Zasađeno deset stabala u Skadarskoj i Ulici Emilijana Josimovića 1Foto: Gradsko zelenilo

Stabla su uz pomoć radnika JKP „Zelenilo-Beograd“ zasadili rukovodstvo banke i Izvršni direktor za operativne poslove JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd Nataša Šišaković.

,,Deset sadnica koje su proizvedene po najvišim standardima rasadničarske proizvodnje i kvaliteta,  prsne širine 25cm i visine 2,20 metra, čine deo celine na kojoj se radi u Skadarliji. Ovim sadnicama dobiće se funkcionalni i vizuelni efekat. Izuzetno nam je drago što smo deo projekta realizovali sa Bankom Po štanskom štedionicom. U sklopu rekonstrukcije dela Skadarske ulice, JKP „Zelenilo – Beograd”, Beograd izvršiće sadnju 39 novih visokokvalitetnih drvorednih sadnica. Na ovaj način, značajno će se unaprediti kako ekološki tako i estetski segment kvaliteta ambijentalne celine Skadarske ulice. Uređenje se izvodi i u okolnim ulicama u kojima je takođe predviđena sadnja drvorednih sadnica lišćara.„ – istakla je ovom prilikom Nataša Šišaković.

Rekonstrukcija ovih ulica predviđa izradu betonskih podkonstrukcija za sadna mesta drvorednih sadnica i izradu dekorativnih bordura od granitne kocke oko svakog drvorednog stabla. Na taj način se reguliše usmeravanje korenovog sistema drvorednih stabala i time izbegava kontakt sa instalacijama, zastorima i objektima. Svaka drvoredna sadnica imaće ugrađen i zalivni sistem tzv. kap po kap.“ – dodala je Šišaković.

Banka Poštanska štedionica poklonila je šest stabala lipe koja su zasađena u Skadarskoj ulici i četiri stabla bagrema sa kišobranastom formom krošnje, koja su zasađena u ulici Emilijana Josimovića, saopšteno je. 

Naša misija je stvaranje, održavanje i uvećanje vrednosti za akcionare, klijente i društvo u celini. Kao državnoj banci veoma nam je važno da budemo društveno odgovorni prema zajednici u kojoj poslujemo. Današnja sadnja stabala mali je doprinos Beogradu“- izjavio je Aleksandar Čortan član Izvršnog odbora Banke.

Položaj novih sadnih mesta je uz regulacionu liniju ulice do kamenog ivičnjaka, čime se postiže da trasa postojećih stabala ostane nepromenjena, a da su drvoredna stabla maksimalno odmaknuta od fasada objekata, ostavljajući istovremeno slobodnu širinu trotoara za kretanje pešaka.

S obzirom da drvoredi predstavljaju jednu od najvažnijih kategorija javnog zelenila, sadnice kojima se izvodi ozelenjavanje ovih ulica su „školovane“ u rasadniku, čime se povećavaju šanse za njihov opstanak u teškim gradskim uslovima sredine.

Vrednost svakog novog stabla ogleda se u nizu funkcija koje vrši u gradskoj sredini. JKP „Zelenilo- Beograd“ svakodnevno radi na tome da građanima Beograda poboljša uslove života u urbanizovanoj sredini i možda najvažniji posao koji ovo preduzeće radi,  jeste nega postojećih i sadnja novih stabala u gradu.

Tokom 2018. godine Beograd je postao bogatiji za 4 500 novih stabala. Koliko je „Zelenilo-Beograd“ odlučno u nastojanjima da očuva i poveća zeleni fond u gradu, govori činjenica da je broj stabala koji će biti zasađen neprestano raste pa je u toku 2019. godine planirana sadnja novih 5000 stabala.

JKP „Zelenilo-Beograd“ nastavlja sa kontinuiranom brigom o zelenim površinama u gradu. Stalnim usavršavanjem tehnika održavanja i nege stabala vodimo računa da Beograd svake godine bude lepši, zeleniji i zdraviji grad za sve sugrađane.

U prilogu Vam dostavljamo fotografije sa događaja. Za sve informacije stojimo Vam na raspolaganju.