Foto: Fonet/Medija centar

To su samo neki od komentara ispod vesti koju je pre neki dan objavio portal exyuaviation.com u kojoj se kaže da je naš nacionalni avioprevoznik Er Srbija iznajmila tri slota na londonskom aerodromu Hitrou. To su, inače, najskuplja mesta za pristajanje aviona na svetu. Ali, nije najvažnija vest da je Er Srbija iznajmila te slotove, nego od koga ih je iznajmila. A iznajmila ih je od – Etihada, koji je manjinski vlasnik Er Srbije.

Ti slotovi izvorno su bili vlasništvo indijske kompanije Jet ervejz u kojoj je Etihad takođe bio manjinski akcionar. Kad je Jet ervejz zapao u finansijske teškoće u pomoć je priskočio Etihad, ali je zauzvrat uzeo slotove na aerodromu Hitrou i dao na korišćenje Jet ervejzu. Pošto je pre neki dan Jet ervejz faktički prestao da postoji, Etihad je uzeo slotove za sebe. Analitičari su špekulisali da bi Etihad, zbog vlastitih finansijskih problema, mogao da proda te slotove za koje može da se postigne dobra cena. Primera radi, Oman Air je 2016 godine za 75 miliona dolara kupio slot od Air France-KLM, a 2017. godine Kroacija erlajns prodala je Delta erlajnsu pet jutarnjih slotova za 19,5 miliona dolara.

Umesto prodaje Etihad se, mimo očekivanja poslovnih i konsultantskih krugova, odlučio da slotove iznajmi Er Srbiji. U paketu sa slotovima Etihad je iznajmio Er Srbiji i jedan avion Erbas A320 sa 136 sedišta (!!!). Avion je iznajmljen po modelu Wet lizinga – leteće kao avion s oznakama i vizuelnim identitetom Etihada, sa Etihadovom posadom (piloti i stjuardese) a Er Srbija će plaćati mesečni zakup, održavanje, osiguranje, smeštaj avionskog osoblja i dodatne sate letenja mimo minimalno dogovorenog naleta. Etihad i Er Srbija prećutali su cenu iznajmljenih slotova i aviona.

Slotovi su iznajmljeni za period od Uskrsa do kraja ovogodišnje letnje ezone (26. oktobar). Potvrđeno je da su dva partnera dostavila kompaniji Airport Coordination Limited (upravlja slotovima na Hitrou) zahtev za zamenu korisnika slotova. To znači da će Er Srbija uskoro uvesti još sedam letova nedeljno (već ima devet) između Beograda i Londona.

Da bi se za ovu vest zaista moglo reći „WOW“ mora se prethodno znati nekoliko važnih činjenica. Jedna je – cena po kojoj su iznajmljeni slotovi i avion. Ta suma je, kao i sve što je do sada vezano za finansijske odnose Er Srbije i Etihada, netransparentna. Partneri su odličili da je sakriju. I to bi bilo logično u biznisu između dva privatna partnera. Ali, Er Srbija je u većinskom vlasništvu države Srbije čija je Vlada dužna da sve građane a naročito poreske obveznike obavesti zašto su iznajmljeni i koliko su plaćeni slotovi na aerodromu Hitrou i Etihadov avion.

Naročito je značajno da Vlada Srbije, resorno Ministarstvo saobraćaja i menadžment Er Srbije javno pokažu analizu na osnovu koje su u roku od samo desetak dana posle bankrota indijskog Jet ervejsa odlučili za ovakav zakup. Šta je pokazala ta analiza? Koliko je isplativ najam slotova, a koliko najam aviona?

Da li je u međuvremenu povećan i koliko broj putnika iz Beograda ka Londonu kako bi to bio razlog da Er Srbija zakupi nove slotove i još jedan avion? Ako je povećan broj putnika zašto niskobudžetni Viz er nije povećao broj sa sadašnja četiri leta iz Beograda do Lutona na šest ili sedam nedeljno? Ili zašto Britiš ervejz nije ponovo uveo liniju London – Beograd, koju je ukinuo 2010. godine? Na kojim će destinacijama iznajmljeni Etihadov avion još da leti i koliko će to da košta? Ima li Er Srbija novac za zakup slotova i aviona, da li će se zadužiti kod poslovnih banaka ili će taj posao Vlada Srbije finansirati novcem poreskih obveznika? Da li je moguće u tako kratkom vremenu organizovati povećani saobraćaj i puniti avione za London? Kada će se ta investicija isplatiti? Koliko će Er Srbija da zaradi od tog posla?

Zašto se slotovi iznajmljuju samo za letnju sezonu? Šta ako Er Srbija na tom poslu bude imala gubitke? Da li će u skladu s procentom vlasništva da ih zajednički pokriju država Srbija i Etihad?

Sva ova pitanja ostaće, nažalost, bez odgovora.

Ćutanje vlasnika i menadžmenta Er Srbije izaziva sumnju da je najnoviji slučaj iznajmljivanja slotova i aviona samo jedan u nizu nedovoljno analiziranih i racionalno pripremljenih poteza čiji cilj nije profitabilno poslovanje srpskog nacionalnog avioprevoznika nego bi moglo da bude podrška nečijoj lično-grupnoj koristi.

Najobičnija, standardna analiza koja bi uzela u obzir troškove najma aviona sa 136 sedišta, troškove zakupa slotova i troškove praznih sedišta zbog neblagovremene pripreme i nedovoljno putnika pokazala bi godišnji gubitak od 20 miliona evra (šest-sedam miliona evra kvartalno).

Legitimno je onda pitanje zašto se ovo radi?

Nema drugog odgovora osim da smo svedoci još jednog (to be continued) izvlačenja (krađe) para iz Ar Srbije i Srbije. I opet, u velikom stilu.

Autor je novinar

Povezani tekstovi