Gde su rode nestale? 1

Nije otkrio mnogo detalja ali kao osnova strategije navedeni su finansijski podsticaji, odnosno ekonomski faktor. Ali šta ako eliminišemo ekonomski faktor, sa čime se suočava prosečan par koji želi da ostane ovde?

Pa…da krenemo, pre trudnoće, moraju biti 100% sigurni da žena neće ostati bez posla, ali kako to nikad nije sigurno, pa čak ni u javnom sektoru, to je nešto što će nositi kroz ceo proces trudnoće a i kasnije. Dobro, nije ostala bez posla, treba da se porodi, 500€ je nezvanična tarifa, i to ako uspeju da ostvare kontakt „preko veze“, u suprotnom, zdravlje i život i deteta i majke je ugroženo. Dobro i to, našli su kontakt i 500€, rodi se dete, treba se prijaviti za dečiji dodatak, 101 papir za svega par hiljada mesečno, dobri su sa papirima pa su i to rešili.

Dete malo poraste, vreme je za vrtić, mesta nema, osim ako opet ne nađu „kontakt“, potrude se, nađu i to, baka i deka utrče ponekad, sve bude ok.

Složićete se da je ovo već previše „ako“ u priči, ali tu nije kraj, kroz školovanje deteta, roditelji treba da strepe da li će dete biti žrtva nasilja, jer institucije dokazano nisu sposobne da reaguju. Završiće školu, dok udiše zagađen vazduh, ako ne naleti na sina medijskog tajkuna na pešačkom prelazu, pa i ako i to preživi, da li će preživeti ako je kojim slučajem „drugačije“, ili ako mu zatreba lekar?

Upisaće fakultet, završiće ga, zaposlenje samo uz člansku kartu, uz još jednu strepnju da li će njihovo dete biti još jedna Marija Lukić. Roditelji već ulaze u godine, vreme je za penziju, penzija nedovoljna za život, da li će se pojaviti neki dug? Da li će pojava zvana „Izvršitelj“ sprovesti otimačinu i od njih i od deteta? Sad shvatam da je ovaj spisak predugačak da stane u jednu kolumnu…

Da zaključimo: Ekonomski faktor jeste bitan, u ovom tekstu su izuzeti troškove bebi opreme, odeće, obuće, knjiga, hrane… i vidimo da nije jedini, ne žele budući roditelji novac toliko koliko žele da im dete odrasta u sistemu u kojem neće strepeti za sve gore navedeno, i više… E, kad to popravimo, rode će se vratiti same, bez strategije…