Da ne budemo dobre sluge, a zli gospodari 1

Očekivani dinamičan razvoj obnovljivih izvora energije, upotreba automobila na električni pogon, korišćenje turbina na vetar i proizvodnja čiste električne energije putem solarnih panela neće se moći ostvariti bez upotrebe bakra, plemenitih metala, retkih metala i nemetala. Strategija razvoja naše zemlje može biti zasnovana na stranim investicijama, ali bez oslanjanja bar na nekoliko ključnih industrijskih kompleksa neće postići željeni uspeh. Na to nam ukazuje činjenica da su sve industrijski razvijene države, kako velike tako i one manje, zadržale kontrolu svojih najvećih proizvodnih kompanija koje danas čine okosnicu njihovog industrijskog poslovanja i razvoja.

Primera radi, uzmimo kompaniju Samsung, koja u južnokorejskoj ekonomiji učestvuje sa preko 20 odsto, ili Filips u Holandiji. Značaj ovih kompanija nije samo u njihovom doprinosu nacionalnom dohotku države već i u raspolaganju profitom, usmeravanja budućeg razvoja novih tehnologija i otvaranju novih radnih mesta za najtalentovanije mlade ljude koji više ne bi imali razloga da posao traže van zemlje. Južna Koreja nema problem iseljavanja, a Holandija uvozi radnu snagu. Ulaganje stranog kapitala u našoj zemlji nije samo zato što je u Srbiji jeftina radna snaga već i zato da bi se osnažio strani uticaj na političke odluke od vitalnog interesa za državu.

Zbog svega ovog odlučivanje o sudbini tako važnog industrijskog kompleksa kao što je RTB Bor zahteva da se političari na vlasti konsultuju sa ljudima iz struke, pre svega s onima koji su dokazani stručnjaci u rudarstvu i metalurgiji, patriote i dobronamerni ljudi.

Našem obraćanju predsedniku vlade i vladinim resornim ministarstvima u julu i kabinetu predsednika države u novembru 2017. god. prethodio je ozbiljan rad i angažovanje velikog broja inženjera, magistara i doktora nauka koji zajedno od 2013. god. neposrednim stručnim angažovanjem nastoje da pomognu RTB Bor. NJihov zajednički cilj bio je i ostao da nesebično pomognu kompaniju a onda od jula 2017. god. i Vladi Srbije da vizionarski, stručno, odgovorno i domaćinski reše problem vlasničke transformacije RTB Bor.

Iz neobjašnjivih razloga do sada nije bilo moguće da se javnost informiše o našoj akciji putem zvaničnih medija u Boru, Timočkom regionu i šire u državi Srbiji. Transparentnost, iskrenost i odgovornost svih aktera je neophodna za vredno i odgovorno rešavanje vlasničkog statusa i budućnosti RTB Bor.

Na listi podrške podnesenom projektnom paketu nalaze se imena 50-ak stručnih i naučnih kadrova, među njima i bivši rukovodioci RTBa Bor, Instituta za rudarstvo i metalurgiju i Tehničkog fakulteta Bor. Ovde se radi o akciji i nameri u kojoj nema ni političke ni stranačke pripadnosti ili bilo kog ličnog materijalnog ili društveno-političkog interesa ljudi koji tu pomoć nude.

Ako je i to potrebno reći, ovde je prisutan snažan sentiment i potreba naših inženjera, magistara, doktora i univerzitetskih profesora, među kojima je 14 njih sada u dijaspori, da zaštite i odbrane dignitet svoje struke kao i integritet svojih profesionalnih karijera koje su bile značajno vezane i za rad u Boru, za potrebe RTB-a Bor, Instituta za rudarstvo i metalurgiju i Tehničkog fakulteta u Boru.

Naša je želja da država i njeno rukovodstvo pokažu da kao država nismo samo dobre sluge a zli gospodari prirodnim, mineralnim i ljudskim resursima vitalnim za razvoj i budućnost nacionalne ekonomije, već pre svega dobri domaćini koji se uzdaju u sposobnost domaćih kadrova i u njihovo znanje. Nijedna industrijski razvijena zemlja u svetu nije postigla željeni uspeh bez participacije svojih stručnjaka u nauci, ekonomiji i politici.

Prof. dr Vladimir Krstić,

Queen’s University Kingston, Ontario, Canada

Prof. dr Borislav Dačić,

bivši profesor Beogradskog, Sarajevskog i Titogradskog univerziteta

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.