Kockarska igra Vučića ne pomaže Srbiji u “odbrani Kosova” 1foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Igrom slučaja važan korak ka članstvu u Savetu Evrope Kosovo je napravilo gotovo na godišnjicu prijema Srbije u tu međunarodnu organizaciju aprila 2003.

Posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, članovi vlade iz SNS po zadatku uz pomoć tabloida malo pumpaju, a malo i ispumpavaju nakupljenu mržnju i bes prema Evropi i evropejcima koji su se usudili da daju podršku Prištini i “Kurtijevom režimu koji sprovodi etničko čiščenje Srba” i koji “srpski narod na KiM želi da pretvori u roblje”.

“Dan srama, ekser u mrtvački sanduk međunarodnog prava, skandal, crveni tepih za Kurtijevu lažnu državu”, samo su neki od opisa glasanja u Strazburu na kojem je od 171 prisutnog 131 parlamentarac glasao “za”, 29 “protiv” i njih 11 je bilo “uzdržano”. A glasalo se ne prema pripadnosti zemlji članici SE, među kojima su i one koje ne priznaju nezavisnost Kosova, već prema partijskoj pripadnosti velikim evropskim stranačkim porodicama.

Jed srpske delegacije je bio toliko velik da je naprednjakinja Biljana Pantić Prlja zaradila opomenu i upućena je na Kodeks ponašanja zbog izlaganja. I to je slika koju Srbija već godinama šalje u svet, a građani preživljavaju iz dana u dan, red pumpanja negativnih osećanja besa i red ispumpavanja bilo pozitivnih bilo negativnih osećanja oko najrazličitijih stvari, od visoke politike do najdnevnijih stvari.

Namera Kosova da postane član SE već par godina unazad izaziva najpre pumpanje defetizma “jer svi su protiv nas”… A nakon toga, sledilo je veliko ispumpavanje “pobedom Srbije” jer na primer ta tačka nije ni stavljena na dnevni red nekog od tela SE.

Sada nam Vučić nagoveštava novu “veliku pobedu Srbije” mogućim odlaganjem glasanja o prijemu Kosova 16. maja u Komitetu ministara i to zaslugom Francuske koja bi mogla da insistira na neispunjenom uslovu Kosova, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština. Ako se tako nešto i dogodi, to može da znači da je Vučić napravio “dobru trgovinu” sa Makronom pre par nedelja u Parizu.

Iako je argument Srbije o ZSO osnovan, u okolnostima “sloma međunarodnog prava u kojem velike sile rade šta hoće” a koje nam Vučić stalno “crta”, on je morao da zna, i zna vrlo dobro, da je njegovo prihvatanje sporazuma u Briselu u februaru prošle godine, iza kojeg je stala cela EU i SAD, biti argument druge strane, bilo ona kosovska ili bilo koja druga.

Kockarska igra Vučića, blefiranje, reakcija umesto akcije, srbovanje, druženje sa Dodikom na velokosrpskom saboru i teranje inata oko rezolucije o Srebrenici, Srbiji u “odbrani Kosova” ne pomaže, već učvršćuje njegovu vlast.

Savet Evrope Vučiću, u nizu briselskih izveštaja, da prestane sa podrivanjem osnova demokratije, uspostavi vladavinu prava, krene u obračun sa partijskim korumpiranim sledbenicima, oslobodi medije….moguće da bi više osnažilo poziciju Srbije u “borbi za Kosovo” nego svi njegovi dogovori iza kulisa.

Uostalom, zar stvarno mislite da će Srbima na KiM članstvo Kosova u Savetu Evrope loše doneti?

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari