Foto: Pixabay/Sakurayim

Ulazimo iz Lagumske i parkiramo se do kraja, gde su granični stubići, ne smetamo vozačima, ali pešaci moraju malo da se skupe da bi prošli ka Glavnoj i obrnuto.

Odlazimo u stan pacijenta, borimo se za njegov život, izuzetno teško stanje, pa je intervencija trajala oko 45 minuta. Po izlasku iz stana bolesnika, jadna slika i prilika našeg naroda. Iskrivljeni brisači. Ulazimo u automobil da bismo krenuli dalje, ali novi peh. Automobil se pokvario i neće da upali.

Pozivamo Dom zdravlja da nam pošalju kolegu u pomoć. Za to vreme, naši sugrađani pešaci prilikom prolaska, urlaju, psuju, vređaju, prete paukom, uz uzvike: „Ovo je sramota, na šta ovo liči, zvaćemo pauka, ovo treba prijaviti, zašto ste ovde stali?“

Ostale reči neću citirati. Na kraju jedan stariji bračni par počinje da nas vređa, psuje, i viče na nas. Pitam ih, da li vide znak na vozilu. „Gospodin“ mi sarkastično odgovara uz ciničan kez: „Hm, sve mi se čini da si ovde službeno!“ Kolega stiže sa drugim FIAT 500L-om, da nam pomogne da upalimo na kablove, i tada nastaje još bizarnija situacija. Pošto ne može da nam priđe, moramo da izguramo naš 500L do Lagumske ulice u rikverc. Mučimo se da nikog ne ogrebemo, i dok dvoje medicinskih tehničara i doktor guraju auto, prolaznici dobacuju i negoduju što ne mogu istog momenta da prođu, jedan besno udara u retrovizor.

Ne znam odakle ovoliko ljudsko zlo, ne znam da li je samo bes u narodu, ili neznanje. Opet ponavljam, u pitanju je ekipa Službe kućnog lečenja, a ne gradska Hitna pomoć. Ne znam da li i njima ovo rade, ili misle da se samo naša služba vozika po gradu onako što nam je dosadno? Da li misle da njima nikada ne može da pozli i da će možda baš oni da nas pozovu kada im gradska hitna ne primi poziv?

Autor je radnik u Službi za kućno lečenje Doma zdravlja Zemun.

Povezani tekstovi