Vučić o francusko-nemačkom planu: Nisu nam dali šansu da nešto prihvatimo, saterani smo u ugao 1Foto: printscreen

Nisu nam dali šansu da nešto prihvatimo. Bukvalno nikakvu. Da jesu uhvatili bi se za nešto, rekao je Aleksandar Vučić, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbenost.

Na pitanje RTS kakve su mogućnosti da se zahtevi Nemačke i Francuske, koje podržava i SAD, promene i koje su posledice ako nema pregovora oko toga, odgovara da su mu posledice predočene.

– Svakako ne lake za Srbiju. Tu bih odgovorio lažnim patriotama, kafanskim, koji su bili na vlasti. Naša pozicija je takva da nam je prostor ograničan mikronima. Namerno su nas saterali u ugao ne snagom argumenata. Ali ja imam dovoljno hrabrosti da im saopštim sve. Da je reč o notornim lažima i da je takva njihova odluka nelegitimna. Ali svaka odluka Prištine koja je potvrda državnosti Kosova naići će na podršku – naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je Savet danas razmatrao predlog Francuske i Nemačke i da su te dve zemlje dobile odgovor.

 

Vučić je rekao da u planu, koji je ponuđen Srbiji, piše da su „svesne strane da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta osnovni uslov za mir“.

„I pazite – ‘obe strane će se voditi ciljevima i principima predočenim u poveljama u UN, naročito u onim koje se odnose na suverenu jedankost svih država, na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta’. I vi se pitate da li se to neko šali ili šta? A od nas traže da upravo pogazimo te principe, da bismo došli do njihovih principa? A ako ne bude, onda sledi teška batina, pa dobro“, rekao je on.

On je naveo da nema gde da se sklanja i beži niti da Srbiaj ima gde, osim da nastavi da se bori.

Vučić je ponovio da će se sledeće nedelje ući u proceduru ulaska Kosova u Savet Evrope, koja može da traje mesecima ili godinu dana.

-To će biti iriski predlog. To je dodatni pritisak na Srbiju da kažu da ih ne interesuje međunarodno pravo. A ti mali Vučiću, ti ćeš u međuvremenu da prerasteš od autoritarnog u autokratskog, a zatim i u diktatorskog lidera, ako ne budeš slušao. Pa ćemo malo da preduzimamo akcije protiv tebe, protiv Vlade Srbije, a potom i protiv Srbije. Neki ljudi žive za to da im dan duže potraje njihovo uživanje, a neki da ostanu za to da duže traju u istoriji i da ostane zabeleženo makar šta su u jednom danu rekli. Bolje jedan dan živeti kao soko, nego 100 godina kao miš. Tako da, ja nemam kud da idem i da bežim i da se sklanjam. Niti Srbija ima kud. Mi imamo iza sebe poveljen i rezolucije UN, međunarodno javno pravo kao jedino oruđe na koje možemo da se pozivamo, kao i želju za postizanje kompromisnog rešenja. A sve ostalo rade oni, neka izvole. Bilo je nekih koji su hteli da me ubede kako nam nisu gađali energetska postrojenja“, rekao je on.Jasno je kakav će ishod biti – zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari