Turbulentnih 90 dana ministarke zdravlja: Šta je sve izjavljivala i najavljivala Danica Grujičić na početku svog mandata? 1Danica Grujičić: Beta/NALED

Od kada je pre tri meseca prof. dr Danica Grujičić došla na mesto ministarke zdravlja Srbije, prema rečima mnogih, najavljuje „revoluciju u zdravstvu“, zbog čega bi, ako budu ostvarene, mogla da bude najbolja ministarka zdravlja u poslednjih 20 godina.

Kao jednu od reformi koju je ministarka najavila jeste i ona za koju kaže da će promeniti sliku zdravstvenog sistema u Srbiji, a to je porodični lekar.

„U Srbiji ponovo treba uvesti porodične lekare u svaki kvart naše države. To je neophodno uraditi da ne bismo gubili vreme, jer bolest moramo otkriti na vreme, kako bismo mogli da efikasno lečimo ljude“, poručila je nova ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić na Samitu Otvoreni svet.

Takođe, ministarka je izjavljivala da nije popularna među pojedinim kolegama jer se zalaže da ko radi u državnoj službi ne treba da radi u privatnim ordinacijama i obratno.

„Mislim da je izvor korupcije što je dozvoljeno da lekar radi i u privatnoj i u državnoj službi. Takođe, smatram da je digitalizacija zdravstva koju je predložila premijerka sjajna stvar. Tako ću, recimo, ja kao ministar na jedno dugme moći da vidim koliko je neki doktor odradio pregleda taj dan, koliko operacija, a koliko je filozofirao“, rekla je ministarka krajem oktobra prošle godine za K1.

Na ovu ministarkinu izjavu regaovao je pulmolog Dejan Žujović, tvrdeći da je i sama ministarka Grujičić radila u privatnoj praksi četiri godine i da je dva dana pre svoje izjave raskinula ugovor sa privatnikom u Republici Srpskoj.

Plan ministarke Grujičić najavljuje odlazak starijih lekara u penziju i otvaranje mesta za sve koji čekaju na posao, a prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, takvih je među medicinarima, stomatolozima i farmaceutima više od 16.000, a među njima je blizu 2.000 lekara i nešto više od 60 specijalista.

„Jedan od mojih prvih poteza u ministarstvu bio je da steknem uvid u starosnu strukturu zaposlenih u zdravstvu. Cilj mi je da na vreme prikupimo podatke i napravimo strategiju razvoja kadrovskog plana u narednih pet do deset godina, koja, nažalost, nikada do sada nije urađena. Posle promena dvehiljaditih doneta je odluka da se ukidaju sve specijalizacije, što se katastrofalno odrazilo na srpsko zdravstvo. Ubeđena sam da radimo veliku stvar i da ovo dugujemo srpskom zdravstvu i svim našim mladim kolegama, koji predstavljaju budućnost“, rekla je je ministarka Grujičić.

U razgovoru za Danas, početkom decembra, ministarka Danica Grujičić rekla je da će dopunski rad zavisiti isključivo od ispunjenosti obaveza u državnim ustanovama.

„Nedopustivo je da neki lekari ostaju na klinikama do 12 uveče da bi se posvetili pacijentima i ne možete da ih nagradite, a da neki odlaze sa posla u 12 prepodne i odlaze da rade privatno a ne možete da ih kaznite, navela je Grujučić za naš list.

Početak mandata nove ministarke zdravlja obeležio je i skandal u GAK Narodni front, kada je 600 beba umesto BSŽ vakcinom, vakcinisano fiziološkim rastvorom, kao i smrt muškarca od kolonoskopije, zbog čega joj Demokratska stranka nije davala ni 100 dana vlasti.

„Ova dva događaja pokazala su nam u kakvom je stanju srpsko zdravstvo, baš kao i reakcije ministarke Danice Grujičić. Smatramo da će, ako nastavi ovim tempom, biti gora ministarka od svog prethodnika, za kojeg smo bili ubeđeni da nema goreg, navodi se u saopštenju DS.

Situacija sa BSŽ vakcinama je „ispeglana“, a ministarka je nastavila da najavljuje krupne reforme.

Ono što je takođe skrenulo pažnju javnosti, a što je već dugo vremena „rak rana“ pacijentima jeste zakazivanje pregleda.

