Foto: Privatna arhiva

U praksi to znači da te medikamente koristi svaka treća žena i svaki peti muškarac u Srbiji, a među njima je i sve više mladih. Istraživanja među studentima pokazuju da skoro 20 odsto njih koristi sedative, naročito pred ispitne rokove.

Nema sumnje da ekonomska i društvena svakodnevica u velikoj meri utiče na psihološko stanje ljudi, ali takođe ne treba zaboraviti ni da je u razvijenim zemljama EU takođe visok stepen (zlo)upotrebe sedativa. Iako se sedativi prepisuju na mišljenje specijaliste, gotovo da nema korisnika neke terapije, a da u njoj nema nekog od sedativa.

Takođe, sve je veći porast redovnih korisnika alkohola, a među mladima je gotovo polovina probala ili stalno konzumira alkoholna pića. Iako ni sedativi, a ni alkohol neće rešiti nijedan problem (već će najverovatnije prouzrokovati još nekoliko novih), veliki broj ljudi kaže „Ma, tako mi je lakše“. Ni finansijska situacija pojedinca ne igra veliku ulogu – piju svi – i sa malim primanjima, i bez primanja, a čini se da oni dobrostojeći čak i prednjače.

Virtuelna realnost ili svakodnevica, procenite sami.

Povezani tekstovi