Mlade lekare teraju da skupljaju glasove za SNS 1Foto: Lična arhiva

Svojom izjavom da mladi lekari „neće da idu u manja mesta, da odlaze od kuće, gde žive sa tatom i mamom, a hoće u Kanadu“, ministarka zdravlja Danica Grujičić uvredila je svoje kolege, mlade lekare.

Ministarka Grujičić se verovatno javljala iz Vučićevog „zlatnog doba“ dok je davala ovu izjavu zanemarujući šta se stvarno dešava u Srbiji, a posebno u zdravstvu i posebno mladim lekarima.

Danica Grujičić umesto da preuzme odgovornost za položaj mladih lekara, jer za to ima ovlašćenja, svoj položaj zloupotrebljava da bi vređala i ogovarala upravo one mlade lekare čiji položaj ne razume, a stiče se utisak i da ga namerno ignoriše. Izgleda da se iz ministarske fotelje mnogo lako ogovaraju kolege lekari.

Mnogi mladi lekari širom Srbije, tokom svake predizborne kampanje od kad je Aleksandar Vučić na vlasti, bili su primoravani i ucenjivani da skupljaju „kapilarne glasove“ za vladajući režim. Prvo su morali da skupljaju glasove za Vučića i SNS da bi se uopšte zaposlili, a zatim, ako se zaposle i počnu da rade, moraju da skupljaju glasove da bi dobili specijalizaciju.

Sistem u zdravstvu vrlo jednostavno funkcioniše: ako nećeš da skupljaš glasove za Vučića – nema posla i nema specijalizacije! Odavno u bolnicama ne može da se zaposli ni lekar, ni medicinska sestra, ni čistačica ako nije član SNS-a, a pitanje je dana kada u državnim bolnicama nećemo moći da se lečimo mi koji nismo članovi SNS-a, jer su našu decu već počeli da izbacuju iz vrtića! Ministarka Grujićić ovo dobro zna, ali o tome nije rekla nijednu reč.

O daljim usavršavanjima mladih lekara nakon specijalizacije ne vredi trošiti reči, jer takva usavršavanja gotovo i ne postoje, a svakako ne na organizovan način. Ministarka ni po ovom pitanju gotovo ništa nije uradila, čak ni započela.

Nažalost, tačno je da je nekim mladim lekarima teško da se odvoje od svojih mama i tata, ali ne zbog toga što ne umeju da budu samostalni, nego zato što neguju bolesne roditelje, jer im postojeći zdravstveni sistem ne pruža adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

U svojoj izjavi ministarka Grujičić je izrekla još jednu neistinu. Nije tačno da mladi lekari iz unutrašnjosti hrle u Beograd, jer i u Beogradu lekari imaju iste probleme kao i njihove kolege i koleginice širom Srbije. Pogotovo imajući u vidu da su troškovi života u Beogradu mnogo veći nego u unutrašnjosti.

Jedino što je tačno u izjavi ministarke Grujičić jeste da mladi lekari biraju da odlaze na Zapad, u uređene demokratske države poput Kanade. Osim boljih uslova za rad i dalje stručno usavršavanje, Kanada našim lekarima nudi i veće plate. Mladi lekari u Srbiji nemaju veće plate, jer u Srbiji cvetaju korupcija i kriminal, pa pare umesto u budžetu završavaju u džepovima braće, kumova i pojedinaca bliskih vladajućem režimu. Međutim, Vučićeva ministarka i o tome ćuti.

Ministarka Grujičić umesto što ogovara svoje mlade kolege i kritikuje njihovu ambiciju da svoje znanje i veštine odmere na svetskom tržištu rada, treba da preuzme odgovornost i pronađe način kako da unapredi položaj lekara u Srbiji.

Ukoliko je ministarka zaista iskreno zainteresovana da poboljša položaj mladih lekara, onda bi mogla za početak da sankcioniše direktore zdravstvenih ustanova koji teraju i ucenjuju mlade lekare da obavljaju političke aktivnosti u toku svog radnog vremena za Srpsku naprednu stranku, da obezbedi jasne kriterijume po kojima se stiče pravo na specijalizaciju i da put do specijalizacije ne bude uslovljen poslušnošću prema vladajućem režimu. Spisak ovakvih direktora bio bi poprilično dugačak, jer danas u Srbiji gotovo da ne postoji direktor zdravstvene ustanove koji istovremeno nije i jurišnik SNS-a. Ah, da, iz ministarske fotelje ne vidi se baš najbolje partokratija u zdravstvu.

S obzirom na to da je snaga ličnog primera najjača poruka, možda bi ministarka Grujičić mogla da uradi ono što preporučuje drugima – da ode iz Beograda u svoje rodno Užice i tamo leči „bake i deke“?! Zar nije nešto slilčno već uradila: prvo je godinama istovremeno radila u državnoj i privatnoj bolnici, pa se onda dosetila da da otkaz u privatnoj bolnici kako bi u jednoj od svojih prvih ministarskih izjava mogla čiste savesti da kaže da „državni lekari ne treba da rade privatno, jer je to korupcija“?!

Međutim, ne odlaze lekari iz Srbije samo zbog malih plata i loših uslova rada. Nažalost, oni odlaze zbog opšte atmosfere u društvu koja je nepodnošljiva. Oni odlaze jer ne vide nikakvu perspektivu u Srbiji pod vlašću Aleksandra Vučića. Za mnoge lekare je nečasno i neprihvatljivo ono što je ministarka Grujičić uradila – da zarad svoje lične karijere i ličnih interesa pristanu da budu saradnici autokrate koji uništava i razara psihičko i fizičko zdravlje svih građana Srbije već deset godina.

U autokratskoj državi kakva je Srbija, gde nema vladavine prava niti snažnih institucija, već o svemu odlučuje i za sve se pita jedan čovek, ne može biti dobrih pojedinačnih rešenja. Tako ni naš zdravstveni sistem ne može da ozdravi dok ne ozdravi čitavo društvo. A društvo će nam ozdraviti kada Vučić i svi njegovi ministri koji su pristali da mu budu marionete ne budu na pozicijama da odlučuju o bilo čemu. Makar među njima bilo i onih koji sebe doživaljavaju kao „produženu ruku boga“.

Autorka je narodna poslanica i zamenica predsednika Demokratske stranke

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.