Da li će Vučić napustiti stranku? 1Foto: Privatna arhiva

Koliko je realno da napusti stranku? Moguće je. Ne postoji u Evropi stranka sa 700.000 članova. Vučić raspolaže sa deset divizija, toliko ih nije imao Tito

Ako bi večeras neko, možda i sam predsednik, pustio na brojeve telefona članova SNS poruku da je Vučić napustio stranku, malo ko bi se osvrnuo.

Na isti način na koji su se stare strukture lagodno utopile u vodeću aktuelnu stranku pre deset godina, naći će ili su već našle način da lagodno zauzmu nove pozicije u nekim novim pričama i bez Vučića. Jer nije kriza u Srbiji nastala zbog Vučića već neodlučnosti ili nesigurnosti da raščisti sa prošlošću. Da to učini, bio bi doživotni predsednik, jednoglasno.

Koliko je realno da napusti stranku? Moguće je. Ne postoji u Evropi stranka sa 700.000 članova. Toliko nemaju ni torijevci, CDU, Fides, Republika u pokretu, a kamoli HDZ ili GERB. Vučić raspolaže sa deset divizija, toliko ih nije imao Tito. Da li zna da će se stranka raspasti bez njega? Ne sa sigurnošću. Pošto nije sklon rizicima, neće rušiti izvor svoje moći i tragaće za međurešenjem.

Verovatno će stranku podeliti formacijski na četiri manje stranke u rasporedu od levice, centra i desnice i čija će vođstva poveriti četvorici lojalnih saradnika. Na ovaj način sačuvaće stranku, eskivirati pritisak iz inostranstva da ukine stranački monopol i relaksira politički život, dok će opoziciju doslovno izbrisati. Kao i SPS. I tako ostati na vlasti narednih dvadeset godina.

Ali šta sa starim strukturama koje parazitiraju u SNS-u? Konzervativne su, ne vole promene a pogotovo eksperimente in vivo. Znaju da su na oku. Velika je verovatnoća da pokušaju postepeno da ovladaju strankom budući da imaju nezavisne izvore finansiranja, neposredne kontakte sa stranim silama i odsustvo brige za bilo koga osim sebe, sa jedinom željom da sačuvaju kapital iz spornih privatizacija društvene imovine. Štaviše, imaju moć da kreiraju afere, pa zašto ne bi napale i Vučića?

Vratimo se predsedniku. Šta ako ne ode? Da formira jaku vladu, mora. Ali jaka vlada znači stručnost i samostalnost. Ako ne samostalnost odmah, a ono vremenom, jer događaji diktiraju odnose a rešavanje zadataka donosi samopouzdanje. Da postoje jaka vlada i jak predsednik istovremeno, „nit je bilo, niti može biti, u Srbiji, zemlji da prevrne“. Možda je u tome naša šansa.

Autor je pravnik

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari