Biber sprej i aikido za početnice 1Foto: privatna arhiva

Nedavno je neko na Tviteru napisao da u Srbiji, čim napune dve godine, devojčice treba upisati na neku borilačku veštinu i naučiti ih kako da koriste biber sprej.

U prvih šest meseci ove godine, čak 12 žena je izgubilo život u porodičnom nasilju, odnosno svakog meseca je dvema ženama oduzet život od emotivnih partnera ili muških članova porodice.

Ova statistika je još mračnija kad se pomene izveštaj OEBS prema kome je u Srbiji svaka druga žena iskusila psihičko, svaka treća žena fizičko zlostavljanje, a svaka šesta seksualno uznemiravanje.

Ova godina bila je i otrežnjujuća, ali je neke mračne duhove ispustila na površinu.

Mlade i odvažne glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić istupile su i progovorile o seksualnom nasilju kome su bile izložene u nadaleko čuvenoj glumačkoj školi Mike Aleksića.

Pored prvobitnog šoka, pojavili su se neki s pitanjima „Šta je čekala do sada?“, „zašto nije ranije prijavila?“ ili oni „hoće preko njega da dobije slavu?“.

Zbog takvih ljudi i takvih glasova desetine hiljada žena u Srbiji se bude i odlaze na spavanje s mišlju šta će doneti sutrašnji dan i da li će naredno jutro dočekati pretučene.

Imali smo ove godine i priču od koje se ledi krv u žilama, a u kojoj je glavni akter višegodišnji narodni poslanik i šerif u gradu mraka i straha Dragan Marković Palma.

Marinika Tepić je javnosti predstavila kakvim su sve zlostavljanjima bile izložene devojčice, a kakvim ucenama žene i devojke ukoliko žele da se zaposle.

Umesto da nadležni organi krenu u potragu za žrtvama kako bi im pružile zaštitu, Palma je krenuo u potragu za svedocima, a PINK I TV Happy pružili su mu sigurno utočište za učestala gostovanja u kojima je širio pretnje usmerene ka žrtvama, ali i poručivao drugarima iz vlasti da, ukoliko on padne, još mnogi će biti povučeni za njim.

U svakoj civilizovanoj zemlji gde postoji vladavina prava, žrtvama bi bila pružena sigurnost, a javnost bi uz gnušanje Palmi okrenula leđa.

U naprednjačkoj Srbiji je sve obrnuto, tako da je ovde on predstavljen kao kakva žrtva opozicije.

Ovakvo produženo i javno zlostavljanje doživela je i mlada glumica Danijela Štajnfeld, koja je otkrila javnosti tajnu godinama poznatu ljudima u svetu umetnosti – otkrila je da ju je pre skoro 10 godina silovao glumac i nekadašnji ministar kulture Branislav Lečić.

U njenom produženom zlostavljanju učestvovali su svi oni koji su, uprkos njenim molbama za zaštitom, plasirali u javnost delove njenog iskaza.

Učestvovali su tabloidi koji su svaku moguću priliku koristili da nju prikažu kao manipulatorku željnu pažnje, a Branislava Lečića kao naivnog muškarca.

Onome ko ume da gleda i čita i ono što nije napisano, postao je jasan i Lečićev pojačani višemesečni politički angažman u vezi sa razbijanjem Demokratske stranke, te je njegova javna odbrana u tabloidima dobila drugačiji smisao.

Možda bi mu to i prošlo da se javnost nije obratila glumica Merima Isaković i progovorila o napadu Branislava Lečića, koji je i sama decenijama ranije iskusila.

Kako je rekla, ćutala je sve dosad, a obećala mu je da će progovoriti kada čuje da je napao nekog drugog – Danijelu.

U danu u kome se širom sveta obeležava borba protiv nasilja nad ženama, jasno je da je Srbija pod SNS postala sigurna kuća za silovatelje, zločince, pedofile i zlostavljače.

Dovoljno je da viknu „UA, Đilas!“ i sva prethodna zlodela su im oproštena dok se iskeženi obraćaju onim žrtvama kojima su naneli zlo.

No, i to će proći.

Po smeni vlasti, na koju nećemo čekati još dugo, svaki zločinac i zlostavljač će platiti za svoja nedela, a preživele će dočekati zasluženu pravdu.

Stvorićemo takvo društvo u kome će se negovati empatija, poštovanje i tolerancija, i gde će svaka mržnja i nasilje prema drugome biti sasečeno u korenu.

To zaslužuje svaka naša žena, svaka majka, sestra, tetka ili baka, ali i svaka devojčica koja tek sada uči da hoda.

I nadam se da nijedna od njih neće morati nikada u ruke da uzme biber sprej sa početka ovog teksta, a borilačkim veštinama će se baviti iz hobija, a ne potrebe da se odbrani ili sačuva svoj život od nasilnika i predatora.

Autorka je članica predsedništva Stranke slobode i pravde

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.