Vesić: Gondole će biti uprkos histeriji agresivne manjine 1Foto:Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će na Kalemegdanu u Beogradu, „uprkos histeriji agresivne manjine“, biti izgrađena gondola.

„Beograd će dobiti gondolu koja će povezivati Kalemegdanski park i Ušće, kao što gondolu imaju Jerusalim, Njujork, Salcberg, Koblenc i mnogi drugi gradovi“, kazao je Vesić u intervjuu za „Blic“ izdanja za nedelju.

Najveća evropska organizacija posvećena očuvanju kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ objavila je 30. jula izveštaj u kom je ocenila da bi realizacijom „kontroverznog“ projekta gradnje žičare na području Beogradske tvrđave na Kalemegdanu, „nepovratno bile kompromitovane istorijske i estetske vrednosti zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju“.

Navodeći da je izveštaj pripremljen na osnovu posete visoke delegacije stručnjaka „Evropa Nostre“ Beogradu početkom maja, iz te organizacije su ocenili da je projekat na Kalemegdanu „zakonski sporan, i bez jasne svrhe i utemeljenja“ kao i da bi izgradnja žičare na tom području imala „razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasleđa koje je simbol Beograda“.

Iz te organizacije su upozorili da bi se gradnjom žičare „ugrozila transnacionalna nominacija Beogradske tvrdjave na UNESKO-vu Listu svetske baštine u okviru ‘Granica Rimskog Carstva’, te bi se propustila izuzetna prilika za dugoročno unapređenje i očuvanje ovog lokaliteta, kao i za održivi razvoj kulturnog turizma“.

„Ozbiljna Studija uticaja na nasleđe izostala je u procesu razmatranja projekta gradnje žičare, suprotno nacionalnim i međunarodnim zakonskim odredbama kao i standardima dobre prakse. Projekat gradnje žičare nekompatibilan je sa nacionalnim zakonskim odredbama, kao i sa međunarodnim i evropskim konvencijama u oblasti nasleđa koje je ratifikovala Srbija“, stoji u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.