Dok direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj tvrdi na svom FB profilu, i za list Danas potvrđuje isto, da se ne radi o cenzuri već o uređivanju, posledice njegovog poteza da skine sliku sa zajedničke izložbe studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je preksinoć trebalo da bude otvorena u klubu Tribine mladih u KCNS, mogu biti dalekosežne.

Već tradicionalno, godinama, Akademija umetnosti i Kulturni centar imaju dobru saradnju. U sklopu te saradnje, u utorak veče u galeriji Tribine mladih trebalo je da bude otvorena izložba radova studenata master studija novosadske Akademije, za koju su izbor napravili najpre njihovi mentori, profesori Akademije, a potom i stručnjaci iz Kulturnog centra – urednici likovnih programa. Međutim, Fajgelj nije odobrio da jedan od izloženih radova bude deo postavke jer je „sadržaj umetničkog dela smatrao uvredljivim“.

-Tražio sam mišljenje od svih autoriteta do kojih sam stigao: autora, profesora, vernika, običnih građana. Umetnici su uglavnom govorili da nije uvredljiv, a i ako jeste, da je umetnička sloboda neograničena. Vernici i obični građani uglavnom da ih ipak vređa, da je to neprikladno poigravanje sa svetinjom. Odluka je bila teška, ali odlučio sam da zaštitim obične ljude, koji u umetničkom delu ipak vide i ono očigledno – ‘Isusa koji grabi pare’. Odlučio sam da ne dozvolim rizik da većina građana bude uvređena i obespravljena i da još mora da plati za to. Jer ta ista većina, koja se izjašnjava da veruje u Isusa, glavni je izvor finansija Kulturnog centra – napisao je Fajgelj na svom FB profilu.

Dekan je podržao profesore koji su podržali svoje studente i koji su prilikom otvaranja izložbe izjavili da je uklanjanjem jednog rada narušena koncepcija cele izložbe, tako da su umesto svečanog otvaranja uklonili preostale radove. Skrenuli su pažnju i da Fajgelj nije smeo bez autorskih prava dobijenih od strane umetnika da fotografiše rad i postavi ga na Internet. Ako je Fajgelj, kao što navodi, „odlučio da ne dozvoli rizik da većina građana bude uvređena“, postavljanjem fotografije rada je ipak doprineo da mnogo veći broj građana vidi „sporno“ delo.

Umetnici najavljuju povlačenje svojih umetničkih dela iz Kulturnog centra, Akademija razmatra zvaničnu tužbu zbog korišćene fotografije, u Kulturnom centru preispituju ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Akademijom, a u saopštenju iz Demokratske stranke traže da Fajgelj navede od kojih je autoriteta tražio mišljenje, dok Liga socijaldemokrata traži njegovu smenu jer je „naneo sramotu i gradu i umetnosti“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari