Kako je dva minuta filma za odrasle zasenilo dva minuta snimka iz Doljevca i ostale afere 1Ilustracija: Radenko Topalović

Ko ne zna Srbiju pomislio bi da je u pitanju potpuno uređena demokratija samo na osnovu vesti da je narodni poslanik vratio mandat zbog gledanja filma za odrasle u toku skupštinskog zasednja. Ali, stvarnost je malo surovija.

Sećate se „kompletnih idiota“ koji su rušili u Savamali. Avanzovali su s gradskog na republički (ministarski) nivo. Jedan od njih je za krađu tuđeg intelektualnog rada za potrebe doktorata nagrađen da vodi brigu o finansijama ove države.

Političku odgovornost nisu snosili ni oni koji su insistirali da helikopter s bolesnom bebom mora da sleti po magli u Surčin. Jedan od njih bi u svakoj drugoj evropskoj demokratiji podneo ostavku i pre toga, istog trenutka kada je potvrđeno da je od vođe Zemunskog klana dobio pokon (bez obzira na motive i vrednost).

Odgovornost nije snosio ni ministar policije koji je od sopstvene stranke optuživan da je prisluškivao predsednika države i učestvovao u planiranju atentata na njega. Sigurno niste zaboravili ni bivšeg ministra čija supruga ima tetku iz Kanade.

Taj čovek možda sada prelistava transkript poslednjeg razgovora koji ste obavili mobilnim telefonom, a u svakoj uređenoj zemlji ne bi dobio ni jednu „fotelju“ posle sumnje da se viđao s članovima Belivukovog klana (pa makar se ona na kraju ispostavila i kao netačna).

Da ne nabrajam dalje redom, skratiću samo na odgovornost onoga što je neovlašćeno došao do dva minuta snimka s naplatne rampe u Doljevcu, pogledao ga i rekao da je užasan, ali ga nikada nije dostavio sudu. Nije dao priliku da i oni koji treba da ga gledaju donesu donesu ocenu, ali ne estetsku i emotivnu već onu o tome ko je zaista vozio, ne bi li se tako zauvek skinula senka sumnje u vezi sa smću Stanike Gligorijević.

Kako je dva minuta filma za odrasle zasenilo dva minuta snimka iz Doljevca i ostale afere 2
Foto: Radenko Topalović

I ko je na kraju na svojim plećima poneo odgovornost – onaj koga su tabloidi nazvali „Dačićevim pornićarem“. Međutim, Zvonko Stević je časniji od svih gore pomenutih, bez obzira na to da li je mandat vratio posle pritiska Ivica Dačića.

Ako ćemo samo o Skupštini, mandat bi pre Zvonka trebalo da vrate perverzniji od njega. Na primer Milenko Jovanov koji druge poslanike naziva „bolesnicima“ i poručuje im da „opet nisu popili lekove“.

Možemo da pričamo i o primeru Nebojše Bakareca koji konstantno targetira nezavisne medije. Da ne trošim dalje reči na Staše, Pilje, Kebare…

Predsednik ovog saziva parlamenta Vladimir Orlić trebalo bi da podnese ostavku samo zbog toga što je poslanik Srđan Milivojević skrivanjem ispod klupe dokazao da opoziciji maliciozno daje reč samo onda kada njeni predstavnici izađu iz sale (da odu do toaleta ili gde već) kako bi navodno pokazao da oni ništa ne rade.

Dakle, Zvonko ipak nije najpervezniji. On samo živi u zemlji u kojoj je veći zločin gledati porniće nego rušiti u Savamali.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari