da je glavni problem to što one nisu od kamena, nego od betona i da samo imaju premaz koji izgleda kao da su kamena površina. Ekonomski stručnjaci smatraju da je, ukoliko je reč o betonu, a ne o kamenu, u pitanju velika korupcija prilikom izvođenja radova.