Nebojša Krstić: Nisam Vučićev portparol, a ni saradnik 1Foto: FoNet/ Aleksandar Mijailović

Zašto se g. Pero Simić na mene žali Danasu? Reč je o njegovom tekstu „Stranputice Nebojše Krstića“ od 1. februara 2023. Zašto Danasu kad ja nisam u Danasu pominjao ni Dodika ni Peru, a bogami ni Republiku Srpsku, već sam to radio na Tviteru?

Da li savetnik za medije predsednika Republike Srpske to radi zato što je u Danasu košer pisati sve najgore o meni? Ako je to razlog, onda ima logike. Ali nema logike što njegov tekst, osim što se bavi mojim „dezinformacijama, tačnije, glupostima koje svakodnevno prosipam putem medija u Srbiji“, objašnjava koliko Dodik voli Srbiju (i koliko je Pero Simić poštuje), i sve to, dakle, objašnjava uredništvu i čitaocima Danasa koji o Dodiku misle daleko gore nego ja. Zbunjen sam. Zašto baš u Danasu?

U dotičnom Simićevom tekstu, a u prvom delu, Pero tvrdi se da sam ja „onaj koji se trudi da deluje kao Vučićev portparol“ i da sam „uzurpirao ulogu Vučićevog portparola“. Dakle, Dodikov savetnik Simić razotkriva da ja nisam Vučićev portparol, ali se trudim da obmanem javnost i uverim je da jesam.

Međutim, u nastavku svog pismenog zadatka savetnik Simić „iz najboljih namera i zbog jedinstva srpskog naroda“ savetuje Vučiću da razmisli trebaju li mu saradnici kakav sam ja. Hm! Prema Simićevim rečima u isto vreme i nisam i jesam Vučićev suradnik tj. portparol. Ja sam kao Bora Todorović u „Balkan ekspresu“: i nisam i jesam muzičar. Ili kao Šredingerova mačka: u isto vreme sam i živ i mrtav. Kad mu kako zatreba.

Kada sam pročitao Simićevu misao o tome da je „količina gluposti i dezinformacija koje svakodnevno prosipam“ zapanjujuća, obradovao sam se.

Naime, već desetak godina čitam o sebi (u Danasu, ali i drugde) slične komentare, ali nikako da me neki od autora takvih uvreda suoči sa „glupostima i dezinformacijama“ koje prosipam. Da me išamara njima i javno ogoli demantujući ih! Na moje neprijatno iznenađenje, od svih mojih „dezinformacija“ Pero je izabrao samo jedan moj tvit koji se, slučajno, odnosi na osobu čiji je on saradnik i portparol: „Od Milorada Dodika dolazi samo verbalna podrška Srbiji a suštinski je političar koji svakim svojim gestom zabija nož u leda Srbiji, te je političar koji sprovodi politiku Moskve…“

Pohvalio bih Peru jer je zamalo tačno citirao šta sam napisao, samo bih ga zamolio da objasni kojim delom svog tvita sam se „okomio na Republiku Srpsku“. To što sam napisao, upravo to i mislim, ali ne o Republici Srpskoj, već o Dodikovom političkom delovanju.

Koga zanima mogu svoje mišljenje da potkrepim nekim konkretnim stvarima od kojih bih za ovu priliku istakao Dodikovo za Srbiju i za Republiku Srpsku katastrofalno štetno delovanje prema visokom predstavniku za BiH Šmitu. Ako neko želi nešto skorašnje, ističem orden koji je Putinu dodelio za Dan RS, pre nepunih mesec dana.

Naime, ja ne verujem da je Dodik glup čovek (kao što to ne verujem ni za Peru Simića) i da ne razume šta taj orden znači u situaciji kada čitav svet Dodika pogrešno percipira kao Vučićevu marionetu, a kada celokupna Kurtijeva medijska i lobistička mašinerija radi sve što može kako bi Srbiju predstavila kao rusku ispostavu, a Vučića kao „malog Putina“ na Balkanu i koliko to, u svetlu agresije na Ukrajinu, pravi štete Srbiji i njenim naporima da odbrani sebe i svoje interese na Kosovu. Pošto sam siguran da Dodik razume posledice svakog svog poteza, ostajem skeptik čak i kad Pero Simić biranim rečima, u Danasu, opiše veličinu Dodikove ljubavi prema Srbiji.

Da skratim priču: ne mislim da je Simićeva tupava papazjanija od teksta bez smisla i svrhe. Nije Pero Simić pisao Danasu žaleći se na moj tvit, već je pisao Vučiću šaljući mu određene Dodikove poruke. Ja sam samo kolateralna šteta. Tako da Dodik ne treba da se krije iza Pere, a Pero ne treba da se krije iza mene, nego neka Perin šef, ako sme, raspravi ono što ima da raspravi sa onim kome sam ja saradnik i portparol, mada nisam ni jedno ni drugo.

P. S. Ne sećam se da je Dodikov savetnik Simić pisao Danasu povodom sramne kampanje koju je njegov omiljeni dnevni list vodio protiv Vučićevog sina i njegovog odlaska u Banjaluku na obeležavanje Dana Republike Srpske. To mu je, izgleda, manje smetalo nego moj tvit. Zanimljivo, zar ne?

Autor je marketinški stručnjak

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari