Oko delfinovo i plovne tačke u Nišu 1Foto: Privatna arhiva

Grad Niš će za sistem „Oko sokolovo“ sa dva automobila, prema pisanju medija, iz budžeta izdvojiti 50 miliona dinara. Čitav ovaj posao su pratile kontroverze i sumnje u nameštanje tendera.

Na to je ukazivala opozicija i drugi učesnici na tenderu. Oni koji su ponudili nižu cenu, ali su odbijeni. Posao je dobio beogradski „Parking servis“. I vozila su iste marke kao i u prestonici – „range rover“ i iz iste auto-kuće povezane sa SNS-om. Naravno.

Da je takav sistem potreban Nišu, to je nesporan činjenica. Saobraćajna kultura kod pojedinaca je na takvom nivou da bi možda samo kažnjavanje moglo da ih spreči da četiri migavca pale gde im se ćefne. Baš kao što je i činjenica da nijedna javna nabavka više ne može da prođe bez sumnjivih radnji i povezivanja sa vladajućom partijom.

Ipak, ovde se radi o jednoj drugoj stvari. Po ko zna koji put, radi se o prioritetima i stručnosti. U poslednjih nekoliko dana dva jaka pljuska pogodila su Niš. Letnji pljuskovi traju do pola sata i oblaci nastave dalje. Međutim, na niškim ulicama ostanu jezera. Ako je to ranije bilo povremeno i slučajno, sada je i to pravilo.

Zato je glavno pitanje zašto je neko rešio da spiska 50 miliona dinara naših para na sistem sa dva „rovera“ koji će da pišu kazne, pre nego da ih da za prekopotrebnu rekonstrukciju kanalizacione mreže? Ili makar kupovinu novih vozila za čišćenje te mreže? Koji stručnjak je tu određivao prioritete?

Više nije samo do kiše. Niš postaje prenaseljen grad. Dozvole investitorima za nove zgrade se štancuju, a komunalna infrastruktura ostaje skoro nepromenjena. Sistem ne može više čestito da primi ni fekalnu, a kamoli atmosfersku kanalizaciju. Da je tako, pokazuje primer hale „Čair“ kod poslednje kiše, kada se kanalizacija izlila u nekoliko prostorija. I to baš kada se pripremalo za reprezentativni meč srpskih košarkaša. Bruka.

Slična je situacija kod novog „Deltinog“ tržnog centra na Bulevaru Nemanjića, još jedne nove „plovne tačke“ u Nišu. Objekat izgrađen, a kanalizacija ista, pa sada i parking centra posle jače kiše postane jezerce. Šta li će tek biti kada ista kompanija završi svoj novi stambeni kompleks na susednoj parceli?

Pare su pre nekoliko godina nepotrebno spucane i u rekonstrukciju gradskog trga. Baš kao što se i sada nepotrebno rekonstruišu manji parkovi po Nišu, umesto da se novac usmeri na hitnu obnovu kanalizacione mreže. Ako se to ne uradi u najkraćem roku, ni „Oko sokolovo“ neće imati efekta, jer neće moći da se kreće poplavljenim saobraćajnicama. Osim ako grad ne pribavi amfibije, pa ceo sistem promeni ime u „Oko delfinovo“.

*Autor je novinar iz Niša

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.