Ako je Vučić u pravu, danas je "dan D" za članstvo Kosova u Savetu Evrope 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Sastanak Komiteta ministara Saveta Evrope 3. novembra za Srbiju je postao jako važan jer su zvanični predstavnici Beograda podizali temperaturu i najavlivali da će biti pokrenuta procedura prijema Kosova u ovu međunarodnu organizaciju, čemu se Srbija protivi.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je prošle nedelje da bi Kosovo krajem ove nedelje na predlog Irske, koja predsedava Savetom Evrope, trebalo da uđe u proceduru ulaska u ovu međunarodnu instituciju. Iako procedura može da traje i godinama, predsednik kaže da je ishod jasan i da je to dodatni pritisak na Srbiju.

Međutim, kako je za Danas rekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Irska u sredu nije pokrenula pitanje aplikacije Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

„Irska nije pokrenula to pitanje, kako je najavljeno, tako da neće biti sutra na Komitetu ministara, osim ako neko drugi ne pokrene, što je malo verovatno“, kazao je Dačić, odgovarajući na pitanje da li je tačna informacija da kosovska aplikacija nije prošla na sednici Biroa Saveta Evrope na kojoj se održuje dnevni red Komiteta.

Kosovo je u maju predalo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, ali tada ovo pitanje nije došlo do dnevnog reda.

I ovaj put, kao i u maju, na ove najave iz Srbije stižu informacije da će Beograd reagovati notama zemalja koje su povukle priznanje nezavnisnosti Kosova. Zasad u Vučićevoj fioci stoje note devet država koje su preinačile odluku o priznavanju Kosova.

Odgovor Srbije bi mogao da bude i akcija novih povlačenja priznanja Kosova, koju je prošle nedelje najavio novi ministar spoljnih poslova.

Govoreći o Kosovu u Savetu Evrope, Dačić je naveo da je Irska obećala navodno Prištini da će pokrenuti proces pristupanja.

„Kosovo je podnelo zahtev za članstvo, ali taj zahtev nije aktiviran sve dok ga Komitet ne pošalje na mišljenje parlamentarnoj skupštini SE. U poslednjim nedeljama došlo je do ubrzavanja tog procesa jer je ovo poslednja sednica kojom će predsedavati Irska, a Irska je kažu obećala predstavnicima Prištine da će im pomoći da to bude upućeno parlamentarnoj skupštini SE“, rekao je on.

Kako je dodao, Srbija je naglasila da nije saglasna sa tim, ali i da će Beograd morati da vodi jače diplomatske aktivnosti, jer situacija nije povoljna.

„Naše neslaganje neće zaustaviti takvu vrstu odluke ako neko želi da je donese, već moramo voditi mnogo jače diplomatske aktivnosti, pre svega širenjem te spoznaje da iako je nepovoljna situacija po nas, kada je reč o tome ko su članice SE, jer je većina priznala nezavisnost Kosova. Ali bi to bilo prvi put da se odluka o prijemu ne donosi konsenzusom, odnosno da ima preglasavanje“, rekao je on. Kako je dodao zato se na Srbiju i ostale zemlje koje nisu priznale Kosovo vrši pritisak.

On je istakao da bi ceo proces mogao da potraje jer je potrebno vreme da Parlamentarna skupština donese svoje mišljenje, a u nekim slučajevima je to trajalo i više godina.

Dačić se prošle nedelje sastao sa ambasadorkom Srbije pri SE Aleksandrom Đurović, koja je navela da značajan broj zemalja u Savetu Evrope podržava poziciju Srbije. Dok je ministar naložio je pojačano angažovanje naših predstavnika u skladu sa nacionalnim interesima Srbije, međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 SB UN, kao i produbljivanje odnosa sa državama članicama Saveta Evrope

Kako prenose mediji, od 46 članica Saveta Evrope, nezavisnost Kosova priznalo je njih 34.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari