Promocija romana o nezaboravnom bardu našeg glumišta u Ateljeu 212: "GAGA-sanjao sam", drugačije priče koje ne znamo 1Foto promo "Vukotić media"

Najvoljeniji glumac ovog prostora koji je otišao u legendu i ostao nezaboravan, Dragan Gaga Nikolić, rođen je u Beogradu pre osamdeset godina (1943 – 2016), a u nedelju, 24.decembra u 18.30, u Ateljeu 212, njegovoj nekadašnjoj matičnoj kući, biće predstavljen roman „GAGA-sanjao sam“, autora Dušana Stojanovića.

Knjigu o bardu jugoslovenskog i srpskog glumišta koja donosi potpunu drugačiju priču o njemu, iz sasvim drugog, do sada nepoznatog ugla, objavila je kuća „Vukotić media“, a u razgovoru će učestvovati Goran Sultanović, Milan Caci Mihailović, Kristina Kika Jovanović, Aleksandar Dimitrijević i Boško Milosavljević.

Radnja romana prati Gagin život od rane mladosti do zrelog doba, i bazira se na sećanjima njegovih najbližih prijatelja i saradnika, kao i priča koje je sam glumac sakupljao za potrebe knjige i filma o sebi koji je imao u planu.

Prema rečima autora, tu su i Gagina sećanja, koje je sakupio kada je legendarni glumac počeo da piše knjigu o sebi sistematizujući kako bi ona trebalo da izgleda.

Promocija romana o nezaboravnom bardu našeg glumišta u Ateljeu 212: "GAGA-sanjao sam", drugačije priče koje ne znamo 2
Foto promo „Vukotić media“

– To su bile kratke priče o retrospektivi, gde sam ja pokušao da što više pratim taj ritam njegovog života, kako je i šta je želeo da kaže i ostane kao svedočanstvo tog jednog vremena – ističe Stojanović..

– I ne samo njegovog celog života već i tog jednog vremena kojeg više nema. I u tom, smislu, ova priča prati deo njegovog života koji nije poznat ljudima, a to je taj Beograd kojeg više nema, koji je postojao od kraja četrdesetih pa do devedesetih, u kome su postojali postulati ponašanja i nivoi razumevanja – kaže Stojanović.

Gaga Nikolić je debitovao 1964. u filmu „Pravo stanje stvari“, a tokom karijere koja je trajala gotovo 50 godina, ostvario je više od stotinu filmskih i televizijskih uloga, i blizu pedeset pozorišnih.

Nezaboravni Džimi Barka, Flojd, Pevač, Vlah Alija, Stevan, Popaj, Prle, Urke, Pavle Isakovič, Vidak, Vaculić, Karuzo, Pavle Gvozdenović.., sarađivao je s legendarnim rediteljima.

Promocija romana o nezaboravnom bardu našeg glumišta u Ateljeu 212: "GAGA-sanjao sam", drugačije priče koje ne znamo 3
Foto promo/arhiva Jugoslovenske kinoteke

Od Aleksandra Saše Petrovića, Živojina Žike Pavlovića, Vlatka Gilića, Fadila Hadžića, Bahrudina Bate Čengića, Živka Nikolića, Miloša Miše Radivojevića, Bore Draškovića, Zdravka Šotre, do Jovana Jovanovića, Slobodana Stojanovića, Gorana Markovića, Veljka Bulajića, Lordana Zafranovića, Gorana Paskaljevića, Slobodana Šijana, Srđana Karanovića, Darka Bajića, Emira Kusturice…

Dobio je najprestižnije nagrade, među kojima su Zlatna arena u Puli, „Car Konstantin“, Oktobarska nagrada grada Beograda, Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, „Pavle Vuisić“, „Živojin Žika Pavlović“…

Gaga je ostao nezaboravan i svojim uzuzetnim ostvarenjima na sceni – u svojim matičnim kućama, Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212, kao i u Zvezdara teatru i Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Ušao je u antologije kao Berger u kultnom mjuziklu „Kosa“ , u režiji Mire Trailović i Zorana Ratkovića, a u Ateljeu se pamte i njegove uloge Harija Flintona („Ziger-Zager“), Muselima („Derviš i smrt“), Džeka Trboseka („Lulu“).

Na ovoj sceni oduševljavao je publiku i ulogama Đenke Đavola („Maratonci trče počasni krug“), Maksa („Kod lepog izgleda“), Čede (“Protuve piju čaj“), Alfreda („Priče iz bečke šume“), Mekhita („Prosjačka opera“), Gavrila Vukotića („Sveti Georgije ubiva aždahu) , Domenika Sorijana („Filumena Maturano“), „Posetilac“, koju je s Vojom Brajovič igrao više od 150 puta…

O njegovoj izuzetnoj karijeri ostalo je zabeleženo da je u Theatre de lla Ville u Parizu, s velikim uspehom igrao Isusa Hrista u predstavi „Majstor i Margarita“ čuvenog reditelja Mišela Serbana.

Gaga Nikolić je skoro pola veka voleo samo jednu ženu, legendarnu glumicu Milenu Dravić, i do danas su ostali nezaboravni kao sinonim najlepšeg, najzaljubljenijeg i najpostojanijeg glumačkog bračnog para.

Od 14. oktobra 2018. kada je Milena preminula, opet su zajedno jedno uz drugo, „obraz uz obraz“, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, na kojoj počivaju. „Žive“ i na uglu Mileševske ulice i Cara Nikolaja na Vračaru, kao Skver Milene i Gage, a beogradski bioskop u Ustanovi kulture Parobrod od 28. maja 2016. nosi ime „Dragan Gaga Nikolić“.

Drame, scenariji, adaptacije, režije

Dušan Stojanović napisao je dramu „Cherchez la femme“, monodrame „Život iza zavese“ i „’Ajde glumac reci nešto smešno“, uradio je dramatizaciju predstave „Crni leptir“ na muziku „Yu grupe“ za pozorište na Terazijama, adaptirao je dramu „Čovek sa četiri noge“ Radivoja Lole Đukića.

Scenarista je filmova „Hod po oblacima“, „Snovi pisani po kaldrmi“ i „Mrtva trka“, TV serije „Dođi juče“, a kao scenarista i reditelj potpisao je dokumentarne filmove „Život iza zavese“ o Zoranu Radmiloviću; „Svetionik kroz maglu ravnice“; „Prvi film“ o Miki Antiću; „Prisajedinjenje – jedan vek“ i „Bluz garavih sokaka“.

Promocija romana o nezaboravnom bardu našeg glumišta u Ateljeu 212: "GAGA-sanjao sam", drugačije priče koje ne znamo 4
Foto promo „Centar film“

Autor je romana „Život iza zavese” o Zoranu Radmiloviću i dve zbirke pesama „Balkanski rokenrol“ i „Radost i ljubav“, za koje su stihove snimili najznačajniji srpski glumci i pesnici.

Objavljivao je tekstove u „Blicu“ , na portalu „Nedeljnik“, u „24 sata“ i „Danasu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari