Mladi trubač iz Užica Dejan Petrović osvojio je najviše nagrada na ovogodišnjem 50. dragačevskom saboru trubača. Pored Prve trube sveta osvojene u četvrtak, Petrović je preksinoć proglašen za najpopularnijeg trubača po glasovima publike, a njegov orkestar za najbolji na jubilarnoj Guči.


Sin Milovana – Miće Petrovića, jednog od najpoznatijih srpskih trubača, rođen je 1985. u selu Duboko kod Užica. U muzičkoj manufakturi Petrovića, Dejan i njegov brat Darko su četvrta generacija trubača. Na ranije održanim saborima u Guči dobio je nagradu za najizvornije muziciranje (2002), najbolji orkestar (2003), Trubu publike (2005) i Prvu trubu Dragačeva (2009). Pre četiri godine dobio je i zvanje majstora trube, čime je postao najmlađi nosilac tog priznanja u istoriji Dragačevskog sabora.

Dejan je poznat po tome što sem „ćirilice“, sa svojim „big bendom“ svira i obrade rok klasika, Dip Parpla, Rolingstonsa, Roksi mjuzik, Stinga, Tine Tarner, a u septembru planira da izda album na kome će se naći i ‘’Englishman in New York’’, ‘’Proud Mary’’, „Smoke on the water“… Njegov orkestar često svira gostima Emira Kusturice u Drvengradu na Mokroj gori, pa su tako muzicirali i Džoniju Depu, Maradoni, Nikiti Mihalkovu… Nastupaju pored ostalog i na koncertima Miroslava Ilića i Svetlane Ražnatović, a Dejan kaže da od muzičara najviše ceni Stinga, dok najviše voli da sluša izvornu narodnu muziku, rok, džez i bluz.

Kada je žiri saopštio da je osvojio Prvu trubu sveta, Dejan se toliko oduševio da se na bini okliznuo i pao, ali je kasnije novinarima rekao da je to bio deo unapred spremljene koreografije. Inače, ministar Dragan Šutanovac je pred ovogodišnju Guču izjavio da je Petrović njegov favorit, dok je Ivica Dačić prilikom posete Saboru rekao da obožava Dejanovu muziku. Orkestar Petrovića često svira u inostranstvu, a posle Guče odlaze na šestodnevnu turneju po Sloveniji. Sa svojim najvećim konkurentom, Ekremom Mamutovićem iz Vranja, koji je osvojio ovogodišnju Prvu trubu Dragačeva, Petrović je veliki prijatelj i često sviraju zajedno.

Sa suprugom Brankom Dejan ima trogodišnju ćerku Jovanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.