Vesić: Gondole će biti uprkos histeriji agresivne manjine 1Foto:Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će na Kalemegdanu u Beogradu, „uprkos histeriji agresivne manjine“, biti izgrađena gondola.

„Beograd će dobiti gondolu koja će povezivati Kalemegdanski park i Ušće, kao što gondolu imaju Jerusalim, Njujork, Salcberg, Koblenc i mnogi drugi gradovi“, kazao je Vesić u intervjuu za „Blic“ izdanja za nedelju.

Najveća evropska organizacija posvećena očuvanju kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ objavila je 30. jula izveštaj u kom je ocenila da bi realizacijom „kontroverznog“ projekta gradnje žičare na području Beogradske tvrđave na Kalemegdanu, „nepovratno bile kompromitovane istorijske i estetske vrednosti zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju“.

Navodeći da je izveštaj pripremljen na osnovu posete visoke delegacije stručnjaka „Evropa Nostre“ Beogradu početkom maja, iz te organizacije su ocenili da je projekat na Kalemegdanu „zakonski sporan, i bez jasne svrhe i utemeljenja“ kao i da bi izgradnja žičare na tom području imala „razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasleđa koje je simbol Beograda“.

Iz te organizacije su upozorili da bi se gradnjom žičare „ugrozila transnacionalna nominacija Beogradske tvrdjave na UNESKO-vu Listu svetske baštine u okviru ‘Granica Rimskog Carstva’, te bi se propustila izuzetna prilika za dugoročno unapređenje i očuvanje ovog lokaliteta, kao i za održivi razvoj kulturnog turizma“.

„Ozbiljna Studija uticaja na nasleđe izostala je u procesu razmatranja projekta gradnje žičare, suprotno nacionalnim i međunarodnim zakonskim odredbama kao i standardima dobre prakse. Projekat gradnje žičare nekompatibilan je sa nacionalnim zakonskim odredbama, kao i sa međunarodnim i evropskim konvencijama u oblasti nasleđa koje je ratifikovala Srbija“, stoji u izveštaju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

20 reagovanja na “Vesić: Gondole će biti uprkos histeriji agresivne manjine”

  • umesto da zaustavi izlivanje fekalija iz novih stambenih blokova na obalama save on preko iste pravi neku zicaru otkidajuci deo tvrdjave i ruseci najstariji miost u gradu.

   • Skreće pažnju (naravno Vučićevim rečnikom, uvlakač neotesani) sa haosa na Trgu i jučerašnjeg potopa u 27.marta i okolnim ulicama,
    pojavili su se snimci kako devojke u poplavi upadaju u šaht, policajac ih izvlači,
    dvoje starijih ljudi pada u bujicu, a vatrogasci unose pumpe u poplavljene objekte,…

 1. Bahatost bez granice. Umesto da se pokrije ušima posle skandala sa Trgom republike i zaćuti neko vreme dok se ne zaboravi, on, dok traje prevratanje kocki, haos u saobraćaju, trošenje budžetskih para, obećava novi kulturološki kriminal, kao da je Beograd njegova lična imovina. Ima li granice ovoj vlasti?

 2. Nemojte ljudi, ko Boga vas molim. S obzirom kako ste uradili kaldrmu, sa te gondole će neko poginuti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.