„Potpuno je sumanuto da neko ko dođe osmog ne može da dobije adekvatan pregled. I to radimo iz prostog razloga što ne želimo da Urgentni centar ostane ono što je sad – praktično najveći dom zdravlja u Srbiji. Insistiraćemo na tome da dom zdravlja, kao primarna zdravstvena zaštita, završava veći deo posla kako bi se čitav taj posao racionalizovao“, izjavila je ministarka Grujičić u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), gde je zajedno sa direktorkom RFZO prof. dr Sanjom Radojević Škodrić imala sastanak sa rukovodstvom UKCS i direktorima svih klinika UKCS.

Naime, ministarka zdravlja je 5. decembra izjavila da će do Nove godine biti ukinuto zakazivanje termina kod lekara od 1. do 5. u mesecu preko IZIS, i da će pacijenti imati mogućnost da preglede zakažu tokom celog meseca. Međutim, po svemu sudeći, to se još nije dogodilo iako je kraj januara.

Ministarka je nedavno za RTS ocenila da je situacija sa zakazivanjem pregleda kod specijalista nešto bolja nego što je bila, ali da još uvek nije potpuno dobra.

Ona je dodala da se prate pojedine klinike i da su primetili za gastroenterologiju i endoskopiju da nema dovoljno termina i da u takvim slučajevima poziva direktore centara.

„Dešava se negde da je zaista objektivno da im od tri gastroskopa ne rade dva ili od dva kolonoskopa ne radi jedan ili nijedan, tako da sada moramo videti i hitno nabaviti tu opremu koja je neophodna, posebno za preglede koji se ne mogu obaviti na drugi način“, navela je Grujičić.

Istakla je da će, što se tiče operacija, Institut za ortopediju „Banjica“ verovatno kompletno izaći iz zbrinjavanja traume kada bude počela rekonstrukcija i da se do juna neće vraćati.

„Svi ostali kliničko-bolnički centri u Beogradu i posebno po unutrašnjosti, ortopedi moraju da završe praktično traumu. Ono što sam sada tražila, to je da zajedno sa prof. Sanjom Škodrić, RFZO proveri prvo koliko ortopedskih sala ima u svakoj opštoj bolnici, koliko ortopeda sposobnih da kvalitetno obave operaciju imaju i na osnovu toga ćemo proceniti koliko ko može i da operiše“, objasnila je Danica Grujičić.

Ono što je takođe izazvalo polemiku u javnosti je i izjava ministarke da se pravi plan po kome bi lekar opšte prakse imao platu 2.500 evra, kao što je to slučaj u Severnoj Makedoniji.

I ovih dana ministarka potencirala na da tome da reforma zdravstva mora da obuhvata vraćanje školovanih kadrova u unutrašnjost Srbije, povećanje plata lekarima u zavisnosti od rezultata i mesta rada, kreiranje spiskova starosne strukture po zdravstvenim ustanovama i opremanje domova zdravlja savremenijom opremom.

„Moramo primiti mlade lekare i garantovati im dobre plate i šansu za napredovanje. Za sve koji su zaposleni za vreme kovida će se naći posao, ali će verovatno biti raspoređeni po unutrašnjosti, a najkritičnije nam je odeljenje intenzivne nege“, rekla je Grujičić gostujući na RTV1.

Poslednja u nizu njenih izjava je da Srbija treba da zabrani izvoz genetskog materijala.

„Znate da su Rusi svojevremeno zabranili izvoz genetskog materijala van zemlje, mislim da i mi to treba da uradimo“, rekla danas ministarka Grujičić za TV Hepi, ističući da zaštita podataka u oblasti zdravstva treba da bude mnogo bolja i da je bio održan „čitav niz sastanaka u vezi s tim“.

„Radije će umreti nego da ne kaže šta misli“

Povodom toga što se našla na spisku „ruskih agenata“, Danica Grujičić je izjavila da spada u osobe koje će radije umreti nego da ne kažu šta misle i da zato smatra da nije za špijuna.

Na pitanje kako onda objašnjava da se našla na famoznom spisku, Grujičić konstatuje da papir svašta trpi.

„Uopšte me ne tangira ko šta piše, kada, zašto piše, sutra ću verovatno biti nemački špijun ili neki drugi. Zanimljivo je da uporno traže ruske špijune u Srbiji, pritom znajući da je srpski narod vrlo benevolentno raspoložen prema ruskom narodu i da tu postoji neraskidiva veza koja se možda samo genetski može objasniti“, rekla je Grujičić početkom januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari