Foto: Una Miletić

Dvadesetak stanara, koji su mahom stariji ljudi, iseljavaju se iz ovog hotela zbog izgradnje Beograda na vodi. U pitanju su vojna lica i njihove porodice koje su devedesetih privremeno useljene u ovaj hotel sa obećanjem da će im se trajni smeštaj uskoro obezbediti. Dvadeset osam godina kasnije oni su i dalje tu, uprkos tome što je Grad Beograd Ministarstvu odbrane dodelio 134 stana za njihovo trajno zbrinjavanje. Ministarstvo, kako kažu, njima sada nudi ponovne privremene smeštaje po garsonjerama, na šta stanari ne pristaju i zahtevaju da znaju šta je sa stanovima koje im je Grad dodelio.

– Mirno smo se skupili, na današnji dan, da upalimo svijeće jer se sad na njih grejemo – istakla je Radmila Radosavljević, supruga pukovnika Slobodana Radosavljevića, za Danas. Ona je ukazala i na to da su joj na sastanku, koji je održan u oktobru, kada je odbila da napustiti Bristol, rekli „isključićemo vodu i struju“.

– Ko uzima sebi za pravo da odvaja deo stanova sa rešenjem, ako ti stanovi nisu njihovi – upitala je Radmila.

Inače, stanari tvrde da Ministarstvo odbrane hoće da ih smesti u garsonjere umesto da im dodeli stanove koje je Grad obezbedio. To prema njihovim rečima podrazumeva da se njihovo rešenje stambenog pitanja odlaže, kako kažu „do groba, kako bi stanove zadržali za sebe“.

– Nemamo grejanje od početka grejne sezone, ali to nas sitno ucenjuju. Teraju nas da potpišemo izjavu da prihvatamo garsonjere. Nas penzionere koji smo tu od 1992. godine, koji imamo ovde zakup do rešenja stambenog pitanja, nas hoće da smeste u garsonjere sa jednom sobicom, hodnikom i kupatilom – kazala je Radosavljević.

Garsonjera do grobnice

Kao bivša sutkinja Radmila Radosavljević je istakla da Zakon o stanovanju i Zakon o zakupu ne poznaje davanje stanova na određeno vreme do rešenja stambenog pitanja, već na tačno pet godina.

– Oni nas 28 godina drže u privremenom smeštaju, zato što smo svi u sedmoj, osmoj ili devetoj deceniji života. Ministarstvo nam nudi garsonjerice na određeno vreme do rešenja stambenog pitanja, to jeste do grobnice ili rozarijuma – istakla je Radosavljević.