Vesić podneo inicijativu da se jedan skver nazove po Mileni i Gagi, a park po Miki Oklopu 1Goran Vesić Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podneo je danas inicijativu da se javna površina između Mileševske i Ulice cara Nikolaja, koja se trenutno rekonstruiše, nazove skverom Milene i Gage po čuvenim glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću.

„S obzirom na to da su proveli život zajedno kao glumački i bračni par, na ovom trgu biće zajedno doveka“, kazao je Vesić za Studio B, a preneo je Beoinfo.

Dodao je da će odluka biti doneta na sednici Skupštine grada, koja se održava 30. avgusta, ali da će stupiti na snagu 14. oktobra ove godine kada se navršava tačno tri godine od smrti Milene Dravić.

Najavio je da će skver biti završen 17. septembra a da će tokom jeseni biti raspisan konkurs za umetničku skulpturu „Obraz uz obraz“, nazvanu po kultnoj TV emisiji koju su vodili Milena Dravić i Dragan Nikolić.

Vesić je rekao da je danas podneo inicijativu da se park na Vračaru između Ulice Petra Kočića i Ulice Đorđa Vajferta nazove park Mike Oklopa po čuburskom i beogradskom piscu Milanu Oklopdžiću.

„Oklopdžić je u srpsku istoriju književnosti ušao sa prvim romanom ‘CA. Blues’ koji je napisao 1981. godine. Ta knjiga do danas ima kultni status u generacijama čitalaca i učinila ga je uticajnim piscem među brojnim poklonicima“, dodao je Vesić.

Vesić je kazao da je u bivšoj Jugoslaviji prodato više od 150.000 primeraka te knjige čime je postignut rekord u broju objavljenih i prodatih izdanja jedne knjige.

„U svakom od svojih dela Oklopdžić je nenametljivo, ali snažno isticao svoje beogradsko poreklo i identitet, uvodeći svojevrstan ‘beogradski žargon’ u modernu srpsku književnost. Beograd je kod Oklopdžića nerazdvojan deo celokupnog opusa“, istakao je Vesić.

On je poručio da na ovaj način odajemo počast snažnom stvaralaštvu Milana Oklopdžića, beogradskom duhu koji je bio integralni deo njegovih dela, gradskom identitetu, što je neprestano isticao, kao i njegovoj izuzetno važnoj poziciji koju je imao u našem društvu u epohi osamdesetih ali i kasnije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Vesić podneo inicijativu da se jedan skver nazove po Mileni i Gagi, a park po Miki Oklopu”

  1. treba trg nazvati po Ziki obretkovicu, legendi Beograda , a park po Milu Papku , kralju oranica i livada …coveku koji je opljacko Srbiju i naivne gradjane , a surovao sa politicarima …

  2. Ovaj čovek nema pojma o čemu je mika pisao,,da je bar metro pročitao znao bi de mika ovakve svrstava!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.