Idi mi - dođi mi Rio Tinto 1Foto: Goran Srdanov

Udruženje Marš sa Drine objavilo je prethodnih dana snimak telefonskog razgovora koji, kako tvrde, potvrđuje da Rio Tinto planira da ostane u Srbiji i da iz inostranstva tokom aprila nabavljaju mašinu za iskopavanje.

Samo što je objavljeno, Rio Tinto, odnosno Rio Sava eksplorejšen demantovao je te „lažne navode“.

Da li će mašina stići u aprilu i da li će Rio Tinto početi sa iskopavanjem ne znamo.

Rečeno nam je da je država sa ovom kompanijom zvanično prekinula sve odnose 20. januara kada je ukinuta Uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za eksploataciju i preradu minerala jadarid koja je važila od februara 2020.

„Prostorni plan je ukinut i više ne postoji“, rekla je tada premijerka Ana Brnabić, dva meseca pre izbora, a posle višesedmičnih protesta, koji su stotine hiljada ljudi izveli na ulice.

Jedan od zahteva bio je da se Srbija sačuva od zagađivača.

Za meštane u dolini Jadra Rio Tinto je upravo to.

I zato su poslednje dve godine upozoravali su na to kako ova kompanija planira da koristi 1.000 tona sumporne kiseline dnevno, 3.500 do 7.500 tona eksploziva.

U prostornom planu pisalo je da bi direktno bilo ugroženo 2.030 hektara, 17 sela lozničke i pet sela krupanjske opštine.

Svi oni pitaju se šta će biti sa njihovom zemljom, kućama, njihovom poljoprivredom, stokom kada isparenja i svi toksini tokom iskopavanja zagade njihov kraj.

Za njih rudnik litijuma nije vredan toga.

Trebalo bi da nije vredan ikome od nas.

Pogotovo ako znamo deo neslavne istorije ove kompanije – u Papua Novoj Gvineji RT je uništio prašumu zbog rudnika bakra, na Madagaskaru zbog rudnika ilmenita ugrožena je egzistencija hiljada stanovnika, u Kaliforniji je 570 rudara i njihovih porodica ostalo bez prihoda.

NJihov odnos prema lokalnom stanovništvu i prirodi nije bio bolji ni u Indoneziji, na Aljasci, SAD, Nigeriji, gotovo svuda gde su zakoračili.

Priča da moramo da idemo napred, da dozvolimo zemlji da se razvija, da ne kočimo investicije u ovom slučaju teško pije vodu. Možemo da se nadamo da je država prekinula sve odnose sa Rio Tintom, ali na sajtu ove kompanije „Projekat Jadar“ i dalje postoji.

RT i posle „raskida“ kupuje zemlju tamo gde može, prisutni su. Iako nas ubeđuju da nisu.

To najbolje znaju oni koji žive u dolini Jadra.

Oni ih viđaju svakodnevno, znaju da ne planiraju da odu tek tako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.